Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepříliš vzdálené výstřely na náměstí Nebeského klidu

Před třiceti lety nechal čínský komunistický režim zmasakrovat pokojnou demonstraci. Je to dávno a Čína je daleko, ale dodnes se čínský režim od těchto událostí nedistancoval, stejně jako u nás spoluvládnou pořád stejní komunisté.

Nevím, kolik z aktuálně vládnoucích čínských komunistických funkcionářů má na rukou fakticky i  v přeneseném smyslu krev studentů, kteří pokojně demonstrovali za demokratické změny na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989, v našem parlamentu minimálně jeden takový je, byť represe komunistického režimu ze stejného roku v Číně a u nás jsou nesrovnatelné. Podstatné je však to, že se čínský komunistický režim od této události nikdy nedistancoval, naopak stále používá praktiky režimu totalitního. Ani nástupnická KSČM u nás nezavrhla Komunistickou stranu Československa, která páchala zločiny po celou dobu své "vedoucí úlohy". Funkcionáři této strany se stále veřejně obdivují zločincům a masovým vrahům. 

Zmíněný poslanec Ondráček je v podstatě nezajímavá persona, ale skutečnost, že tento člověk patří třicet let po změně režimu mezi zákonodárce je výsměchem a samolibou provokací strany, která se jinak prezentuje jako strana demokratická. Myslím, že se takto chová jen proto, že dosud nezískala moc.  Respektive jakmile po posledních volbách získali komunisté podíl na moci, navázali tam, kde jejich předchůdci končili. Počali se mstít církvím, jako svému odvěkému nepříteli a prosazovat zákonná opatření, která nás plíživě vrací do totalitního režimu.

Chápal jsem kdysi důvody, proč nebyla Komunistická strana zakázána. Tehdejší politici včetně prezidenta Havla si nepřáli "mučedníky" a vznik jakéhosi nového komunistického "undergroundu". S odstupem let se to jeví jako chyba. Komunisté měli být rozprášeni a ideologie tohoto režimu postihována jako kriminální delikt, stejně jako je to v případě nacismu. Konečně zákon toto umožňující vznikl a stále platí, ale jeho naplnění je v souvislosti existencí KSČM absurdní.  Jaký by měl být dopad litery zákona? "Kdo založí, podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let." Těžko si to vysvětlit jinak, než tak, že kdo řeční u hrobu Klementa Gottwalda a chválí stalinistické praktiky, má odtamtud odejít s pouty na rukou.

Z tohoto pohledu jsou události z června 1989 v Pekingu mementem komunismu a také připomínkou toho, že režim, stejně jako politická strana, která takové režimy vytvořila nemá v demokratické společnosti místo a klanění se režimu, který na zločinný režim navazuje, je naprosto nepřijatelné. Tyto skutečnosti jsou často relativizovány a my se opájíme iluzí, že se již jedná o jinou Čínu a jiné čínské i naše komunisty. Nevěřím tomu. Pokud někdo jednoznačně odsoudí praktiky komunistických režimů nemůže být komunistou a nemůže se stát členem nebo sympatizantem žádné komunistické strany. 

Jelikož je tento článek napsán k tomuto smutnému výročí, sluší se uvést i nějaká fakta, a to i přesto, že například skutečné počty obětí masakru se díky komunistické cenzuře asi už nikdy nedozvíme. Jako bonus je zde uvedena i píseň, jejíž název je zakomponován do názvu blogu a její obsah s obsahem článku zcela koresponduje. 

Demonstrace se konaly v Pekingu mezi 15. dubnem a 4. červnem 1989. K hlavnímu zásahu armády proti lidovému povstání došlo v noci ze 3. na 4. června 1989. Demonstranti požadovali demokratizaci společnosti, stejně jako se tomu dělo ve stejné době ve východní Evropě. Události začaly v polovině dubna 1989, kdy se konalo uctění památky zemřelého bývalého generálního tajemníka Čínské komunistické strany Chu Jao-panga, který byl považován za hospodářského reformátora a v roce 1987 byl z tohoto důvodu zbaven moci. Pietní shromáždění, kterého se zúčastnilo kolem 100 000 lidí, se změnilo v manifestaci za demokratické změny v Číně. Protesty proti čínské vládě se během května rozšířily do dalších měst a konaly se také studentské stávky. Dne 20. května vyhlásila čínská vláda stanné právo a v čínském hlavním městě byl vyhlášen výjimečný stav. Nasazeno bylo až 200 000 vojáků.

Od 2. června 1989 zabrali demonstranti náměstí a začali blokovat i další ulice v centru města. Demonstrací se celkem zúčastnilo více než milion lidí. V noci 3. června a ranních hodinách 4. června začala armáda jednat. Na náměstí Nebeského klidu byly vyslány tanky a ozbrojená pěchota a protesty násilně ukončily. Oficiální údaje o počtech obětí při potlačování povstání se různí. Podle Čínské komunistické strany se mělo jednat o 200–300 obětí, mezi nimiž bylo jen 23 studentů, jiné zprávy ale mluví o vyšších počtech mrtvých. Podle americké tajné služby CIA zemřelo 400–900 lidí, podle Čínského červeného kříže a zástupců studentské organizace to bylo 2 000–3 000 osob, podle odtajněných britských dokumentů zemřelo více než 10 000 lidí.  Po zásahu byl ze země vyhoštěn zahraniční tisk a domácí tisk byl pod pečlivou kontrolou a cenzurou, takže o krvavém potlačení protestu se čínský lid dozvídal jen velmi obtížně.

(zdroj: Wikipedie)

 

 

 

Autor: Jiří Turner | pondělí 3.6.2019 13:43 | karma článku: 14,16 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 609x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,11 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 884x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3560x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5156x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...