Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ústavní soud posouvá v kauze Dominik Feri meze znásilnění. A otevírá Pandořinu skříňku.

Ústavní soud vydal nález sp. zn. II. ÚS 527/23, ve kterém odlišně hodnotí znásilnění, než orgány činné v trestním řízení u jedné z uváděných obětí, tedy kdy dospěly k závěru, že se o trestný čin v jejím případě nejednalo.

Předesílám, že odsuzuji násilí bez ohledu na to, kdo se ho dopouští, a to jak v podobě fyzické, tak v podobě psychické. Neobhajuji jednání Dominika Feriho.

O co v případu šlo.

Stručně řečeno, uváděná oběť se cítila znásilněna tím, že „Během krátkého poměru, který měla stěžovatelka ve svých sedmnácti letech s podezřelým, měli zpočátku konsensuální styk. V jeho průběhu si však podezřelý bez vědomí stěžovatelky sundal kondom a po projeveném nesouhlasu z její strany na ní styk přesto dokonal.“

Ústavní soud uvádí, že je zde „povinnost státu trestat a potírat všechny druhy sexuálního jednání bez souhlasu. Sexuální násilí významně zasahuje do fyzické a duševní integrity oběti – a to včetně toho typu násilí, kterému se přeživší fyzicky nebránila, protože se u ní například projevilo „zamrznutí“. “

Dále „Ústavní soud nenašel žádný rozumný důvod, kvůli kterému by vyslovení souhlasu s určitou sexuální aktivitou mělo vylučovat trestní odpovědnost pachatele, který oběť donutí (užitím násilí nebo využitím bezbrannosti) k sexuální aktivitě podstatně odlišné. Ať už je cílem používání prezervativu zabránit těhotenství nebo chránit se před pohlavně přenosnými chorobami, je jeho použití součástí sexuální autonomie jednotlivce a ochrany kvality jeho života v oblastech chráněných ústavním pořádkem. Těmito oblastmi jsou rodinný život a fyzická integrita jednotlivce. Snaha o prevenci otěhotnění nebo sexuálních onemocnění může být základem pro svolení partnera k sexuálnímu styku. Vnucení potenciálně riskantní aktivity bude mít zásadní vliv na psychické prožívání celé události a může vést k zásahu do duševní integrity jednotlivce. “

Je otázka, jak by se k věci Ústavní soud stavěl, pokud by zde nebyl vysloven nesouhlas se sundáním kondomu, resp. pokud by o tom uváděná poškozená vůbec nevěděla a nezjistila to, případně to zjistila až následně. Principiálně jde ale o aktivitu „podstatně odlišnou“ bez ohledu na povědomí o této okolnosti. Je třeba nahlédnout i na to, že pro hodnocení trestnosti, resp. spáchání trestného činu znásilnění tímto způsobem, Ústavní soud nijak nekomentoval následky tohoto jednání, tedy zda uváděná poškozená otěhotněla či se nakazila pohlavní chorobou. Klíčové pro posouzení je, že se jednalo o podstatně odlišnou aktivitu, než ke které zde byl konsenzus, tedy souhlas obou aktérů.

Za znásilnění je považováno i jednání, kdy poškozená/ý nevysloví nesouhlas z důvodu tzv. „zamrznutí“ či stavu vylučujícího způsobilost se k věci vyjádřit (omámení, opilost apod.). Tedy i nevědomí o tom, že došlo k sexuální aktivitě odlišné od konsezuální, tedy se souhlasem obou, zakládá trestní odpovědnost.

Nyní se na věc podívejme z druhé strany, nikoliv výjimečného postupu žen.

Dojde ke konsenzuálnímu pohlavnímu styku, kdy žena muže ujistí, že užívá antikoncepci, tedy nemůže (či s významně nižší pravděpodobností) otěhotnět. Přitom žena ví (toto je podstatné), že ji neužívá či vynechala. Ve světle výše uvedeného výkladu Ústavního soudu pak došlo k podstatně odlišné aktivitě, než muž vykonávající soulož konsenzuálně akceptoval, o této odlišnosti nevěděl, tedy byl ve stavu vylučujícího způsobilost se k věci vyjádřit, byl v tomto ohledu bezbranný. Pak bez ohledu na to, zda se „lest“ ženy podařila a vyústila v otěhotnění, bez ohledu na to, zda následně muži sdělila, že s ním otěhotněla, bez ohledu na to, zda vysoudila výživné, by prizmatem výkladu Ústavního soudu ČR mělo být vždy hodnoceno toto jednání rovněž jako znásilnění se všemi trestně právními důsledky pro takto jednající ženu.

