Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přestali jsme se strašit covidem, začínáme se strašit bídou

„Strašák covidu“ a „strašák bídy“ mají společný reálný základ: pro jistou, relativně malou skupinu lidí se stal covid fatálním problémem a pro ne nepodobnou skupinu lidí může mít fatální důsledky snížení životní úrovně.

V případě covidu na takovouto situaci nepřipravený stát při ochraně rizikových skupin obyvatel selhal. Byla mnohdy zcela zbytečně poškozena ekonomika, vzdělávání a na téměř tři roky výrazně znekvalitněn život občanů, přičemž ty, kterým se mělo dostat absolutní ochrany, se ochránit nepodařilo. Důsledky pandemie covidu a války na Ukrajině mohou opět citelně zasáhnout určitou skupinu obyvatel, respektive zasáhnou nás všechny, ale jen pro malou část může být navyšování cen všeho, zvláště energií a potravin zásadním problémem.

Jsem však naprosto přesvědčen, že navýšení cen potravin, služeb a pohonných hmot může drtivá většina občanů vyřešit tím, že přestanou plýtvat, počnou nakupovat uvážlivě, přehodnotí způsoby cestování a obecně s rozmyslem budou zacházet se svými finančními prostředky. Stále totiž bohorovně vyhazujeme absurdní množství potravin, plýtváme vodou i elektrickou energií, dopřáváme si luxusu „jedno auto – jeden pasažér“ i tam, kde bez jakékoli újmy lze cestovat veřejnou dopravou.

Navykli jsme si žít v „přežranosti“, v přebytku a nadspotřebě všeho, a návrat do stavu pouhého dostatku a uváženého hospodaření se nám jeví jako hrůzný pokles životní úrovně. Stejně jako v případě covidu se nám o pocit frustrace postarají média. Každý den můžeme sledovat ve zpravodajských pořadech reportáže se zdrcenými občany bědujícími nad cenou kuřecích prsou a balené šunky, cen benzínu či plynu, aniž by bylo řečeno, že celé kuře v akci vyjde výrazně levněji, stejně jako krájená šunka, které si lze bezbolestně koupit o 5 dkg méně a je po problému. Stejně tak jsem neslyšel, že by místo nakupování levnějšího benzínu v Polsku někdo prezentoval jako řešení omezení mnohdy úplně zbytečných jízd nebo šetrnější přístup k energiím.

Jak jsem naznačil v úvodu, existuje skupina obyvatel, kteří se reálně dostávají do skutečných problémů. Jsou to ti, kteří v onom šetrném a uvážlivém módu již žijí a už nemají moc prostoru pro další uskromnění se, aniž by se dostali do stavu obecně nazývaného bídou. Je to nepochybně část ovdovělých důchodců, kteří nemají finanční rezervu ani blízké, kteří se o ně mohou a mají postarat. Dále se pak jedná o samoživitele s malými dětmi. Těm stát musí zabezpečit standardní životní úroveň. Systémové procedury na to existují, takže je třeba je jen kvalitně zabezpečovat a dozorovat, aby se nestalo, že budou jakýmsi pomyslným sítem propadávat lidé, kteří se ne vlastní vinou ocitnou v zoufalé situaci.

Důraz bych dal na to „ne vlastní vinou“. Stát (alespoň v mém chápání této instituce) není povinen se postarat o každého, kdo se vlastní vinou dostane do problémů, nebo se neumí či nechce přizpůsobit novým podmínkám, které vyžadují jeho aktivní přístup, uvážlivost a odpovědnost. Ač z úst populistických politiků slyšíme opak, tak stát se nemá starat o každého jednoho občana, ale pouze má vytvářet takové podmínky, a by ti, kteří jsou ochotni se o sebe postarat, plně tuto možnost měli, a prostřednictvím sociálního systému se stará jen o ty, kteří se o sebe patřičně postarat nemohou.

Neodpustím si na závěr i určité osobní zrelativizování toho, co jsem napsal. Sám si žiju „jako to prase v žitě“, nikdy jsem nepocítil chudobu, ba ani nedostatek a nebylo to jen mojí zásluhou. Měl jsem zkrátka i štěstí. Vnímám, že mnozí to štěstí nemají a pro ně není tak jednoduché naplňovat to, co bylo výše uvedeno. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že plné nákupní košíky, plné nádrže a bezstarostný přístup nejsou zásadním kritériem šťastného a spokojeného života. Naše fixování se na materiální statky a „plná břicha“ nás mnohdy odvedlo od vnímání zcela jiných hodnot, což nám můžou v docela drsné podobě připomenout třeba reportáže z válčící Ukrajiny. Máme se výrazně lépe než minimálně devadesát procent lidí na této planetě. Buďme za to rádi.

Autor: Jiří Turner | úterý 19.4.2022 10:38 | karma článku: 41,84 | přečteno: 7411x
  • Další články autora

Jiří Turner

Proč ještě nebyl Babiš vyloučen z ANO?

Tato otázka se v souvislosti s nevyloučením Pavla Novotného z ODS logicky nabízí. Novotný je provokatér, sprosťák, hulvát, bulvární eskamotér a také dost dobrý starosta. A co je Babiš?

14.6.2024 v 8:41 | Karma: 38,45 | Přečteno: 3642x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Možná nejsou radikální, ale jenom pitomí

Mám na mysli určitou část občanů, kteří volí antisystémové strany, a to bez ohledu na nějaké obecné principy. Stačí, aby v nich někdo umně vyvolal pocit nespokojenosti, frustrace a zášti.

12.6.2024 v 11:23 | Karma: 37,84 | Přečteno: 3840x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Kdy postavíme mimo zákon tu nejhorší drogu?

Hystericky jsou stíháni nešťastníci, pěstující pár rostlinek konopí na išias, a produkty s tou nejhorší drogou považujeme za naše národní dědictví.

4.6.2024 v 11:41 | Karma: 37,37 | Přečteno: 4994x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

30.5.2024 v 15:09 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3195x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,94 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Družku těžaře zranil v lese pokácený strom. Pro vážně zraněnou letěl vrtulník

26. června 2024  9:41

Vážně zraněnou ženu odvážel vrtulník z lesa poblíž Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. Poranil ji...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  9:09

Přímý přenos Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Zemřel generál Čeřovský, disident a signatář Charty 77. Bylo mu 92 let

26. června 2024

Ve věku 92 let zemřel v úterý brigádní generál Zbyněk Čeřovský, disident a signatář Charty 77....

V Rusku začal proces s americkým novinářem obviněným ze špionáže. Je neveřejný

26. června 2024  8:46

U soudu v ruském Jekatěrinburgu ve středu začíná proces s americkým novinářem listu The Wall Street...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...