Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

chudacek.blog.idnes.cz

23. 12. 2010 14:43
Ta modlitba zní původně myslím trochu jinak,

alespoň se v současné době traduje (původ asi František z Assisi)  takto:

...Bože dej mi sílu změnit to, co mohu změnit,

...moudrost a pokoru akceptovat to, co změnit nemohu a

...inteligenci rozpoznat jedno od druhého.

Tj. důraz je na tom něco změnit. Rozpoznáváme hlavně přemýšlením a inteligencí. I když pochopitelně musím uznat, že např. při složitějších společenských otázkách je k rozpoznání potřeba i sociální inteligence a moudrost. Ve vašem podání této modlitby se mi však zdá, že dáváte přílišný důraz na přijímání chodu věcí a potlačujete myšlení. Trochu typické pro církve. Ačkoliv již nevěřím, tak si stále vážím dobrých věcí z křesťanství. Potlačování myšlení v minulosti, ale i nyní, k tomu však nepatří. Přeji Vám příjemné prožití vánočních svátků.

0 0
možnosti
VF

vaťák

24. 12. 2010 8:39
Re: Ta modlitba zní původně myslím trochu jinak,

Citoval jsem tuto modlitbu v takovém znění, v jakém jsem ji před léty dostal. Neměl jsem tím v úmyslu potlačovat naši aktivitu v "boji proti osudu".

Z vlastní zkušenosti ale vím, že jsem mnohokrát tam, kde to bylo jen plýtvání energií, která mi pak chyběla tam, kde by měl boj smysl a význam.

Také Vám přeji pohodu v závěru roku.

0 0
možnosti
B

Bobrufka

23. 12. 2010 11:19
Ta modlitba je přesná

:-) krásné svátky plné radosti s blízkými lidmi:-)

0 0
možnosti
S

sedici

23. 12. 2010 13:16
Re: Ta modlitba je přesná

Modlitba sice presna je, jenze kolik lidi je schopno prijmout, nebo jenom ignorovat, veci ktere se nam nelibi a ktere stejne neovlivnime? Stejne se budem furt a znovu rozcilovat. I kdyz vime, ze nam to vubec nepomuze. Teda aspon ja.

Krasne svatky vsem.

0 0
možnosti
MV

marka40

23. 12. 2010 4:59
Je to tak.

Je toho mnoho, v čem jsme svého štěstí strůjci, ale je i mnoho toho, kde prostě nejsme (např. ta havárie, zaviněná nezodpovědným řidičem protijedoucího vozidla, při které je člověk zmrzačen na celý život).

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

22. 12. 2010 22:48
Člověk je svého osudu a štěstí strůjcem,

ale asi natolik, jako svého zevnějšku. Může ho jen kladně, anebo záporně ovlivnit. Proto se na to nedá určit nějaká konstanta. Hezký člověk, z dobré rodiny, kde v pokoji stojí klavír, v domě ve vilové části města, je na startovní čáře úplně jinde, než retardovaný absolvent zvláštní školy, s obrovskou hlavou, z domu hrůzy na periferii.Takový nepoměr nemůže dávat oběma stejné šance. Píši ze života. Ten hezounek u nás pracoval v krámě, měl nedostudovanou vysokou školu. Než dámy vkročily dovnitř, tak se v zrcátku upravovaly, při hovoru červenaly. Dělal u nás, protože dostával oficiálně minimální plat a i na ten měl exekuci, pro svůj hýřivý život a hlavně dluhy na výživném. Jednou jsem zjistila, že v knize tržeb chybí stránky a ptala se ho jestli nejsem k němu férová, že tohle dělá. Řekl jen, "Jsem prostě zm+d", odešel a doma se oběsil. Kolik jsem dostala sprostých anonymů, nebudu vzpomínat.Naproti tomu tak chodil okukovat podivný jinoch v teplácích a v keckách o dvě čísla větších.

