Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velká "Malá důchodová reforma"

Poslaneckou sněmovnou hladce prošla novela zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Média zaznamenala dvě základní změny, prodlužování věku odchodu do důchodu se sjednocením věku odchodu do důchodu mužů a žen a úpravu výpočtového vzorce pro nově vyměřované důchody, které díky rozložení do 5 let znamenají pokles středních nově vyměřovaných důchodů o přibližně 60 Kč ročně.

Jaké jsou ale dopady na celý průběžný systém, tomu už se média téměř nevěnovala.

K vysvětlení dopadů tzv. malé důchodové reformy je nutné ukázat dva grafy z materiálů předkládaných poslancům. První se týká vývoje bilance průběžného systému, druhý vývoje náhradového poměru.

Jak vyplývá z tohoto grafu, bez realizace malé důchodové reformy by deficit průběžného systému rostl až k 5% HDP kolem roku 2050 a dále by se v tomto deficitu držel dalších 50 let. Po přijetí opatření obsažených v malé důchodové reformě by se měla bilance důchodového účtu vylepšovat až do roku 2036. V tomto roce začne do důchodu nastupovat generace s velmi nízkou porodností (na úrovni téměř poloviny potřebného počtu pro prostou reprodukci), čímž se deficit na přechodnou dobu důchodového života této generace prohloubí na 2% HDP. Po vymření této generace se situace automaticky upraví. Ovšem za předpokladu, že necitlivá opatření vlády nepodvážou ochotu populace udržet alespoň stávající porodnost kolem 1,5. Pokud bychom problém období 2045-2065 měli řešit pouze demograficky, postačovalo by řízenou imigrací posílit populaci chybějících věkových skupin. Jelikož se imigrace odehrává převážně ve věku mezi 20-30 lety, teoreticky by postačovalo zvýšit imigraci z průměrných 30 tis. osob ročně na 50-80 tis. osob ročně v letech 2018-2038, dobře je integrovat, aby se zapojily do výdělečné činnosti, ale hlavně odvodového systému, a problém důchodového systému je vyřešen. Samozřejmě existují i vhodnější cesty jako zohlednění výchovy dětí ve výměře důchodu a doplnění chybějících financí pro bezdětné jejich vlastním kapitálovým spořením ve III. pilíři. Takový systém by byl demograficky téměř neporazitelný, protože by pružně měnil poměr důchodů z průběžného systému a z kapitálového systému podle toho, zda je v důchodu generace s vyšší nebo nižší porodností (investicí do dětí, počtem plátců). Problém tohoto řešení spočívá v relativní naléhavosti. Aby si generace, která méně investovala do dětí, mohla tuto investici doplnit v kapitálovém systému penzijních fondů, potřebuje přechodné období alespoň 30 let. Odhaduji u bezdětných objem kolem 25% celkových potřebných prostředků, což odpovídá odkládání max. 1650 Kč měsíčně po dobu 30 let, případně 1250 Kč po dobu 40 let, v případě státní podpory by mohla být částka o tuto podporu nižší. Výhodou řešení je, že se tím nesníží objem prostředků pro výchovu dětí, což by nastalo při zvolení cesty pomocí zvýšení DPH a nutnosti odkládat na důchod i pro rodiče dětí. Systému by se mohlo pomoci i velmi decentním zvýšení procenta odvodů na sociální pojištění. Zvýšení z 28% na 32% po dobu nepříznivé situace by pokrylo výpadek téměř úplně, takže v případ použití kombinace více nástrojů by postačovalo zvýšení na dejme tomu 29,5%.

Výše uvedené ukazuje na naprostou zbytečnost, dokonce škodlivost zakládání II. pilíře, který není ničím jiným než nástrojem na další snižování důchodů z průběžného systému a zbytečné riskování na nejistých kapitálových trzích. Je to zahrávání s ekonomickou úrovní osob, které pak už nebudou mít sílu si případný výpadek doplnit vlastním výdělkem. Z toho vyplývá i zbytečnost tak dramatického zvyšování DPH. Řešení navržené vládou jako velká důchodová reforma problém průběžného systému naopak prohlubuje.

 

Na následujícím grafu je zobrazen vývoj náhradového poměru. O následcích tohoto vývoje se mlčí už vyloženě zarytě.

Naprosto nesmyslně klesá náhradový poměr pro osoby, které nastoupí do důchodu v následujících 15 letech, paradoxně tedy bude postižena generace, která ještě zajistila dostatečný počet nových plátců. Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. Naproti tomu pro generaci, která už porodnost "odflákla", systém připravuje zvýšení náhradového poměru. Že se nejedná o kosmetické změny, ukážu na jednoduchých propočtech. Pokud poklesne náhradový poměr z 40,5 % na 36,5 % hrubé mzdy, znamená to snížení náhradového poměru o 4 procentní body - to ještě vypadá, že o nic vážného nejde. Přepočteme-li to na výši průměrného důchodu, jedná se o 10% pokles. Ve finančním vyjádření se jedná o pokles z dnešního průměrného důchodu cca 10000 Kč o 1000 Kč měsíčně na 9000 Kč měsíčně (ve stálých cenách). Za průměrnou dobu pobírání důchodu to dělá rozdíl téměř 250tis. Kč!

Možná je to pomsta TOP09 za to, že tato generace tolik hlasitě cinkala klíči....

Autor: Pavel Rusý | pátek 20.5.2011 8:12 | karma článku: 21,63 | přečteno: 1930x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 7,64 | Přečteno: 129x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 34,88 | Přečteno: 1774x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,86 | Přečteno: 2307x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,91 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Provoz na Strakonické ulici omezuje nehoda autobusu a auta, na místě jsou zranění

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:03

V pondělí ráno omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního auta a...

Motorkáři adorující Putina přijedou k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 104
  • Celková karma 20,44
  • Průměrná čtenost 2598x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik