Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A už se rozdávají metály

Na rozdíl od Romana Prymuly vyznamenání zaslouží všichni lidé v první linii, kteří se stýkají s nemocnými a starají se o ně, personál domovů důchodců podstupující v některých případech dobrovolnou izolaci se svými klienty.

Ing. Zeman v rozhovoru pro bulvární deník Blesk slíbil řád Bílého lva Romanu Prymulovi. Ten od 15. do 30. března tohoto roku zastával funkci předsedy Ústředního krizového štábu. Naskýtá se otázka, co dotyčný udělal hrdinského, mimořádného, nad rámec svého pracovního a platového zařazení. Jeho pavědecké vyjádření, že germánská a románská rasa mají odlišné množství receptorů, na které se virus může vázat, si spíše zaslouží Bludný balvan spolku Sysifos za vědeckou iracionalitu. Stejně jako proměřovat/nepromořovat, uzavřít/neuzavřít..... Jestli to nemá být ocenění za příchylnost k čínským mastičkářům v době jeho ředitelování ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Rozmarům Hradního pána nelze moc vzdorovat, je všemocný, za své konání neodpovědný, což mi vždy evokuje také slovo nesvéprávný. Nezbývá tedy než konstatovat, že chystaný akt bude ryze rituální, s významem pouze pro Hradní enklávu negativní deviace. Asi jako když si soudruzi před rokem 1989 navzájem zdobili prsa řády anebo Gustav Husák v roce 1978 uděloval shodou okolností stejné vyznamenání Muammaru Kaddáfímu.

V činnosti Krizového štábu chyběla a stále chybí sebemenší invence. Člověk se děsí při pomyšlení, že by se takto postupovalo v případě válečného konfliktu. Myšlenka chytré karantény, kterou stát převzal, pochází od platformy Covid19CZ a ještě se ji za několik týdnů nedaří zprovoznit. Nic dalšího v jeho útrobách nevzniklo. Všechny ostatní občanské iniciativy jdou mimo něj, a to jsou přitom některé významným zdrojem ochranných pomůcek a erár o nich neví (nebo nechce vědět). Krizový štáb si teprve po třech týdnech po začátku krize vzpomněl na kapacity laboratoří soukromého sektoru, vysokých škol a pracovišť Akademie věd. Toto opomenutí zapříčinilo nedostatečnému testování potenciálně nakažených šíření koronaviru v populaci. Ostatně, problémy s testování nedokázal Krizový štáb vyřešit doteď.

Druhou zásadní chybou, která také bohužel přetrvává, je absence systému v zásobování ochrannými pomůckami. A jestli si někdo myslí, že zdravotníci a další mají všeho dost, tak je na velkém omylu.

Prostě ministerstva a kraje „něco, někam“ rozvážejí, ale ti, co jsou zásobováni, natož veřejnost, do způsobu distribuce nevidí.  Přehled o zásobách, co kde je a v jaké kvalitě, chybí. Tak jako po každé válce nebo jiné krizi se ukáže, že část nedostatkového materiálu si odklonili ti, co jej vůbec nepotřebují (a s respirátorem třídy FPP3 chodí jako s módním doplňkem, resp. znakem sociálního statusu), další bude bezúčelně ležet v centrálních skladech, ordinacích, služebnách (protože nikdo neví, co a kdy z centra dodají nebo zda vůbec dodají) a ostatní se prostě rozkrade. Mějme tento chaos na paměti, až se bude mluvit o mrtvých seniorech v zařízeních sociální péče. 

Kdo si na rozdíl od Romana Prymuly opravdu zaslouží vyznamenání jsou lidé v první linii, kteří se stýkají s nemocnými a starají se o ně, dále personál domovů důchodců podstupující v některých případech dobrovolnou izolaci se svými klienty. Tito všichni by měli dostat medaile Vděčnosti, ale ražené za peníze z veřejné sbírky a udělované přímo reprezentanty občanů. Nikoliv politiky.

Když si můžeme sami šít roušky a skládat se na výrobu plicních ventilátorů, oceňme naše hrdiny sami, bez účasti státu. A až nákaza koronavirem pomine, vezměme lopaty, a pojďme si opravit dálnice.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Barák | pátek 24.4.2020 14:50 | karma článku: 17,81 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Vilém Barák

8. května 1945 nedošlo k osvobození

Na 8. květen připadá Den vítězství, výročí porážky nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Jak si ale připomínat tyto události? Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo hovořit o osvobození?

7.5.2024 v 10:15 | Karma: 19,64 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 13,01 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2758x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 670x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 846x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 22,59
  • Průměrná čtenost 2219x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik