Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pakoss

7. 2. 2011 13:51
Velmi pěkně napsaný článek....

...... R^

0 0
možnosti
VF

vaťák

7. 2. 2011 14:15
Re: Velmi pěkně napsaný článek....

Díky.

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

7. 2. 2011 12:51
---

Zvláštní, jak v 21. století může existovat člověk, který jedním dechem řekne, že teorie velkého třesku a evoluční teorie jsou "ničím nepodložené, empiricky neprokazatelné domněnky" a zároveň, že "určitým věcem věřím a to proto, že jsou v Bibli nebo z ní přímo plynou. "

Nebo "Ano, princip je primitivník, přežívá silnější. Tohle možná odpozoroval v rozvíjejícím se kapitalismu tehdejší Anglie. "Silnější" firma zlikviduje svoji konkurenci. Chybí tu dokožení konkrétními případy."

To je hrozné! ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
VF

vaťák

7. 2. 2011 14:14
Re: ---

?

0 0
možnosti
FH

Brůžek

7. 2. 2011 9:42
Anžto netoužím po věčném životě v nebeském království,

v zásadě mi žádné učebnice v podobě Bible netřeba. :-)

0 0
možnosti
VF

vaťák

7. 2. 2011 11:12
Re: Anžto netoužím po věčném životě v nebeském království,

Anžto Bůh dává každému svobodnou vůli, tak je to Vaše svobodné rozhodnutí. Nemusíte se bát, On Vás do svého království neodnese proti Vaší vůli. ;-)

0 0
možnosti
MV

marka40

7. 2. 2011 9:11
Moc pěkné.

:-)

Ještě dávám velkou karmu za články: Vyžaduje Bůh celibát? a Bůh žehná dětem.

0 0
možnosti
VF

vaťák

7. 2. 2011 11:11
Re: Moc pěkné.

Děkuji.

0 0
možnosti
M

maxas

6. 2. 2011 19:22
Vzhledem k tomu,

že Bible je spojena s křesťanstvím tedy zejména církví katolickou, je velmi obtížné uvěřit v božský původ , jak katolické církve, tak i její základní liturgické pomůcky. Obě jsou evidentně výtvorem lidským, a to ještě v tom nejlepším případě. No nakonec i sám Kristus údajně hovořil o falešné církvi, která bude obcovat v jeho jménu.

No neřešil bych to , bude-li co dozvíme se všichni jak se věci mají.

Zejména  hezké je kostatování , že v království nebeském nejsou nemoci (hodně blbá zpráva pro lékaře) a smrt (????). Jakýkoli život bez konce tedy bez smrti je dětinská představa. Takový  model života je absolutně demotivující, postrádájící svůj smysl , toliko konečnost tedy smrt dává příležitost život naplnit, využít, a jen takový život má smysl a cenu. Předkládaná představa, kdy spasení budou sedět před svým příbytkem popíjet boží nektar a jíst boží manu , čekájíce až bude zítra, den za dnem až do věčnosti, je samozřejmě pitomost. Inu sugestibilita dokáže divy!!

0 0
možnosti
VF

vaťák

6. 2. 2011 21:23
Re: Vzhledem k tomu,

Myslím, že nemá cenu se s Vámi přít. Máte svůj názor a já zase svůj. Pokud se ale chcete dovědět trochu víc o tom, jak si podle Bible představuji věčný život, můžete se podívat na:

http://vlastikfurst.blog.idnes.cz/c/158976/Exkurze-do-nebe.html .

Přeji Vám klidnou noc.

0 0
možnosti
PH

petrph

6. 2. 2011 12:01
docela zajímavá je otázka

Jal vlastně Bible vznikla. Dočetli jsme se tu (a nic proti), že Bůh vdechnul autorům jednotlivých knih úmysl sepsat tyto knihy. Vyhnul bych se termínu "aby popsali to, co s ním prožili", protože dneska i věřící historici přiznávají, že ani evangelia nesepsali přímo Kristovi učedníci, takže raději citují  "evangelium podle Matouše", a podobně.Tedy, že Bůh  mohl vdechnout mnoha (nebo všem) autorům pouhé vize, tak jak je tomu zcela určitě v závěrečném Zjevení.

Ovšem, kdy vlastně vznikla Bible? Kdy došlo ke spojení, do té doby samostatně existujících náboženských traktátů?Lépe řečeno, kdy došlo k jejich výběru(ba přímo cenzuře) z mnoha jiných,které byly sepsány a šířeny v době kolem počátku letopočtu,přičemž ty ostatní byly označeny jako apokryfy, zavrženy, zakázány a páleny? Jednoduchá otázka,proč není součástí Bible existující Petrovo evangelium? Protože se "nehodilo"?

Bylo i toto dílem Boha, nebo se zde už projevila sílící vůle křesťanské církve jako mocenské ideologické instituce?

0 0
možnosti
VF

vaťák

6. 2. 2011 13:23
Re: docela zajímavá je otázka

O vzniku Bible jsem psal už dříve, takže bych se opakoval. Myslím, že v článku píšu, že ono "vdechnutí" bylo různé.

Stále slyším, že některé spisy byly zakázány nebo vymazány. Většinou to tvrdí zastánci převtělování. Ještě jsem nikdy od nikoho nedostal žádný důkaz.

Pokud svou otázku myslíte vážně, podívejte se do starších článků.

0 0
možnosti
VV

Bílý rytíř

6. 2. 2011 11:48
Je až úsměvné,

jak se na mě "znalci" Bible vrhli a to jen proto, že jsem vyjádřil svůj názor. Neustále argumentují tím, že když jsem Bibli nečetl, nemám právo o ní hovořit. Prý melu páté přes deváté a jsem povrchní hlupák. V jejich útocích se ukazuje  láska k bližnímu a pokora, tedy vlastnosti, o kterých tato kniha mluví. Nechcete náhodou svou víru šířit také ohněm a mečem? Rozplýváte se nad obsahem této knihy, ale já mluvím o tom, co způsobila. Bible je jenom kniha, nic víc, nic míň. V rukou všemocné církve se stala nástrojem k ovládání lidí a ke svému obohacování. Troufáte si tvrdit, že jenom proto, že jste Bibli četli, jste lepšími lidmi než ti, kteří ke svému životu nepotřebují mnohdy smyšlené příběhy, ale stačí jim vlastní rozum. My nepotřebujeme chodit do chrámů a klanět se modlám. Nám stačí žít slušný a užitečný život.

 

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

6. 2. 2011 12:43
Re: Je až úsměvné,

Vaše logika je úsměvná. Vkročíte do diskuse lidí, kteří si sdělují názory na Bibli a jaký na ně udělala dojem a Vy si počínáte, jako na návštěvě kroužku mykologů, kde je přesvědčujete, že nejlépe je tomu, kdo nerozená holubinku od čirůvky.

0 0
možnosti
LV

lubanek

6. 2. 2011 6:05
Bible.

II. EP. S. Petra 1:20-21... Toto nejprve znajíce, že žádného prorockého písma výklad, nezáleží na rozumu lidském. Nebo nikdy z lidské vůle nepošlo proroctví, ale Duchem svatým puzeni byvše, mluvili svatí Boží lidé. Přeji hezký a požehnaný den nedělní.:-)

0 0
možnosti
VF

vaťák

6. 2. 2011 7:26
Re: Bible.

Také Vám přeji Boží požehnání.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

6. 2. 2011 3:10
O smyslu čtení bliblických textů

Pro každého to může znamenat něco jiného. Já osobně nespojuji bibli s činností církve, ale jsem ráda, když mi někdo předčítá. Bibli studuji z mnoha důvodů. Za prvé proto, že mne obohacuje, za druhé proto, že texty zkoumám a za třetí proto, že mne oslovuje osobně. Je jednodušší, než všechny spekulativní směry, které vedou nakonec do nicoty. Když někam jedu, vezmu si s sebou bibli. A přemýšlím nad ní. A jsem si vědoma všech souvislostí a pozdějšího vývoje lidstva a filozofií a pokusů se zbavit těchto učení. Je to zajímavé. Myslím, že jsem pochopila i sekularizaci židů. Ale sekularizaci křesťanů jsem moc nepochopila. Jim stačí se držet rozumné lajny a pořád tvrdím, že Ježíš měl pravdu ve všem, co říkal. Možná, že jsem ho pochopila, ale to se ještě uvidí :-)

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

6. 2. 2011 3:14
Re: O smyslu čtení bliblických textů

Pro mne je důležité, že byl ve smyslu tehdejšího úsudku "rouhačem". To je ústřední slovo, které vede za něho, v jeho čase a po něm. Když jsem studovala církevní dějiny a nebo židovskou mystiku, stále to bylo jen oponování jeho učení. Nebo ne? To je otázka.

0 0
možnosti
U-LVM

Urb - Ledorubom v Meksike

5. 2. 2011 23:43
Bible se samozřejmě číst má a má se číst bez předsudků

Je jisté, že jí budu chápat jinak já a jinak pan Bakala. Číst Bibli, to je to jako s každou jinou činností. Udělat si čisto v mysli a začít. Na náboženský nepořádek v hlavě doplatila i moje babička z tátovy strany. Táta byl za války totálně nasazen v Reichu a jeho mladá žena si doma našla jiného. Táta se s ní rozvedl a po několika letech samoty si vzal mou mámu. Babička to z náboženských důvodů neskousla a ačkoliv byla pytel dobroty a dokonce si vzala do výchovy opuštěné dítě a nám dětem potajmu posílala dopisy a v nich stokoruny, nikdy nedovolila, abychom ji navštívili a také nikdy k nám nepřijela. Já ji živou nepoznala, jen z fotek. Takový měla luft před jejím velebným pánem. Já Bibli četla s nadšením a bez předsudků a udivilo mě, kolik spisovatelů se jí dalo inspirovat a na variace Bible psali svá díla. Snad nebudu přehánět když napíši, že člověk, který se považuje za Evropana s přehledem, by neměl mít právo Bibli neznat.

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

5. 2. 2011 23:47
Re: Bible se samozřejmě číst má a má se číst bez předsudků

Omlouvám se za použití tohoto nicku, ale jsem samozřejmě za své levicové názory terčem cenzora a na tomto nicku mám posledních 100 dukátů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.