Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politici nemají recept na dluhovou krizi

Pokud politici opravdu chtějí řešit dluhovou krizi, měli by předložit komplexní plán, který si v závažnosti dopadů na společnost nezadá s důchodovou reformou.  

Ministerstvo spravedlnosti vrátilo do hry návrh novely insolventního zákona, který se nepodařilo prosadit v minulém volebním období. Po sedmi letech dobře míněné „snahy“ dlužníka má dojít k zániku všech jeho pohledávek. Politici prostě neumí vymyslet nic jiného než řešení problému na úkor věřitelů (i když neumí vyřešit ani dluh státu a nás čeká kolaps). Zánik pohledávek v oddlužení je vyvlastněním bez náhrady a lze doufat, že o tom v tomto duchu dříve nebo později rozhodne Ústavní soud. A pozor, o majetek může tímto způsobem přijít kdokoliv z nás. Dluhy nevznikly pouze z úvěrů a půjček „zlých“ bank a lichvářů, ale i z pronajmu bytů, dodávek elektřiny, plynu, vody (mám bazén, neplatím za vodu), škod v důsledku autonehod, výpomoci uvnitř rodiny…... Škodolibost vůči poskytovatelům úvěrů proto vůbec není na místě.

Řešit zadlužení znamená manévrovat mezi Scyllou a Charybdou. Na jedné straně hrozí rozvrat společnosti „vzpourou dlužníků“, ústící tak jak mnohokrát v dějinách do snahy o vyvlastnění movitějších spoluobčanů a pomstu vůči domnělým viníkům. Výmarská republika a její konec budiž varováním.

Na druhé straně vyhovění nátlaku davu znamená ustoupit od pravidla „dluhy se platit musí“, poskytnout volný prostor pro morální hazard a také vyvlastňovat, pravda „zákonným“ a „poklidným“ způsobem. V obou případech se ale zvyšuje riziko potíží bankovního systému, která nejde „léčit“ jinak než z kapes daňových poplatníků.   

V exekuci je 863.000 lidí, z toho proti 493.000 osobám je vedeno tři a více řízení, a jde tedy nesplatitelné dluhy. Spolu s rodinnými příslušníky se jedná o obrovskou volební sílu deprivantů, kteří jsou nepřátelští vůči současnému systému. Volí extremistické politické strany a extremistické prezidentské kandidáty. Chtít po dlužnících aby zpytovali svědomí, nakolik nesou vinu za vlastní situaci, je naprosto marné. Určitě se netrápí otázkami, proč nepředvídali nemoc, úraz, rozvod, úmrtí v rodině, jak to, že činili vydání neodpovídající jejich majetkovým poměrům a půjčovali si na zbytné předměty a požitky….. Vlastní vinu nikdo nikdy neuzná.

Milosrdenství je pěkná vlastnost, ale jakoukoliv „tlustou čáru“ za dluhy je třeba podmínit povinností vykonat minimálně 200 - 250 hodin veřejně prospěšných prací. Drtivá většina z oněch 493 000 dlužníků s vícečetnými exekucemi se totiž dopustila trestného činu způsobení úpadku (§ 224 zák. č. 40/2009), protože evidentně prováděli výdaje neodpovídající jejich příjmům (majetkovým poměrům), tj. po vzniku první pohledávky po splatnosti pokračovali ve výdajích, které způsobili další pohledávky po splatnosti.

Pokud politici chtějí rušit cizí pohledávky na základě pouhé „snahy“ dlužníka o splácení, měli by současně předložit komplexní plán, který si v závažnosti dopadů na společnost nezadá s důchodovou reformou. Není však zájem řešit zadlužení.

Součástí opatření proti zadlužování musí být ztížení přístupu k úvěrům a zákaz reklamy, trestní represe již v rané fázi předlužení, povinnost čerpat úvěry pouze od jednoho poskytovatele, jednotná databáze dluhů obsahující i pohledávky státu, on-line registr hazardních hráčů a institut finanční kurately. Bez těchto bariér se dluhové a s nimi spojené politické krize budou stále opakovat.  

(vyšlo v MF Dnes 21.3.2018)

 

Další texty na téma dluhů:

Úvěry jsou droga, stejně jako heroin nebo automaty 

Půjčky a úvěry, mýty a pověry

Nedělej dluhy, nedočkáš se exekuce

Ne věřitel, ale dlužník v prodlení se má stydět

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 26.3.2018 16:13 | karma článku: 15,67 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Vilém Barák

Jaká je šance Západu na vítězství nad ruskou totalitou?

Žádná předurčenost vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí neexistuje. K tom jsou zapotřebí zbraně a odhodlaní lidé. Pouze si namlouváme, že naše společnost má vůči totalitářským barbarům výhodu v efektivnosti a odolnosti.

16.5.2024 v 15:54 | Karma: 16,21 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

8. května 1945 nedošlo k osvobození

Na 8. květen připadá Den vítězství, výročí porážky nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Jak si ale připomínat tyto události? Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo hovořit o osvobození?

7.5.2024 v 10:15 | Karma: 19,65 | Přečteno: 573x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 13,01 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2759x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 293
  • Celková karma 22,06
  • Průměrná čtenost 2211x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik