Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Božena

Novou životopisnou sérii ČT o Boženě Němcové jsem očekával s určitým „napětím“. Možná proto, jak rozdílnou úroveň mají po umělecké i faktografické stránce podobné projekty. Božena se dle mého názoru jasně řadí k těm zdařilejším .

Filmy a seriály o notoricky známých osobnostech jsou poměrně těžkou filmařskou disciplínou, a to proto, že předurčeným žánrem pro životopis je dokument. I ten se jistě dá pojmout různě, může se zabývat přednostně určitým životním obdobím příslušné osobnosti, může klást důraz na její osobní nebo veřejné (v případě umělce umělecké) aspekty apod., ale dokumentarista se může vždy opřít o relevantní fakta a o vyjádření odborníků (případně pamětníků). Smysl dokumentu bývá jasný, ale tvůrci životopisného filmu nebo seriálu si musí položit zcela zásadní otázku: Co vlastně chtějí divákům sdělit, respektive proč volí právě takovou formu.

Obvyklým nešvarem filmových životopisů bývá ignorování historických reálií, jak jsme tomu byli svědky u série o Marii Terezii. Umělecky možná docela slušné dílo tady z určitého pohledu znehodnotily naprosto neuvěřitelné faktografické chyby. Z mého osobního pohledu je dalším nešvarem jakýsi "hollywoodský" přístup, který často ignoruje nejen výše zmíněná fakta, ale zaměří se často na nějaký senzační aspekt, který rozvine tak, že ten převálcuje vše ostatní. Příslušná osobnost pak působí jaksi černobíle, a to třeba jako deviant, světec, hrdina či padouch, a ne jako reálný člověk, který se nějak zapsal do historie. Trochu jsem se obával, aby i Božena Němcová takto nedopadla. Aby nebyla ztvárněna jako mučednice nebo naopak prostopášnice, aby ji autoři nenechali „zkamenět“ nebo naopak zcivilnět do té míry, že by ztratila svoji nevšednost i významnost.

Viděli jsme zatím jen první díl, takže se ještě něco takového může klidně stát, ale osobně věřím, že v duchu odvysílaného dílu se ponese celý seriál. Ten duch se z mého pohledu nesl v rovině dobré vyváženosti. Autoři si hned na začátku dali záležet na tom, aby si divák uvědomil společenské poměry 1. poloviny 19. století, a v tomto smyslu si seřídil i svůj fokus. Takto bude jistě třeba postupovat i nadcházejících dílech, ve kterých se patrně dočkáme obecně známých kontroverzí. To, co jsem měl možnost zatím shlédnout, na mě působilo velmi věrohodně, a to jak ohledně reálií, tak i postav. Nezaregistroval jsem pro mě žádný nepřesvědčivý herecký výkon, ale představitelka hlavní role mě téměř nadchla. Takhle nějak si patrně lze mladou Boženu Němcovou na základě dostupných informací představit a naopak: možná si ji mnozí už navždy budou představovat tak, jak ji v neděli večer viděli.

Když už jsme u těch představ, osobnost Boženy Němcové si vskutku zasluhuje jakousi rehabilitaci. Myslím, že povinná četba Babičky otrávila několik generací čtenářů, mě nevyjímaje, a svezla se s tím logicky i její autorka. V době, kdy jsem se měl nadchnout stěžejním dílem české literatury 19. století, jsem hltal rodokapsy (posléze Hrabala atd.), a přestože jsem býval velmi pilný čtenář, přečetl jsem si celou Babičku až na prahu čtyřicítky, a to se svými dcerami, které se při tom šklebily stejně jako kdysi já. Asi jí za Hrabala na nočním stolku nevyměním, ale o to nejde. Mnoho literárních průkopníků ztratilo lety svou atraktivitu. V tomto směru je však Božena Němcová daleko čtivější než drtivá většina jejích vrstevníků z řad v té době slavných spisovatelů. Její společenský význam je pak zcela zásadní.   

Vrátím-li se k seriálu, jsem zvědav na proměnu Barbory v Boženu, tedy na změnu osobité a nekonvenční ženy ve spisovatelku, a s tím i na „proměnu“ Anny Kameníkové v Annu Geieslerovou. Je to sice poměrně nepodstatné, ale i vizáž druhé jmenované (po práci maskérů) odpovídá dobovým portrétům Boženy Němcové skoro až neuvěřitelně. Doufám, že stejně přesvědčivě bude působit i ztvárněná postava a pevně věřím, že i další díly budou stejně divácky atraktivní a věrné, jako byl díl prvý.

Autor: Jiří Turner | pondělí 4.1.2021 21:06 | karma článku: 36,30 | přečteno: 7932x
  • Další články autora

Jiří Turner

Proč ještě nebyl Babiš vyloučen z ANO?

Tato otázka se v souvislosti s nevyloučením Pavla Novotného z ODS logicky nabízí. Novotný je provokatér, sprosťák, hulvát, bulvární eskamotér a také dost dobrý starosta. A co je Babiš?

14.6.2024 v 8:41 | Karma: 38,47 | Přečteno: 3675x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Možná nejsou radikální, ale jenom pitomí

Mám na mysli určitou část občanů, kteří volí antisystémové strany, a to bez ohledu na nějaké obecné principy. Stačí, aby v nich někdo umně vyvolal pocit nespokojenosti, frustrace a zášti.

12.6.2024 v 11:23 | Karma: 37,87 | Přečteno: 3846x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Kdy postavíme mimo zákon tu nejhorší drogu?

Hystericky jsou stíháni nešťastníci, pěstující pár rostlinek konopí na išias, a produkty s tou nejhorší drogou považujeme za naše národní dědictví.

4.6.2024 v 11:41 | Karma: 37,37 | Přečteno: 5001x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

30.5.2024 v 15:09 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3196x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,94 | Přečteno: 391x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!