Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Forrrest

1. 4. 2010 0:14
Nejlepší reakcí na tento úsměvný nonsens

je asi tento starší, ale velmi, velmi výstižný článek: http://puschman.blog.idnes.cz/c/80212/Vy-kdoz-hluboce-verite-2.html R^

0 0
možnosti
VF

vaťák

20. 3. 2010 6:59
Díky za podnětnou diskuzi

Všem Vám děkuji za Vaše příspěvky do diskuze. Bible vždy v lidech probouzela nové myšlenky a také emoce. Je zajímavé, že tak působí i dnes.

Ať už jste na jedné nebo druhé straně "barikády", přeji Vám, ať v životě vnímáte dobro a ať to dobro i šíříte tam, kde právě jste.

0 0
možnosti
E

experience

20. 3. 2010 12:59
Re: Díky za podnětnou diskuzi

Tak tomu říkám závěr. ;-(

Tady totiž nelze být na nějaké druh straně barikády, aspoň ne ve smyslu ontologickém. Spor o Boha či Neboha je de facto nemožný. Spor může být pouze o tom, zda podobná vyjádření jako je Váš článek vůbec něco říkají. Podle mě nikoliv.

0 0
možnosti
RI

Rudolf III.

19. 3. 2010 22:28
Bůh.

Pokud je Bůh tak spravedlivý a milosrdný, proč dopustil by např.Klausovu kuponovou privatizaci, Havlovu amnestii a další pseudo-demokratické úlety? Proč z vlády, parlamentu, ministerstev, diplomacie a dalších vysokých úřadů dosud nevymetl prodejné a nekompetentní líhany a povaleče? Proč dosud nevnukl voličům tipy na spravedlivé zastupitele a další záležitosti? Pak by na zemi byl skutečný ráj.   ... spravedlivý tedy podle mého názoru není:-(

Proč dopustil zemětřesení na Haiti? Proč je denně tolik zločinů ... a další ... a opět, milosrdný tedy není;-(

Proč církev, která hlásá pokoru, chudobu, pomoc a další fajnovosti má dostat od státu během krátké doby tolik peněz? Na boží činnost? 

Tak co s ním? Potřebujeme boha? Ani ne. Stačilo by se k sobě chovat ohleduplně, taktně a s úctou. Je to jen v nás.

0 0
možnosti
3

3,14ranha

19. 3. 2010 22:43
Re: Bůh.

ideologicky slintáte, takže ve zkratce:

 církev(církve - jednání se jich účastnilo snad 10-20) nechce od státu žádný dar, jen chce aby jako nástupnická organizace vrátil MALOU ČÁST komunisty ukradeného majetku (a to katolíci ani nechtějí korunovační klenoty - které zhotovil a církvi do opatrování na věky poručil Karel IV. - asi si nedělal iluze o svých budoucích nástupcích a obecně světských politicích;-))

0 0
možnosti
S

sabka

19. 3. 2010 21:04
nenapsala bych to líp, děkuji

z diskusních příspěvků je patrné, jak smutný a omezený je život lidí, kteří Boha nepoznali...;-(je mi jich skoro líto

0 0
možnosti
KV

_-1-_

19. 3. 2010 21:58
Re: nenapsala bych to líp, děkuji

A jaký je?

0 0
možnosti

Doktor Redaktor

19. 3. 2010 17:34
To je samozřejmě snůška nesmyslů, i faktických.

Nejstarší biblické texty nejsou z doby někdy 1 500 let před naším letopočtem, nesmysl. Starý zákon dali dohromady hebrejští kněží někdy kolem roku 600 př. n. l., kdy stanovili přesně, jakým způsobem se má uctívat bůh, a to ne jako dosud v kdejaké vesnici, ale na jediném místě - v Jeruzalémě. Bylo to ryze účelové, potřebovali sjednotit národ, jemuž hrozila zkáza od velkých říší okolo (půlka Judeje už zcela zanikla). Stejným způsobem ryze účelově vytvořil křesťanství římský císař Konstantin I v roce 312 n. l. - ano, do té doby vlastně neexistovalo něco, co by se dalo označit jako křesťanství, po celé ohromné římské říši existovaly křesťanské sekty, jejichž učení se diametrálně lišilo, a byly ochotny se kvůli tomu vraždit. Římský císař si uvědomil, že monoteistické křesťanství je mnohem účelnější nástroj státní moci, než dosavadní římská pohanská mytologie, ovšem musel ho v podstatě vytvořit, např. z mnoha desítek evangelií vzal jen 4, která si tolik navzájem neodporují jako ta ostatní.

0 0
možnosti
VI

Vlad IV

19. 3. 2010 18:14
Re: To je samozřejmě snůška nesmyslů, i faktických.

....blekotal D.Brown, a podobný dobytek včera, dnes  a bohožel i zítra....

Ale všeho dočasu..!!

0 0
možnosti

Doktor Redaktor

19. 3. 2010 17:24
K čemu je víra v boha?

"S vírou nebo bez víry, dobří lidé konají dobro a špatní zlo. Ale aby dobří lidé konali zlo, k tomu potřebují víru."

0 0
možnosti
RM

Trent-R

19. 3. 2010 17:27
Re: K čemu je víra v boha?

Aby dobří lidé konali zlo, nepotřebují víru, ono bohatě stačí nedělat nic.

0 0
možnosti
JB

OrpheusF1

19. 3. 2010 17:19
The Man from Earth

Velmi doporucuji shlednuti filmu The Man from Earth. Je to velmi zajimavy pohled na tuto problematiku. Velmi poucny a velmi odlisny. Ukazuje, jak snadno muze byt vsechno jinak, opet se to neda prokazat a zaroven ukazuje, jak muze byt fanatismus a lety zazity zvyk slepy a jak hloupy a sebestredny dokaze byt fanaticky verici clovek, presvedceny o tom, ze to mysli dobre.

http://www.csfd.cz/film/235331-man-from-earth-the/

0 0
možnosti
3

3,14ranha

19. 3. 2010 19:00
Re: The Man from Earth

myslíte že problémem ČR je přemnožení fanatických (=mýlících se) křesťanů? a i pokud ano nebylo by lepší neházet s nimi do pytle i ty rozumné (těch je většina)

je také úsměvné když někdo(netvrdím že vy) začne blekotat o indoktrinaci dětí apod. ale 50% praktikujících věřících jsou dospělí konvertité - to bychom se mohli rovnou bavit o ateistické indoktrinaci dětí;-)

0 0
možnosti
J

jirkaknop

19. 3. 2010 17:08
Bibli tedy psal Bůh

prostřednictvím lidí, jím poslaných!

Nikdy totiž nebylo vyřčeno proroctví z lidské vůle, nýbrž z popudu Ducha svatého mluvili lidé, poslaní od Boha..

A je to dokonalé..

0 0
možnosti
3

3,14ranha

19. 3. 2010 18:55
Re: Bibli tedy psal Bůh

ne, vaše tvrzení říká něco jakože tolkien režíroval jacsknovy filmy o pánovi prstenů , což je hloupost,

 přečtěte si kus bible (třeba osudy patriarchů - oni nějak žili a čas od času se jim  do života zamotal Bůh, Bůh vůbec v Bibli "mluví" poměrně málo) Bible je spíše jako memoáry člověka který vzpomíná na svou celoživotní lásku - to je přesně Bible

tvrzení o inspiraci Duchem Svatým je rozvinuto díky tvrzení o třech božských osobách - zjednodušeně řečeno - "část"(i když Bůh se asi krájet nedá - tady končí vyjadřovací schopnost lidské mysli) Boha je přítomna v nitru každého člověka a může ho pomocí  dobrých myšlenek apod. inspirovat k dobru (ale jen pokud člověk dovolí resp. si to vyžádá - Bůh ctí lidskou svobodu až do té míry že toleruje když si část lidí vybere zlo - ostatně jinak by to nebyla svoboda)

všechny tyhle úvahy jsou rozvíjeny už od prvotní církve a byly příčinou prvních rozkolů, bludů - podle ovoce(krev a násilí)  které přinesli tehdejší kacíři věřím spíš ortodoxním církvím

0 0
možnosti
DD

Wolfling

19. 3. 2010 16:50
O co se pak ale oprit?

To je samozrejme dobry argument, ale pokud pak zakladame viru na necem, co je na jedne strane nedokonale (protoze si to Buh z nejakeho duvodu nedokazal ohlidat), na druhe strane ale predstavuje klicovy pramen, zda se mi takova vira take prinejlepsim nedokonala.

Ja Bibli povazuju za nepochybne hodnotnou literarni pamatku, ale ridit svuj zivot podle neceho, o cem vime, ze je to potencialne chybne, prinasi dilemata. Pokud je Bible ve sporu s mym presvedcenim, je to projev moji nedokonalosti, nebo autorovy chyby?

0 0
možnosti
RM

Trent-R

19. 3. 2010 16:52
Re: O co se pak ale oprit?

Co nedokonalého máš na mysli?

0 0
možnosti
KV

_-1-_

19. 3. 2010 16:39
Bůh neumí vůbec nic!

0 0
možnosti
  • Počet článků 3338
  • Celková karma 29,28
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.