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

22. 12. 2010 23:05
Re: Člověk je svého osudu a štěstí strůjcem,

Za chvíli tam byl jako doma a stěžoval si na své problémy, jak nemůže dokončit zkoušky na nějaký akumulátorový povoz a tak musí vyvážet odpadky z nějaké haly na kárce. Jednou jsem mu tam půjčila šachový computer, protože si na něj šetřil. První tahy hry jsem nemohla zadržet smích, protože jasné tahy mu trvaly neskutečně dlouho. Jenže on vyhrál. Tam jsme mu dali těžší level a zase vyhrál, tím svým tempem a tak pořád, až to došlo k nějakým hlavolamům z turnajů velmistrů a tam se zarazil. Dnes tenhle človíček má svůj byt, nádherně zařízený, povýšil na jakéhosi parťáka úklidu i ty zkoušky zvládl a žije s přítelkyní, které nemá ponětí, že by na něm bylo cosi zvláštního. On nikdy nebude užívat slasti života, jako náš hezounek, jen svou schopností strategie, jako v těch šachách, si upravil osud kam až to šlo.

0 0
možnosti
P

PPetr

22. 12. 2010 18:45
Škoda že jste myšlenku nerozvedl dál

Dobrý večer.

A jak je to se svobodnou vůlí a Boží spravedlností? Podle článku se zdá, že některé životní situace jdou mimo nás - mimo naši vůli a rozhodnutí a neodvíjejí se ani podle našich zásluh, nebo "zásluh". Ateisté jsou vklidu, ti to řešit nemusí, ale co lidé věřící?

Stojí-li za těmito osudy Bůh, proč nadělí někomu štastný život (ať už je to cokoli), nebo naopak nechá jiného zemřít pár minut po porodu?

Reinkarnace tyto situace teoreticky řeší, jak je to v křesťanství?

0 0
možnosti
L

Lev+z+Rožmitálu

22. 12. 2010 19:01
Re: Škoda že jste myšlenku nerozvedl dál

neexiszuje nic jako spravedlnost nebo nespravedlnost

to je jen fnukání ubohých pozemských červů nad údělem na tomto světě nic více

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

22. 12. 2010 18:34
Ano máte pravdu,ale...

Já jsem měl na mysli to,že jsou určité věci,které já MOHU ovlivnit - Kdybych ve 14 letech nezačal z blbosti kouřit,byl bych patrně nekuřák.Kdybych v 15 nezačal pít pivo,byl bych (patrně) abstinent.To samé z druhé strany - nikdy jsem nezkusil drogy,protože vím,co se mnou dělaj ty cigarety.To jsou všechno věci ve kterých jsem strůjcem svého osudu...To,co vy popisujete,je věc jiná. PS:Proč ten hasmen v uvozovkách?:-)

0 0
možnosti
VF

vaťák

22. 12. 2010 19:23
Re: Ano máte pravdu,ale...

Zdravím. Nejdříve k těm uvozovkám. Za tím nic nehledejte. Chtěl jsem tím jen zdůraznit, že se jedná o přezdívku.

Myslel jsem si, že jste to tak myslel i Vy. Ale připadalo mi to zajímavé téma nejen pro krátkou diskuzi, ale i na článek. Tak doufám, že se na mne nezlobíte.

V tom, co píšete se shodneme. Jsou věci, které jsme mohli udělat jinak, a teď za to buď sklízíme dobré a nebo zlé důsledky.

A pak jsou věci, které nemáme ve svých vlastních rukách.

Přeji příjemný večer.

0 0
možnosti
F

Fanýs

22. 12. 2010 18:33
Poslední odstavec vyvrací

úvahu na začátku. Jestli se stanu alkoholikem je moje volba, ale když na mne Aláh pošle atentátníka je to  jeho volba.

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

22. 12. 2010 18:21
Detail

Fetální alkoholový syndrom nevzniká, když dítě zplodí ožralí rodiče, ale když matka chlastá v průběhu těhotenství.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.