Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

5G sítě jsou „trójskou pandou“

Problémy máme již dnes se sítěmi 4G přenášejícími mobilní internet. Ničí naši společnost jako ohnivá voda Indiány, a to je technicky neovládá cizí moc, jen občas manipuluje s obsahem asociálních sítí. Škodit si vystačíme sami.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal na konci roku 2018 varování před výrobky firem ZTE a Huawei. Dnes se tato epizoda jeví jako bouře ve sklenici vody s nulovým dopadem na realitu. Operátoři dál připravují stavbu 5G sítí s čínskými technologiemi, protože stát neměl odvahu zakázat jejich použití. Vláda naopak vyhodila ředitele NÚKIB Dušana Navrátila. K tomu všemu americký prezident Donald Trump v této věci (nejenom) podtrhává spojence. Chová se jako hokynář, když místo ohledů na bezpečnost hraje s kartou Huawei v obchodní válce s Čínou.

Vraťme se do historie. V době studené války fungoval Koordinační výbor pro mnohostrannou kontrolu vývozu (COCOM). Západ skrze něj ovládal export strategických materiálů a technologií do komunistického světa. Pamětníci si možná vzpomenou na křik socialistického tábora míru po zákazu prodeje japonských frézovacích strojů ( měly Sovětskému svazu umožnit výrobu tichých lodních šroubů pro jaderné ponorky) nebo kompresorových stanic pro plynovody. Již tenkrát totiž bylo zřejmé, že příliš úspěšný prodej surovin zvyšuje, tak jako u každého ropného emirátu, agresivitu. A Kreml byl a stále je ropný emirát.

Přehlednou studenou válku nahradil tekutý svět a země Západu nejsou schopny spolupracovat při kontrole importu. Rizika jsou přitom obrovská. U telekomunikačních sítí hrozí ponechání „zadních vrátek“ k získávání informací, vzdálené vypnutí (zablokování) i k ovládnutí za účelem vyvolání fyzických škod. Válečný konflikt založený na převzetí kontroly nad elektronickými systémy Západu ze strany Číny a Ruska popisují v knize Třetí světová válka autoři P. W. Singer a August Cole.

V mezinárodních vztazích platí axióm, nepochopitelný jedině pro pandy a ing. Zemana, a to že není možné být technologicky či hospodářsky závislý na potenciálním protivníkovi. Nikdy nesmí získat vyděračský potenciál. A definici nepřítele splňuje jak režim Kremlu tak i Pekingu. Jenže telekomunikace jsou zlatý důl, čínský trh tak obrovský a my chceme stále více prodávat, zvětšovat se, dosahovat vyšších zisků. Jen aby se ten náš kapitalismus ze snahy o neustálý růst nezalkl. A my s ním.

Co když Peking začne selektivně, podle politické přítulnosti, trestat jednotlivé vlády Západu? Vždyť vůči zahraničním firmám slibuje nasadit to, co proti vlastním občanům, tedy kreditní systém. Kolik majetku jsou firmy svobodného světa ochotné utopit v Číně? A jejich ztráty budou tak jako tak hradit lidé, buď v roli daňových poplatníků nebo spotřebitelů. Čína není svobodný, demokratický, právní stát, nefungují zde nezávislé soudy. Platí zde, co řekne komunistická strana, firmy a občané jsou povinni podílet se na zpravodajské činnosti. Kdo kdy v souvislosti s Čínou slyšel, kromě uložení trestu smrti, o nějakém rozsudku v obchodní věci a jeho vynucení nebo o ochraně duševního vlastnictví? Závislost na takové zemi nás může dovést do situace, kdy budeme volit mezi hospodářskými ztrátami a uposlechnutím rozkazů. Strach ze msty Pekingu se již dnes pokouší šířit některé jeho vlivové figurky z české politické scény.  

5G sítě budou rychlejší a s větší přenosovou kapacitou, ale revoluci měnící svět nezpůsobí. K čemu jako má být možnost stáhnout si film za 2 sekundy? K tomu, abyste se měli čím „bavit“, když kvůli státu neschopnému organizovat opravy budete 3 hodiny stát v koloně na dálnici. Nač jsou všechny „chytré telefony“ a rychlé připojení, když máme „hloupou státní správu“ ploužící se pod zátěží dalších a dalších zákonů, vyhlášek, nařízení a údaje státu jsou ukryté? Hlavně, neexistují technologie, pro něž by 5G sítě byly nezbytností a vyžadovaly je. Nasazení autonomních automobilů uvázlo, možná navždy, na právních aspektech. Robotická chirurgie tlačená lobbisty je ve skutečnosti velice drahá vojenská technologie. Po vyhodnocení ceny a užitku v civilním sektoru nic nepřináší. U internetu věcí není jasné, zda o tyto blbinky, nebezpečné pro soukromí, bude zájem a jestli pro ně jsou vůbec 5G sítě potřeba. Hlavně, přes veškeré zrychlování on-line připojení a zlepšování počítačových programů na Západě stagnuje růst produktivity práce.

Problémy máme již dnes se sítěmi 4G přenášejícími mobilní internet. Ničí naši společnost jako ohnivá voda Indiány, a to je technicky neovládá cizí moc, jen s občas manipuluje s obsahem asociálních sítí. Škodit si vystačíme sami. Spor o cenu datového připojení se vede s razancí boje za šíření víry. Wifi jsou instalovány do vlaků, autobusů, čekáren, na sjezdovky, do restaurací…jako znak pokroku. Místo aby se šířily rušičky signálů, minimálně v kinech, divadlech a restauracích, které chtějí být jenom trochu „na úrovni“. Vyslovím kacířskou myšlenku, po které se na mě vrhnou všichni pokrokáři. Stačí pronést bezobsažnou frázi o snaze nedopustit: "...technologické zaostávání většiny zemí EU v globálním světě".Levná data nejsou potřeba, 99 procent jejich spotřeby slouží k pouhé „zábavě“ i když ti, kdo jim propadli, budou snášet argumenty, jak jsou potřebná. Alkoholik také zdůvodní, proč musí mít po ruce vždy plnou láhev. Nikdo z „datařů“ zřejmě není ochoten přemýšlet, k čemu je vůbec používá. Zajímavé, že operátoři buď nemají nebo nechtějí veřejnosti uvolnit analýzy tohoto druhu. 

Aktivity politiků věnované zlevňování dat jsou čirým populismem na úrovni snahy o lepší dostupnost drog. Naopak by mělo dojít k zatížení asociálních sítí spotřební daní tak jako u cigaret a hlavně k zabránění sběru a zpracování informací o uživatelích.

Bezpečnost má být vyměněna za chiméru pokroku existujícího pouze v v powerpointových prezentacích. Budoucí 5G sítě představují „trójskou pandu“ a jenom kvůli zábavě si ji hodláme zatáhnout za hradby. Zcela určitě, stejně jako v případě Kassandry a Láokoóna, bude i toto varování oslyšeno. Chiméra pokroku, růstu a zisků je přece tak lákavá.

(článek vyšel v MF Dnes 20.12.2019)

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Barák | pondělí 30.12.2019 14:59 | karma článku: 17,87 | přečteno: 661x
  • Další články autora

Vilém Barák

8. května 1945 nedošlo k osvobození

Na 8. květen připadá Den vítězství, výročí porážky nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Jak si ale připomínat tyto události? Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo hovořit o osvobození?

7.5.2024 v 10:15 | Karma: 19,64 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 13,01 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2758x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 670x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 846x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 22,59
  • Průměrná čtenost 2219x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik