Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Camino

20. 1. 2010 19:42
Konec civilizace?

Cetla jsem poznamky od nekterych blogeru, ze dobrocinnost zacina doma. Je to k placi, protoze prave tito lide se ohaneji neustale bibli, znaji ji mnohdy nazpamet,

ale slova jako soucit, pomocna ruka a laska k bliznimu konci u mnohych zde i tim, ze reknou, ze jsou ti Haitane lini.  Pred necelym rokem  a pul se prehnaly pres Haiti 4 devastujici boure - Fay, Gustav, Hanna a Ike. Jiz v te dobe jsme  videlive zpravach nakladaky plne mrtvol, pohrebni ustavy preplnene, vyzable deti, hledajici betonove utulky, lide bez vody a potravin  a tento obraz je zpet a mnohem horsi. A bude to trat tydny nez se dozvime kolik lidi zahynulo. Zatim se mluvi o 100000-200000. A  zde se jinak "slusni" lide dohaduji, jestli je pomoc nutna a proc si neco nezasadi a vypestuji, ze by nemuseli hladovat. Ale jsou hnedi, ze?

Vlastiku, dekuji Vam za lidskostR^

0 0
možnosti
B

BartCicu

18. 1. 2010 17:55
ty český špíny

raději rozepíšou tisíce důvodů proč nepomoci než aby si raději naposled uprdli a tím zbavili tuhle zemi tohohle zápachu ubohosti, čecháčkovství...je mi zleRv

0 0
možnosti
PJ

Petr Johan

17. 1. 2010 22:00
rád bych s Vámi souhlasil

Bohužel je zde jedna zásadní připomínka.

Přijdete někam s pomocí a lidé se nepostaví do fronty, kde by dostali potraviny a tekutiny nutné pro přežití. Oni mají dostatek síly na to, aby pomocníkům ještě ublížili, přepadávali je, porvou se o to, aby měli vše jen pro sebe. Pokora a solidarita jsou pro ně neznámá slova.

Zjednodušeně řečeno, rád byste zloděje, co Vám vykrade dům, pozval na kávu a zeptal se jej, jestli něco nepotřebuje.

Nepřispěji na tuto katastrofu, suďte mne.

0 0
možnosti

CART09

17. 1. 2010 23:54
Re: rád bych s Vámi souhlasil

Já bych hlavně nesoudil to, že se porvou o jídlo a hlavně vodu, ve chvíli, kdy jí už tři dny neviděli...

Ale soudil bych to, že se, aspoň dle TV záběrů, nijak moc nesnaží sami odklízet trosky apod... To vážně sedí na zatarasených ulicích a nadávají na pomalost zahraniční pomoci? Pokud ano, pak je to souzení na místě...

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

17. 1. 2010 20:28
Souhlasím...

... je sice pravdou, že za svoji prachbídnou situaci si Haiťané mohou do velké míry sami, ale je také pravdou, že si tento fakt berou jako výmluvu ti, kteří ani v situaci mimořádné a nezaviněné katastrofy nechtějí zkrátka udělat nic. Těm je pak každá výmluva dobrá - neschopní Haiťané, zlodějské charity, zločinní politici, ...atp.

0 0
možnosti
ZK

SID09

17. 1. 2010 21:15
Re: Souhlasím...

Uberte z těch mravokárných řečí a zamyslete se nad problémem hlouběji. Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.  Naučte Haiťany chytat ryby a ne aby pořád jen čekali s nataženou dlaní.  Ano, stala se tragédie, ale nedělejte si iluze, že ty problémy za ně vyřešíme my. I kdybychom jim posílali každý rok 100 mil EUR, tak to efekt nebude mít prakticky žádný. Je potřeba aby tam nejprve fungovalo právo a jeho vymahatelnost a pak by se snad o nějaké pomoci dalo mluvit. Pokud se v zemi netrestá násilí, teror, krádeže,  únosy a podplácení, tak podporování a prodlužování podobného chaozu je velice problematické. !!!!

0 0
možnosti
MF

falm

17. 1. 2010 19:50
Já bych vás tam poslal

a ona by vás tahle pseudo morálka z přežranosti u PC za psacím stolem velmi rychle přešla!

Milánku, když má člověk smrt hlady a žízní na jazyku a je zoufalý na pokraji své existence, tak jde prostě etika a morálka stranou a následuje animální boj o přežití.

A myslíte si, že jsme tady od toho zas až tak daleko?

Ani nápad!

Tyhlety kapitalistické tunelářské vlády jen způsobí, že se lidi brzy dostanou na hranici chudoby a pak začnou krást, loupit, přepadávat a drancovat. Z hladu, vážený, z hladu... a ze zoufalství ze skvělých výhod kapitalismu! Z nezaměstnanosti, z toho že jim pracák přestane dávat žebračenku (ano je potřeba příspěvek v nezaměstnanosti opět nazývat tím krásným prvorepublikovým PRAVÝM jménem!) a oni už nebudou mít za co jíst, kde bydlet a za co se oblékat. Protože práci neseženou. PAK SI STOUPNĚTE NA NÁMĚSTÍ A JDĚTE JIM KÁZAT O MORÁLCE. Uvidíte, jak dopadnete! ;-O

0 0
možnosti

Krak

17. 1. 2010 19:59
Re: Já bych vás tam poslal

A ty jsi spadnul odkud? 8-o

0 0
možnosti
JAH

achabisko

17. 1. 2010 18:57
je moc dobře

Je dobře být sým sobě "advocatem diaboli" - ale někde uvnitř je cosi daleko podstatnějšího ...

http://haidler.blog.idnes.cz/c/119132/Tam-na-Haiti-pred-kostelem.html

0 0
možnosti
ZK

SID09

17. 1. 2010 17:45
Víte proč a co jsou to za lidi ?

Haiti patří k nejchudším rozvojovým zemím světa, protože trpí soustavnými politickými a občanskými nepokoji. Haiťané jsou zvyklí neustále demonstrovat a něco blokovat. Obyvatelé haity tvoří z 95 % černošské obyvatelstvo, které z 1/2 raději vyznává voodoo, než aby pracovali. Kriminalitou se dají na Haity lépe vydělat peníze snáz, než prací. Na Haiti neexistují žádná absolutně bezpečná místa. Pokud stát nedokáže zabezpečit právo a jeho vymahatelnost, nemá žádné podnikání a investování peněz, do čehokoliv, žádný smysl. !!!!!!

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

17. 1. 2010 20:22
Re: Víte proč a co jsou to za lidi ?

Ano, máte naprostou pravdu. Haiťané si mohou za svou bídnou situaci převážně sami. Je ale taky pravda, že jste si krásně omluvil, proč teď, v době mimořádné a nezaviněné katastrofy, nemusíte udělat vůbec nic.

0 0
možnosti
M

Monie77

17. 1. 2010 16:24
nejsme od toho soudit

Líbí se mi článek. Protože na rozdíl od mnoha, které bohužel čteme včetně zcestných komentářů má věcný náhled na věc. Nejsme tam a nevíme, jaké to je a proto bychom neměli soudit, ale pomoci pokud chceme  a ne vést prázdné diskuze o tom, že jsou to potomci toho a toho a že místo bědování mají dělat to a to. My tam nejsme a pokud chceme pomožme a doufejme, že až budeme potřebovat sami, také někdo pomůže. A ti kdo nechtějí pomoci ať raději mlčí, prázdných diskuzí se vede i tak příliš.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

17. 1. 2010 16:08
To se stane i zde

i přesto, že si myslíme, jak jsme civilizovaní.

0 0
možnosti

kabel

17. 1. 2010 16:03
Díky!

R^Jsem rád, že jsou mezi nami stale ještě soudní lidé!

0 0
možnosti
  • Počet článků 3340
  • Celková karma 28,67
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.