Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Vlastíček

27. 9. 2010 22:13
Co dodat...

Pan Paroubek to dal slečně pěkně, o tom žádná, ale právě tady se ukazuje potřebnost nejrůznějších oborů, které se učí na našich VŠ. Přípomíná mi to scénu ze seriálu Simpsonovi, kde se ptá redaktor na pracovním úřadě uchazeče, zda se rekvalifikoval a on mu odpoví, že ano, že má 6 let moderního tance a 7 let stepu.

.

Bohužel máte pravdu, rukama se dnes nikomu dělat nechce, a je to chyba, vždyť šikovný řemeslník si vydělá víc než vysokoškolák. Občas si dělám srandu z rodičů, když jedou ráno do práce, že je to "dělnický autobus", ale nějak se ten počet dělníků snížil. Kdysi byly autobusy plné (ráno jedou dva za sebou) už z první vesnice, nyní jsou poloprázdné až do okresního města...

.

Sám ještě studuji VŠ, ale musím říct, že ve srovnání se zahraničím (Vídeň), je úroveň ČVUT poněkud nížší. Jako perličku ještě uvedu, co mi řekla kamarádka na promoci bakalářškého studia: "Mě ta škola stejně nebaví, dělám to jen kvůli titulu."

0 0
možnosti
VF

vaťák

29. 9. 2010 21:26
Re: Co dodat...

Máte sympaticky nick. Tak mi říkala babička. :-)

0 0
možnosti
S

sabka

26. 9. 2010 22:07
obávám se, že náš stát není povinen dělat nic,

jen ždímat daně z poplatníků...;-(

0 0
možnosti
LPB1

Lumpíí po banánu 1

26. 9. 2010 21:29
kosmonautka nebo prazidentka

Milý státe, já chci být buď prezidentkou nebo kosmonautkou, tak mi to nějak zařiď - díky !  P.S. Kdyby to nešlo, tak alespoň multimilionářkou ;-)R^

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

26. 9. 2010 21:04
Jenže ty civilizace,

jejichž příslušníci chtěli vládnout, museli být ochotni alespoň bojovat. Ono otrokem  se málokdo stává s nadšením. Naše civilizace chce kdekomu rozdávat rozumy, "právo" na diplom má i obecní idiot, všichni by chtěli studovat okecávací obory co se uplatní leda ve státní správě dnešního typu. Absolventi těchto "nauk" jen dál tuto civilizaci rozvracejí, živí se hlásáním nepřátelství ke kapitalismu , hledání "historických vin" bělochů s povinností náhrad /zajímavé je, že tito žvanilové sami žádnou vinu necítí / propagací imigrace a "humanitární pomoci" kdekoli, kde je nějaký binec. Jak nás přestanou živit číňani, půjde tu životní úroveň rapidně dolů. Leda že by to zachránili sociologové, sociální pracovníci a žurnalisti.

0 0
možnosti
K

Kozel_

26. 9. 2010 20:53
Dobrý článek

Nemyslím ovšem, že by stoupala vzdělanost. Přibývá tu řada pseudooborů - gender odbornice na feministickou ideologii a řada dalších, kteří jsou pro společnost naprosto nepotřební. Nepotřebný je i nadbytek absolventů v jistých oborech - určitých humanitních, snad i ekonomové, manažeři atd. Chybí ovšem zubaři, chybí inženýři v technických oborech.

Dost lidí volí méně náročné obory, aby měli "nějakou vš", s tím, že stejně to nebudou dělat. Myslím, že jde učit 20% vystudovaných pedagogů. Díky dotaci na studenta se obralo náročnosti studia, díky systému poptávka nabídka tu je nevyhovující skladba absolventů. Lehcké obory, aby byla vš, aby to vystudoval i méně nadaný. Systém poptávka nabídka a systém dotace škol dle studentů je smrtící kombinací. Poptávka nabídka patří do ekonomiky, ne do vzdělávacího systému. Tam má stát regulovat. Za prvé zaručit vysokou úroveň vzdělání, dále dotovat jen potřebná studia v potřebných počtech.

0 0
možnosti
K

Kozel_

26. 9. 2010 20:56
Re: Dobrý článek

Ještě doplním. Trh by reguloval. Pokud by si lidé školy platili zcela sami a stát by jen kontroloval, že absolvent má skutečné znalosti. Přece jen by ubylo nepotřebných absolventů různých pseudooborů, dále i oborů, kde v praxi bude těžko hledat uplatnění v oboru.

0 0
možnosti
JV

mrshaolin

26. 9. 2010 20:12
Nárůst vzdělanosti? Pche...

Bohužel i když u nás prudce narůstá množství lidí s vysokoškolskými tituly a maturitou, vzdělanost nestoupá. Pouze se snižují nároky vysokých škol a vzrůstá počet těch méně náročných. Nedivil bych se, kdyby v budoucnu bylo povinné vysokoškolské vzdělání, jen aby jsme se mohli pyšnit vysokou vzdělaností. Samozřejmě by se pak musely zavést nějaké "ještě vyšší než vysoké" školy, aby jsme měli pořád nějaké odborníky, protože vysoká škola už by byl normál nedosahující ani úrovně dnešní maturity. Berte to, co píšu s nadsázkou, samozřejmě to tak drasticky nedopadne, ale velmi se k tomu blížíme. Chceme aby většina populace měla vysoké vzdělání, i když na to inteligenčně nemá. Je to snad něco, za co by se měli stydět? Určitě ne, můžou být manuálně zruční a pro společnost stejně nepostradatelní jako vysokoškolsky vzdělaní lidé. Tím, že budeme stále tvrdit, že vysoké vzdělání by měla být norma budeme jen snižovat prestiž jak šikovných řemeslníků tak schopných vzdělaných lidí.

0 0
možnosti
RH

Kruton

26. 9. 2010 20:30
Re: Nárůst vzdělanosti? Pche...

Například ve Finsku má 70% obyvatel vysokou školu a v žádném případě se nedá říct, že by to byli hlupáci, nebo že by tím Finsko nějak trpělo. Nevím například, proč by nemohl řadový zaměstnanec chemičky, správce sítě, strojvůdce nebo účetní mít vysokou ve svém oboru.

0 0
možnosti

Libri

26. 9. 2010 19:51
když budete studovat hlavní průvodní jevy zániku

dřívějších civilizací (nejen Říma), zhrozíte se jak moc se jim podobáme.Skvělá kniha, která o těchto jevech pojednává je Umění vládnout od Mehlera a Mrkose. (nárust byrokracie, klientelismu, monopoly, rozvrat morálky, zvýšená záliba v homosexualitě, zvyšování daní, neekologické chování, odvrat pozornosti od výroby k finančním spekulacím, rozvrat státních financí,zvyšování sociálních výdajů, omezování svobod, nerovnost před soudy ap.)

0 0
možnosti
  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.