Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

V žádném, alespoň trochu demokratickém systému se politikem nestane amorální hajzl, pokud si ho voliči nevyberou a jeho partaj nepodpoří. V roce 1932 vyhrál v německých, ještě demokratických volbách Hitler a Putin v Rusku vyhrává pravidelně a zcela přesvědčivě. V autoritářských a totalitních režimech to sice může být trochu jinak, ale pokud se budeme bavit o současné české politice, žádný prezident, premiér, poslanec či předseda úspěšné politické strany by se nestal tím kým byl, je či bude, kdyby nezískal hlasy voličů.

Jeden typický příklad: Životopis Andreje Babiše je jeden nepřetržitý sled amorálních skutků, z čehož některé byly minimálně na hraně zákona, jeho následná vyjádření již v roli politika obsahují často lži, polopravdy a dezinformace, nařčení a urážky, přesto se z jeho hnutí stala úspěšná politická strana a z něho samého ministr, premiér a málem i prezident. Nyní má prý podporu téměř 40 % občanů, ze kterých pateně velká část nadává na to, jaká je ta politika svinstvo. A to nemluvím o Okamurově SPD a menších antisystémových spolcích.

Dovolím si podotknout, že v tomto ohledu nemám na mysli politiku, která se nezamlouvá nějaké sociální, zaměstnanecké, podnikatelské, náboženské, etnické nebo jakékoli jiné skupině, ale pouze amorální politiku, kterou produkují amorální jedinci, a která nese ony výše zmíněné amorality, jakými jsou lži, pomluvy, dezinformace a osobní útoky.  Vím, že je třeba akceptovat skutečnost, že na politickou dráhu nastupují lidé toužící po vlivu a moci, po mediální pozornosti, úspěchu a nemajetní i po benefitech, ale existuje jistě míra, kam je který člověk pro naplnění svých cílů ochoten zajít. A tam někde je i míra morálnosti, respektive amorálnosti politiky.

Historie politiky je zatížena stejnou relativitou, jako historie samotná. Bezohlední vůdci, diktátoři a dobyvatelé ze vzdálené minulosti jsou často idealizovanými vzory a na ty z minulosti nedávné pak nahlížíme jako na zločince. Historie se neptá na morálku politiků, ale na zásadní činy, kterými se zapsali do dějin nebo byli alespoň celebrovanými účastníky významných historických událostí, a to jak pozitivních, tak i negativních, ale v reálném čase nás morálka politiků, z níž plynou i zásadní politická rozhodnutí, zajímá, protože většinou nejsme účastníky fatálních dějinných okamžiků, přesto ale politika silně ovlivňuje naše životy a má zásadní vliv na jejich kvalitu, která se odvíjí od zřízení a prosperity státu.

V této dekádě asi není v Evropě zásadnější téma, než je válka na Ukrajině a s tím související vztah evropských zemí k Rusku. Postoje k válce a k Rusku jsou tak zcela zásadním ukazatelem zásad občanů, a tím i politiků. Zpětně vidíme, jak fatálně selhali politici jako Zeman, Klaus a jim podobní. A jak máme nahlížet na populisty korigující svá vyjádření podle aktuální situace, příležitosti, posluchačů a za bedlivého sledování peoplemetrů a společenských nálad? Není to náhodou právě to svinstvo, které zaneřáďuje politiku? Není ta dobrá politika obecně založena na ideologické průhlednosti, zásadovosti a konzistenci názorů, postojů a na základních etických principech? 

Aktuální česká politika působí zoufale. Vládní koalice logicky doplácí na to, že je účelovým slepencem subjektů, jejichž představitelé by byli jinak ideovými i názorovými oponenty, a pochopitelně je také v nelibosti díky restrikcím, které mnoho lidí nevnímá jako nutnost, ale naopak jako zlovolnost. Dvě opoziční strany jsou pak typickými představiteli populismu, a navíc politickými firmami dvou mužů, takže v nich fakticky neexistují žádné ideové a názorové proudy a tyto strany se tudíž nemohou nikam posunovat. Jejich politika je založena na kritice a destrukci, což často platí i o neparlamentních stranách a hnutích, které jsou většinou antisystémové a sbírají své sympatizanty z řad radikálně smýšlejících občanů.

Není divu, že je mnoho lidí politikou znechuceno, jenomže tito lidé by si měli uvědomit, že nikdo jiný než právě oni, nemůže politiku kultivovat a činit ji morálnější, zodpovědnější a v důsledcích užitečnější. Z podstaty věci tady bude vždy tendence dělat z politiky ono svinstvo, ale lze se tomu bránit. Je však otázkou, jestli je k tomu ta vůle.  

Autor: Jiří Turner | středa 20.3.2024 11:26 | karma článku: 20,36 | přečteno: 417x
  • Další články autora

Jiří Turner

Proč ještě nebyl Babiš vyloučen z ANO?

Tato otázka se v souvislosti s nevyloučením Pavla Novotného z ODS logicky nabízí. Novotný je provokatér, sprosťák, hulvát, bulvární eskamotér a také dost dobrý starosta. A co je Babiš?

14.6.2024 v 8:41 | Karma: 38,47 | Přečteno: 3675x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Možná nejsou radikální, ale jenom pitomí

Mám na mysli určitou část občanů, kteří volí antisystémové strany, a to bez ohledu na nějaké obecné principy. Stačí, aby v nich někdo umně vyvolal pocit nespokojenosti, frustrace a zášti.

12.6.2024 v 11:23 | Karma: 37,87 | Přečteno: 3846x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Kdy postavíme mimo zákon tu nejhorší drogu?

Hystericky jsou stíháni nešťastníci, pěstující pár rostlinek konopí na išias, a produkty s tou nejhorší drogou považujeme za naše národní dědictví.

4.6.2024 v 11:41 | Karma: 37,37 | Přečteno: 5001x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

30.5.2024 v 15:09 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3196x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,94 | Přečteno: 391x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...