Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IA

Maura Irena

17. 1. 2011 16:05
Kupuji si jen tolik, kolik spotřebuji

Já mám pocit, že pokud mám obchody blízko domova, nepotřebuji se zásobovat na zimu, denně vařím pro rodinu, že je lépe, co nakoupím, spotřebovat a podle potřeby si zase koupit jiné potraviny. Tak zajišťuji to, abychom se nutili jíst pestrou stravu a ne co dům dá, a kupuji opravdu toho málo. Je mi líto pak vyhazovat potraviny, které se skladují a pak je nikdo nechce. A také já osobně nemám ráda, když se jídlo dlouho skladuje v ledničce. Ono, když je už koupíte, tak má už své mouchy a trvanlivé potraviny - k těm nemám důvěru. Ona je to také otázka šetrnosti. Víte, kolik lidí vyhodí do popelnic chleba, pečiva, zeleniny? V městských bytech se snadno jídlo kazí, protože je v nich teplo a my se snažíme si ještě víc nezhoršovat naše zdraví, které mimochodem jsou také způsobeny některými potravinami. Babička, o které mluvíte to dělala také z rozumu.

0 0
možnosti

jarinka

12. 1. 2011 20:20
Mě to ani moc nepřekvapuje.

Ze své bývalé práce si pamatuji, že lidé často kupovali jednu cibuli, jednu bramboru, jednu mrkvičku... Šetrnost či skromnost jsou v pořádku. Také jsem si asi před hodinou kupovala jeden banán, a ještě jsem se o něho rozdělila se psem. Normálka. Spíše mě zaráží, když lidé kupují všeho hromady. :-)

0 0
možnosti
S

sn63

12. 1. 2011 14:33
ano video je o chudobě

Ale já asi žiju v jiném světě . Nedopustila bych aby máma táta neměli co do ůst a opravdu si přeji aby každý důchodce měl někoho kdo se o něj postará v nouzi . Naši měli oba slušný důchod a o maminku jsem se musela starat pouze 4 měsíce po operaci páteře než se zotavila aby mohla jít zase domu. Nesnesla jsem aby moje máma byla v LDN . Ano děkuji Bohu že jsem mohla opustit práci a být s ní doma. Že jsem měla finance na to abychom netrpěli nouzí že manžel měl tolik pochopení a lásky a souhlasil abych odešla z práce a starala se o mámu. Nemáme miliony žijeme hodně skromně ale jsem ráda že máme s manželem jeden druhého a netrpíme nedostatkem.

0 0
možnosti
S

sn63

12. 1. 2011 14:19
historie se opakuje

Jako málá holka jsem přiběhla z tréninku babičce nakoupit a babi zrovna loupala jednu velkou bramboru . Jednu čtvrtinu na polévku a zbytek na kaši. Moc jsme se tomu zasmály když jsem si představila to množství kolik vaříme pro 6 lidí doma . Neuplynulo mnoho let a přišla jsem s dcerkou k mé mamince a ta vařila dvě brambory na salát. A ejhle manžel odjel do nemocnice a dcera přišla se zeptat potřebuji-li něco --a hádejte co jsem dělala --ano luopala jednu bramboru k obědu. A uvědomí-li si člověk že nakoupit ta paní musi alespon jednou týdně tak proč by ji nestačili dvě brambory. Třeba byla sama .

0 0
možnosti
IJ

India

11. 1. 2011 12:01
Pane Vlastíku,

jako vždy máte moji karmu. Jsem majitelka soukromé pečovatelské služby a vím, že máte naprostou pravdu. Já bych to nenapsala lépe. Děkuji. R^

0 0
možnosti

modré šméčko

11. 1. 2011 11:24
Zasloužíte si karmu, autore,

tuplovanou R^

0 0
možnosti
B

Bobrufka

11. 1. 2011 10:50
Myslím, že hodně pomáháte už tady, tím, že vzbuzujete

soucit k lidem, kteří nemají lehký život. Zdá se mi, že v poslední době vládne větší bezcitnost než dřív.

0 0
možnosti
FH

Bouše

11. 1. 2011 8:37
On to koneckonců není tak špatný nápad.

Jestli je stařenka sama, nohy ji ještě dobře slouží a v rámci procházky chodí každý den do obchodu, proč by se tahala s kilem brambor nebo jablek? Koupí si prostě potraviny na jeden den a ještě si přitom trochu protáhne šunky. :-)

 

Samozřejmě tím nechci říci, že neexistují lidé, kteří se (podotýkám ne vlastní vinou) dostali do nezávíděníhodné situace a kterým je třeba pomáhat, ale právě těm by měla být určena sociální síť a ne vyžírkám, kteří ji zneužívají.

0 0
možnosti

modré šméčko

11. 1. 2011 11:01
Re: On to koneckonců není tak špatný nápad.

Kdyby měla na kilo, určitě si ho koupí. Kilo vždycky vyjde levněji v celku, než rozdělené po dvou bramborách. Zelináři nejsou tupci a váha umí kouzla.

0 0
možnosti
L

laduk

11. 1. 2011 8:05
hm...

... žijí na hranici chudoby a díky tomu dlouhodobě hladoví ... jako že jsou štíhlí a netrpí klouby?

0 0
možnosti
T

torstyn

11. 1. 2011 7:35
K Vašemu článku

z čeho usuzujete,že ta paní která kupovala dvě brambory je chudá. Já si vzpomínám na rok 1970 kdy k nám do obchodu chodila paní v té době 80letá jak sama prohlašovala měšťanova dcera a kuchařka pana faráře, která si koupila 1 vejce v něm si obalila řízek a zbytek nám donesla zpět a chtěla jej vyměnit za vejce nové,protože je celé nesní,kvasnice za 10hal což bylo 1dkg ,1citrón aby nestál více jak 1Kčs kilo stálo 10Kčs a dále požadovala 20dkg hovězího masa s bílím lojem ze 4letého vola.Ta paní netrpěla stařeckou demencí ani chudobou byla jen šetrná (lakomá?).

0 0
možnosti
VF

vaťák

11. 1. 2011 8:14
Re: K Vašemu článku

V článku píšu, že jsme přemýšleli, proč jen dvě brambory. Netvrdím, že byla chudá, Chudoba je jedna z možných příčin.

Ale díky té příhodě si více všímám lidí, kteří možná potřebují naši pomoc.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,17
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.