Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ochráníme Českou televizi! Proti všem!

Tak už mám, mámo, asi všechno sbalené: spacák, tričko s Che Guevarou, brožované vydání Cesty pokojného bojovníka, jmenný seznam členů Rady ČT a na štangli velkou fotku ředitele Dvořáka s nápisem „Péťo vydrž!“

Nemám to na Kavčí hory daleko. Od vršovického nádraží mi tam jede autobus č. 193, pak se projdu přes parčík a po cestě si rozmyslím, kde zabivakuji. Ideální by to bylo přímo v redakci zpravodajství, ale nevím, jestli mě tam pustí se psem, protože Xaver Veselý prý nemá psy rád. Na každý pád se už moc těším na staré kámoše, se kterými jsme před dvaceti lety v České televizi stávkovali, a které jsem od té doby neviděl.  

Utíká to, už je to fakt dvacet let, dokonce téměř přesně dvacet let. Tenkrát ale bylo všechno jinak. To ještě žil Václav a vítězící Pravda a Láska nebyly jen zprofanovanou frází. Dokonce i protivník byl tenkrát jiný, bylo to proradné vedení televize reprezentované populární Bobo s jejím zpravodajstvím, pro které se vžil název Bobovize, a jejím šéfem Jiřím Hodačem. Měli jsme tehdy odůvodněnou obavu, aby Českou televizi neovládli pravičáci z ODS. Tehdy ovšem za námi nestály jen Pravda, Láska, Právo a Spravedlnost, ale i Parlament.

Když nad tím přemýšlím, on ten protivník vlastně ani tak rozdílný není, byl jen tehdy trochu jinde, i když také zastoupen v Radě ČT. Naopak tenkrát proti nám stálo i vlastní vedení televize, které je však nyní s námi a samo je v ohrožení. To se však může docela rychle změnit, protože už i pan prezident vytáhl do boje proti televizi, kterou nepovažuje za nestranné veřejnoprávní médium, ale za hlásnou troubu opozice. Vyjádřil se tak v Parlamentních listech, které má patrně naopak za to médium vyvážené a nestranné.

Ono to vlastně vůbec jiné není, jen bojovníci z obou stran barikády trochu zestárli, přibylo jim pár šrámů, vrásek i zářezů na pažbách a dnes se k nim přidávají mladí a čerství. Jana Bobošíková je stále aktivní, stále si notuje s Klausem, což jí nikdy nebránilo kandidovat i za KSČM (kandidovala už na úplně všechny myslitelné funkce a pozice, a kromě Evropského parlamentu v roce 2004 se chválabohu nikam jinam už nedostala), a v Radě má svého koně v podobě Hany Lipovské, která se také angažuje v jejím Boboinstitutu. 

Nepřítel je tedy jasný, jsou to členové Rady, dosazení a živení novou totalitou, což je taková podivná klika stvořená Hradem, Babišovou ANO, komunisty a okamurovci, politickými dinosaury kolem Václava Klause staršího a novými ochránci normálního světa kolem Václava Klause mladšího, kteří se cítí být Českou televizí soustavně poškozováni. Přijde jim asi nepřijatelné, že veřejnoprávní televize není loajální k vládě a prezidentovi, stejně jako k různým obskurním uskupením a partajím pohybujícími se na hraně opodstatněnosti vlastní existence. Nejvíce jim však asi vadí, jak se ideologicky profiluje.

V této souvislosti se zamýšlím nad tím, kdo jsme my, kteří se chystáme ČT bránit, a také bych si potřeboval ujasnit, koho se vlastně chystáme bránit. V každé revoluci je poměrně snadné deklarovat obecné principy „proti čemu“, ale horší je to s tím „proti komu všemu“ a „s kým vším“. Budu se na to muset zeptat Honzy Rumla, který se prý už také chystá, a to slavné tričko má zabalené v plné polní. Doufám, že mi řekne, že my jsme ti dobří, nestranní, vyvážení, objektivní a nezávislí, a to bez rozdílu pohlaví, rasy, náboženského vyznání a politické příslušnosti, a tím nepřítelem jsou ti ne-objektivní, ne-nezávislí, ne-nestranní… Musíme naši milou televizi bránit proti všem! Možná i proti nám samotným.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pátek 20.11.2020 10:54 | karma článku: 25,74 | přečteno: 1430x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 15,55 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,14 | Přečteno: 4141x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Požár století: Drogově závislý podivín čelí obžalobě z ohnivé apokalypsy

16. května 2024  7:53

Zničených 1600 hektarů lesa, shořelé domy, škoda 350 milionů korun. Před ústeckým krajským soudem...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...