Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

OVM k důchodům - komentář

Znovu a znovu jsou v médiích uváděny lži a mýty vyvrácené dokonce i samotným ministerstvem práce a sociálních věcí. Co mohu dělat? Znovu a znovu na to poukazovat. Naštěstí se v pořadu konečně objevily i rozumné úvahy a podněty. Otázka je, zda je současná vláda schopna tyto náměty do reforem zapracovat.

Opět zazněly tyto manipulace

- o stárnutí populace (správně je prodlužování věku dožití, což je něco úplně jiného),

- o obrovském poklesu počtu plátců k počtu příjemců (přitom je doloženo MPSV a v pořadu se pokusil to uvést na pravou míru pan Zavadil, že v nejhorších letech poklesne o pouhých 17% a ne na polovinu či třetinu!)

- o nesolventnosti průběžného systému (už "malou" důchodovou reformou je vyrovnán deficit tak, že se do roku 2100 snížil z 4,5% HDP na 0,5% HDP, tedy stejně jako dnes)

- o nutnosti zavedení II. pilíře kvůli tomu, že ve III. pilíři se nevyplácí důchody, ale jednorázové odbytné, a že úložky jsou malé (přitom je to otázka jednoduché úpravy třetího pilíře na rozložení výplat úspor na delší dobu nebo nákup doživotní anuity. Co se týká nízkých úspor, je to způsobeno mj. i tím, jak jsou nastaveny státní podpory, lidé optimalizují úložky podle výhodnosti státních podpor, takže zvýšení částek napomůže úprava motivačního systému ve III. pilíři.)

- o nízké porodnosti (ano, je nižší, ale už neříkají, že reformami problém ufinancovatelnosti výchovy nové generace naopak prohloubí)

Drábek opět zamotal do starobních důchodců i invalidní, ačkoliv to je naprosto oddělený problém, protože invalidní důchodci jsou podskupinou osob v ekonomicky produktivním věku.

Veřejně zazněl požadavek od pana Rusnoka na povinný vstup lidí do II. pilíře (uvedl, že vláda porušila programové prohlášení, protože si dovolila ignorovat závěry Bezděkovy komise) nebo alespoň automatický (člověk do něj bude automaticky zařazen a sám se musí do určitého data odhlásit - pokud to zmešká, má smůlu).

Jeden z ekonomů požadoval po Drábkovi, aby vysvětlil vliv změn v malé důchodové reformě na finanční stabilitu průběžného systému. Ani s pomocí Moravce z něj odpověď nedostal. Pan ministr Drábek začal intenzivně mlžit, Moravec čekal a čekal, kdy konečně odpoví, nakonec z toho byl nejdelší ministrův vstup, ale odpovědi jsme se nedočkali. Místo toho detailně vysvětlit, že prodlužování věku odchodu do důchodu zachovává střední dobu pobírání důchodu. Takže odpovím za něj. Malou důchodovou reformou byla finanční stabilita průběžného systému již vyrovnána s výjimkou období let cca 2045-2065, kdy bude v důchodu generace lidí s nízkou porodností. Kdyby to pan ministr přiznal, naprosto by zpochybnil nutnost zavést II. pilíř. Proto tak mlžil.

Konečně se hovořilo i o zaměstnaneckých penzijních systémech, které jsou pro TOP09 červeným hadrem. Důležitost těchto fondů je způsobena reakcí na odlišné doby použitelnosti pracujících ve fyzicky a psychicky náročných profesích. Ministr Drábek, jak se od něj očekávalo, se velmi bránil takovému řešení, ale po soustředěném tlaku pana Špidly, Zavadila, ale i Rusnoka připustil řešení v rámci III. pilíře. Uvidíme, jak rychle na to opět zapomene.

Poměrně směšná byla jeho argumentace tím, že zaměstnanecké penzijní systémy nemají u nás tradici, na což pohotově reagoval pan Zavadil, že II. pilíř tu taky žádnou tradici nemá. Prostě kličkování.

Samozřejmě vůbec nebyl zmíněn odlišný princip fungování průběžného pilíře (jasná závislost na výchově nové generace, princip vydělám tři koruny, jednu vrátím rodičům, jednu půjčím dětem, jedna je pro mě), stále se na průběžný systém hledí, jako by fungoval na stejném principu jako kapitálový systém.

Ale přeci jen několik zmínek o zakomponování výchovy dětí padlo. První od pana Pikory, konkrétnější byl pan Špidla, který zmínil možnost diferencování sociálních odvodů při výchově dětí (kdo vychovává dítě, má nižší odvod na sociální pojištění - de facto nahrazuje odvod péčí o novou generaci). Bohužel z jeho úst zaznělo, že by ten rozdíl měl být pouze maličký. Aby to mělo požadovaný efekt na posílení zásluhy, musela by být sleva na sociálních odvodech minimálně 3 procentní body, ale spíše 4 za každé dítě.

Velmi podstatný je prvek příspěvku do kapitálového systému v době péče o dítě. Tento moment, respektive jeho absence ve druhém pilíři velmi významně znevýhodňuje ženy, protože v době péče o dítě je pro ně opt-out nepoužitelný, což se promítne do výše budoucího důchodu. To posouvá hranici výhodnosti účasti ve II. pilíři pro ženy s dětmi do nereálných příjmových výšin.

Na tyto návrhy kontroval Drábek tím, že se pan Špidla vlámává do otevřených dveří. Vůbec nepochopil, že pan Špidla mluvil o kapitálovém pilíři a začal ho poučovat, že v průběžném pilíři to tak funguje a že je to nejkomfortnější v Evropě. Jaksi se pozapomněl pochlubit, že to byl on, kdo tento komfort pro matky chtěl téměř zrušit (místo průměrného příjmu ženy chtěl započítávát jen jakési procento průměrné mzdy) a že jen můj odpor tento komfort matkám zachránil.

Začínám být mírně nervózní z toho, že Drábek nikde nemluví o dohodnuté asignaci od dětí k rodičům v důchodu. Sice je to pitomé řešení, ale alespoň nějaké. Připadá mi, že se snaží tento prvek dohodnuté důchodové reformy nenápadně zlikvidovat.

Jako další pozitivní si dovolím zmínit prezentaci problému různého věku dožití jednotlivých demografických skupin panem Špidlou. Ze statistických dat je prokazatelné, že lidé s nižším vzděláním se dožívají výrazně nižšího věku. Převedeno do financí - formálně mají vyměřen díky solidaritě vyšší důchod než by odpovídalo odvodům, ale na druhé straně jej čerpají kratší dobu. To znamená, že pokud se pracuje s náhradovými poměry podle příjmu, v oficiálních výstupech se počítá se stejnou délkou dožití. Závěr: příspěvková zásluhovost je vyšší, než je předkládáno, určitá redukce při výpočtu pro vyšší příjmy je oprávněná díky tomu, že se dožijí výrazně vyššího věku, a tudíž vyměřený důchod čerpají delší dobu.

Za zmínku stojí i velmi trefná poznámka pana Zavadila o rychlosti obnovy jednotlivých systémů po krachu či krizi - zatímco kapitálový systém se z krachu může vzpamatovávat velmi dlouho, průběžný po odeznění krize okamžitě naskočí.

Ministr Drábek se nezapomněl pochlubit tím, že podpora dětí je u nás nejvyšší v OECD. Opět zcela mylně směšuje sociální podporu a prorodinnou podporu. Opomíjí, že systém daňových bonusů je pouze Kalouskovou náhradou za dětské přídavky. Opomíjí, že zatímco na dítě je daňová sleva 967 Kč měsíčně, na bezdětného je daňová sleva dvojnásobná 2070 Kč měsíčně. Opomíjí, že bezdětný dostane v důchodu celkově bonus 2,5 miliónu z investice jiných rodičů do nové generace. Takže ve skutečnosti jsou státem výrazně zvýhodňováni bezdětní a ne děti.

Autor: Pavel Rusý | neděle 22.5.2011 18:45 | karma článku: 30,73 | přečteno: 2400x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 8,45 | Přečteno: 141x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 34,88 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,86 | Přečteno: 2307x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,91 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:21

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

  • Počet článků 104
  • Celková karma 20,44
  • Průměrná čtenost 2598x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik