Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

Dúša55

26. 10. 2010 16:01
Já pohřeb nechci.

Nechci pohřeb, hlavně proto, že by se určitě neodehrával podle mého scénáře. Budu ráda, když si vzpomenou bez smutnění. Myslím, že smutníme a pláčeme nad sebou, že my jsme někoho ztratili a ne nad tím, kdo zemřel. Tak proč stavět na odiv slzy a smutek na pohřbu. Vůbec to nesouvisí s penězi.  Konkrétně v naší rodině jsme se na "bez obřadu" dohodli.

0 0
možnosti
RK

Roch Kowalski

26. 8. 2010 23:26
Bohužel...

Extra Ecclesia, nulla salus....

;-(

0 0
možnosti
O

odchyt

26. 8. 2010 13:08
Pohřeb a jeho organizace

Dobrý den,

velmi výstižný článek, který jen potvrzuje to, co prezentuje brožurka Ministerstva pro místní rozvoj: dědicové neplní své povinnosti vůči zůstaviteli. Velmi doporučuji si pro tuto publikaci zajít na Staromětstké nám. 6, Praha 1, kde úřad sídlí. Více viz http://www.mmr.cz/Pohrebnictvi/Informace-Udalosti/Brozurka-Pohreb-a-jeho-organizace.

0 0
možnosti
S

Soros

26. 8. 2010 13:05
studená kremace

Já až zemřu chci mít studenou kremaci, aby příbuzní nemuseli vynakládat žádné prostředky a za peníze, které jsem našetřil a´t si koupí něco pěkného a zbytečného.

Jinak článek pěkný..Jako vždy.R^

0 0
možnosti
R

rony100

26. 8. 2010 13:17
Re: studená kremace

Naprostý souhlas. Nejde jen o to, aby si příbuzní něco koupili, ale především o to, že pohřeb po několika dnech od úmrtí je rozdírání rány, která se už pomaloučku začala hojit. I když.... Zemřela mi teta, která byla velice hodná a na její přání byl pohřeb bez obřadu. Najednou mi to rozliučení chybělo. Vzhledem k blízkým to ale považuju za rozumné. Taky chci pohřeb bez obřadu. Prý ale bude okolí mou rodinu pomlouvat....:-/

0 0
možnosti
JD

Janulice78

26. 8. 2010 12:29
nemate

posledni dobou nejak morbidni clanky? Ja bych se chtela nechat pouzit na vedecky ucely, kdyz me budou chtit. At se na mne klidne vyradi studenti. Budu mrtva, bude mi to fuk. Ale opacnym smerem vaham. Cim jsem starsi, tim vic si uvedomuju, ze rodice tu vecne nebudou. I kdyz to mezitim natrenuju na svem starem psovi, ktery je jiste neprezije. Sice pro nekoho trapne, srovnavat vztah k rodicum/lidem a ke zvireti, ale je to muj kamos,  a to ze jsem si ho vzala domu, bylo nejlepsi rozhodnuti meho zivota. A kam s nim potom? Nechat na veterine? Fuj. Nechat spalit? V zadnem pripade, takovou myslenku bych neprezila. Pohrbit? Sezerou ho cervi. Taky nechutny. Vycpat? A brecet pokazdy, kdyz bych to videla a cekala, ze se pohne? Lidi teda asi nastesti vycpavat nejde, ale predstava, ze nechavam spalovat rodice mi pripada otresna. Cim to, ze jsem nad tim driv nepremyslela?

0 0
možnosti
AA

Saša

26. 8. 2010 12:24
Pro ateistu je pohřeb nelogický.

Pro ateistu smrtí vše definitvně končí. Vynakládat jakékoli peníze na pohřeb nemá z tohoto zorného úhlu vůbec žádnou logiku.

Pohřeb je záležitost výhradně náboženská - má smysl jen pro ty, kdo věří, že smrtí smysl lidského života nekončí.

0 0
možnosti
VF

vaťák

26. 8. 2010 12:29
Re: Pro ateistu je pohřeb nelogický.

Zkuste si o tom povykládat s psychologem ATEISTOU. Možná pak zjistíte, že pohřeb má smysl vždycky.

0 0
možnosti
VK

VLAKR

26. 8. 2010 11:58
Hezký titulek a hezký článek

také se mi protiví pohřební oznámení s textem "... bez smutečního obřadu ...na přání zesnulého". A také si myslím, že ve velké většině případů je to lživé a pokrytecké. Jednoduše pozůstalí chtějí ušetřit "zbytečné výdaje" a schovávají se přitom za "přání zesnulého".

Pohřeb považuji za důstojné poslední rozloučení se svým blízkým. A je mi přitom úplně jedno, kolik lidí na pohřeb přijde nebo či mne snad někdo nebude náhodou poumlovat. Dělám to hlavně kvůli nám nejbližším pozůstalým z příbuzenstva, abychom se vyrovnali s odchodem nám blízkého člověka. Je to ale i určitá slušnost vůči cizím lidem, kteří se třeba se zesnulým dlouhá léta znali a třeba i přátelili.

Výmluvy na to, že pohřby jsou dnes strašně drahé a pohřební ústavy zlodějské, jsou trapné. V minulosti byli lidé mnohem chudší, ale vždy vystrojili alespoň skromný pohřeb.

A co se týče mého vlastního pohřbu? O něm já už rozhodovat nebudu a ani mne to příliš netrápí.       

0 0
možnosti
MV

marka40

26. 8. 2010 13:50
Re: Hezký titulek a hezký článek

R^

0 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

26. 8. 2010 11:48
Přeji vám, abyste byl dlouho živ,

a totéž přeji i vaší paní tchýni.  Ale čistě statisticky je dosti pravděpodobné, že se váš pohřeb asi bude muset obejít bez ořechových sušenek.

Ale věřte nebo ne, někteří lidé si kremaci bez obřadu opravdu přejí.  A ne vždy je přání respektováno.

Z vyprávění vím o jednom pánovi, který byl zapřísáhlý bezvěrec, navíc byl rozvedený a spáchal sebevraždu. V dopise na rozloučenou zmínil, že chce kremaci bez obřadu. 

A přesto měl pohřeb v kostele.

0 0
možnosti
L

lesicatko

26. 8. 2010 11:54
Re: Přeji vám, abyste byl dlouho živ,

Takto dopadnú tí, čo neveria :)

0 0
možnosti
B

Bobrufka

26. 8. 2010 11:41
Ano, plánujete to hezky

přesto já také říkám, že nechci mít pohřeb, už jen kvůli lživým proslovům a drbnám okolo (jsem hříšnice)...Chci být svými dětmi vsypána do řeky a jen tak plynout k moři... ( zmiňuji pouze děti, protože jejich otec již není mezi námi)

0 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

26. 8. 2010 11:55
Re: Ano, plánujete to hezky

Na parte také bývá uvedeno, že rozloučení proběhlo v nejužším kruhu rodinném. 

Ovšem je otázkou, co je to nejužší kruh rodinný.  

0 0
možnosti
UU

hryhryhry

26. 8. 2010 11:24
zisky pohřebních služeb, pane

no, známému zemřela maminka a je to učitel s malým platem a prostě na pohřeb s obřadem neměl peníze, vždyť jen zpopelnění bez obřadu si pohřební služba naúčtovala 15 tisíc korun!!!

Tak se dokonce i zadlužil!!! Vždyť je to celý jeho měsíční plat, tak se zamyslete, než budete moralizovat a obvolejte si pražské pohřební služby. Je to strašné, jak nehorázně vydělávají.

0 0
možnosti
L

lesicatko

26. 8. 2010 11:39
Re: zisky pohřebních služeb, pane

U nás je zvykom u rodiny prispieť aj finančne , prípadne prevziať zodpovednosť za chod poslednej rozlúčky a odbremeniť tak toho, kto najviac trpí.

Jedna z funkcií rodiny...

Alebo načo inak máme rodinu ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.