Do současné doby, i když žena přiznala úmyslné vynechání antikoncepce nebo to, že ji vůbec nebrala a že tuto skutečnost muži nesdělila, končily takové případy odsouzením takto nově znásilněného muže k hrazení výživného jak ženě, tak dítěti (pokud ženě lest vyšla). Následky jednání takové ženy jsou pak nejen v zásahu do rodinného života a fyzické a psychické integrity obelhaného/znásilněného muže, ale i zásah do jeho ústavního práva vlastnit a pokojně užívat majetek. Nikoliv nepodstatné je, že jde o následky dlouhodobé (jen v oblasti výživy na desítky let, se značnou škodou i v řádu miliónu), ale i bez možnosti je odčinit, kdy při případném těhotenství nemá muž právo o plodu rozhodovat, tedy je v tomto směru dokonce zranitelnější než žena, která má při znásilnění dostupnou možnost si vzít pilulku „po“ nebo podstoupit interrupci.

Naznačený postup žen nemusí být motivován pouze snahou o překonání obav sexuálního partnera, který nemá po ruce jinou ochranu, ale i „pořízením“ si dítěte jen pro sebe od kohokoliv či dokonce od „celebrity“ se získáním kvalitních genů, nebo „pořízením“ si dítěte jako zdroje pravidelných financí, optimálně od různých mužů, ale s tímto postupem se lze setkat i v dlouhodobém partnerském soužití a manželství, kdy se partneři/manželé neshodnou na početí dalšího dítěte, tedy v konstelaci, že partnerka/manželka další dítě chce (nebo už ho chce), ale partner/manžel nikoliv (nebo ještě ne).

Otevřel tak Ústavní soud Pandořinu skřínku pro lavinu trestních oznámení a žalob na náhradu škody proti ženám za znásilnění mužů? Promlčecí doba je poměrně dlouhá.

Nadějí takových žen na beztrestnost je dosud neratifikovaná (těsně) Istanbulská úmluva (Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí), která uvádí v čl. 4 bod 4: „Speciální opatření, jichž by bylo zapotřebí pro prevenci a ochranu žen před genderově podmíněným násilím, nebudou v intencích této úmluvy považována za diskriminaci. Takže zde je návod, jak interpretovat znásilnění v dikci nálezu Ústavního soudu odlišně, pokud se ho dopustí muž z důvodu své násilné genderové role sexuálního predátora, nebo se skutku dopustí žena, jejíž genderovou rolí je dle úmluvy být obětí.

Autor: Pavel Rusý | čtvrtek 13.6.2024 6:25 | karma článku: 18,91 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Vláda „ocení“ maminky. Připraví je v důchodu až o čtvrt miliónu „rodinným“ základem.

„Ocenění“ mateřství tzv. rodinným vyměřovacím základem s omezením výchovného je další fabulace v důchodové reformě, kdy vláda maskuje snížení důchodů maminkám líbivými, ale falešnými proklamacemi o další podpoře rodin s dětmi.

3.6.2024 v 6:25 | Karma: 22,66 | Přečteno: 598x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Pane prezidente, vy to pochopíte, vy to vyřešíte, vy nás zachráníte, aneb vrána k vráně...

Návrh důchodové reformy prošel hlasy koalice ve Sněmovně prvním čtením. Podívejme se na „reformu“ očima „Husákova dítěte“, ženy narozené v roce 1972, maminky třech dětí, s příjmem ve výši mediánu mzdy žen, tedy přesně uprostřed.

31.5.2024 v 6:25 | Karma: 44,81 | Přečteno: 5957x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Loupežná výprava Pirátů, aneb „Co je tvoje, to je moje. Co je moje, do toho ti nic není.“

Nedávno proběhl střet idejí ve vládnoucí zcela nesourodé koalici. Na tom by nebylo nic překvapivého, nicméně tento střet výstižně odhaluje protichůdné myšlenkové pochody stran koalice v zásadní otázce důchodů. O co konkrétně šlo?

27.5.2024 v 6:15 | Karma: 27,36 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Lže ministr Stanjura vědomě, nebo má jen klapky na očích?

Snížení důchodů, zvýšení odvodů/daní a prodlužování věku odchodu do důchodu. To jsou podle pana ministra jediné možnosti, jak zajistit do budoucna důchody. Alespoň podle jeho sdělení ve sledovaném diskusním pořadu.

21.5.2024 v 6:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 5640x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Fico: Prozřel Fiala nebo jde jen o pokrytectví?

Premiér Fiala ve svém vyjádření k atentátu působil velmi smířlivě a se snahou mírnit antagonismy a nevraživost mezi politiky přenášenou na společnost.

16.5.2024 v 8:03 | Karma: 34,55 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Dvacet výrostků trýznilo v německém parku 14letého chlapce, natáčeli se u toho

20. června 2024  13:18

Na sociálních sítích koluje video, na němž parta asi dvaceti nezletilých v parku v německé Geře...

Do Prahy přijede argentinský prezident Milei. Česko si slibuje větší spolupráci

20. června 2024  13:08

Česko v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Muž v restauraci na Národní třídě civěl na dívky a onanoval, hledá ho policie

20. června 2024

Pražští policisté pátrají po muži, který v pondělí odpoledne onanoval v centru Prahy před dvěma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 32,26
  • Průměrná čtenost 2634x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik