Foto

J76o91s67e74f 64B53á68r47t91a

31. 5. 2024 12:01

Jana měla být soudkyni a byla by za vodou.

Foto

Jestli není háček v tom, že naše republika nějak nedokáže rozhýbat průmysl. Tudíž - nepříliš vysoké platy a tím pádem menší odvody do důchodového systému.

Jediné reálné řešení je zvýšit produktivitu práce. Protože kde nic není ani smrt nebere.

Přebujelá byrokracie, manažéři diletanti, pseudoekonomové - tam je řešení. Politická rozhodnutí místo odborných.

JK

J43a62n 69K81y51š25k65a

31. 5. 2024 19:39

Je to tak. A nevidím to slavně. Aby tato vláda měla v parlamentních volbách, které jsou za 16 měsíců, nějakou šanci na znovuzvolení, musel by se už za jeden rok, to je do prázdnin příštího roku, výrazně zvednout růst DPH. To se nejspíš nestane, protože dost závisíme na Německu, které na tom momentálně taky není nejlépe. Takže (pro mě bohužel) ekonomický růst přijde s jedno až dvouletým zpožděním, jako naschvál v době kdy bude u vlády Babiš. No, má ten chlapec ale štěstí, že na něj vždycky vyjde ten ekonomický růst, který bude nepochybně "jeho" zásluhou... Sbohem a šáteček.

Foto

Místní fialovci Vás budou mínusovat bez jakýchkoliv argumentů. Tak to tady chodí... Ale to Vy asi dobře víte. Za článek karma.

PN

Sakra, mínus omylem, moc se Vám omlouvám, pane Soušku.

LP

Věřme, že tento produkt dvouletého úsilí mozkového trustu Jurečka, Stanjura a spol. příští vláda ANO za podpory SPD zruší a finance na projekty Ukrajina, NATO a GD budou hledat jinde než okrádáním důchodců a rodin s dětmi.

PJ

hmm matematik, statistik, sociolog,odborář, to je celkem vražedná kombinace. Zkusíme trochu statistiky. Je nás cca 10 milionů, z toho je cca 2 500 000 důchodců a 1 500 000 dětí, necelý milión je státních zaměstnanců a lidí placených státem. Takže nám zbývá cca 5 milionů. Na úřadu práce je průbežně cca 80 000 lidí. Statistici uvádějí , že 2% lidí pracovat nechtějí i nikdy nebudou, to bude okolo 120 000 lidí. 400 000 je invalidních důchodců. Já se fakt divím, že tato země ještě nepadla na ústa, ale myslím si, že tato doba není daleko.

PR

P35a83v86e26l 42R87u63s81ý

31. 5. 2024 19:01

Tak to vezměte přes rodinu. Je normální, že pár bezdětných má dva platy. A teď si představte rodinu se třemi dětmi s matkou na RD. Takže jeden živitel na 5 krků, poměr 1:5 místo 1:1 u bezdětného páru. No se divím, že ty rodiny ještě nepadly na hubu. No s touto politikou vlády není ta doba daleko, ostatně křivka plodnosti poslední dva roky padá tempem, že plodnost 0 dětí na ženu je otázka 7,5 roku. 31. 12. 2031 se narodí poslední dítě.

JSS

Pane Rusý - naše Janička měla v době Otoče= Samet krásných 18 - věk, kdy i mnozí mladí mají překrásné sny o životě!! Janička určitě také , proto vychovala 3 děti. Možná, že zacinkala i klíči a uvěřila emocím a hurájásalismu. Ještě, že vystudovala za socialistickou éru a skromné výdaje.

Ale jak obsáhlými výpočty vyjařujete, Janičce se nyní otevřely obě oči a bude se muset uskromnit a zabít své sny. A tak to bude se spodními min. 90 % ve středním věku.

Naši vyvolení umí počítat pro sebe, logicky někde se musí pro takové kořistění brát!

JK

J29a17n 51K53y82š39k80a

31. 5. 2024 17:54

Pane Strašile, zkuste konzultovat situaci vaší Janičky s nějakým finančním poradcem, který se vyzná v důchodové problematice. Nechci vás strašit, ale myslím, že pan Rusý vám věší bulíky na nos.

Foto

Předložená důchodová reforma je paskvil. Pochybuji že jí sestavili lidé s prognostickými vlohami. Vůbec se nepočítá se zhoršující se pracovní způsobilostí. Posouvají se roky bez použití faktických pracovních možností a schopností nastupujících generací. V podstatě nejlepší důchodový systém byl za socíku. Teď jde jen o to, nesnažit se na něm ušetřit, ale pozornost věnovat tomu, aby mládež vyrůstala pracovně a spartánsky. Aby lidé v produktivním věku dávali maximum do ekonomiky.

AJ

Jsem též Jana, 53. Akorát, že desítky let byl můj plat hodně nadprůměrný, což též znamenalo vedle postarání se o děti i solidní vyčerpání a tak teď jsem v klidnější práci s násobně nižším příjmem. Můj důchod se bude počítat zejména z posledních pracovních let, počítám, že bude spíš nižší. Desítky let si též platím nějaké produkty na stáří, i tak to žádná sláva nebude.

Vychovala jsem tři syny, všichni pracují a odvádějí solidně do kasy. Snad jsou vychovaní i dobře a kdyby něco, pomohou. Přesto, je jim přes třicet, za chvilku vytvoří nové rodiny s malými dětmi a nemyslím si, že bych ocenila se jim jakkoliv výrazně pověsit na krk.

S panem Rusym souhlasím, že společnost by měla ocenit rodiče dětí. Kdo namitate, že jste místo dětí investovali a tím pádem od státu nic nepotřebujete, nuže jednak i Vy budete důchod pobírat, ale na rozdíl od nás jste do dětí nedal ty dvě desítky let péče a spoustu peněz a Vaše investice nebude další desítky let tvořit budoucnost této země.

Jsem přesvědčená, že jakmile přestane společnost oceňovat rodiče a podporovat je k mateřství, zvýší se krátkodobě osobní pohoda jednotlivců, ale z dlouhodobého hlediska ta společnost zanikne. Strednedobe to bude řešit migranty ochotnými rodit, o které se, na rozdíl od vlastních rodičů, postará královsky, ale musí též akceptovat, že tito nebudou rodit Honziky a Mařenky a že čím jich bude víc, tím méně češství tady bude.

Než Jany jako já půjdeme do důchodu, budou ostatně měsíční náklady na provoz domácnosti možná ve výši celého našeho důchodu, krom jiného. A to jsme se i dobře učily, i pořídily vlastní nemovitosti, i odváděly hoodne do kasy. Mohu vám říct, že jsme teď již poněkud unavené na dobré rady typu, že místo rození jsme měly myslet na budoucnost.

Mám dvojčata a jeden kousek po roce, na mateřské jsem byla lehce přes 4 roky, pokud by šlo o nějaké "válení se doma". Představa, že coby matka tří již za 13 -15 let mohu do důchodu výměnou za měsíční úhradu energií, popelnic, daní a poplatků, je - smutná.

PR

P55a25v68e35l 50R22u80s21ý

2. 6. 2024 8:14

Přesně ženy jako vy jste klíčovou oporou pro stabilitu společnosti a přesně na takové lidi stát nakládá největší zátěž. Takže ono ve skutečnosti nejde o to, aby stát či společnost "oceňovala" pracující rodiče, ale aby je přestala tak nehorázně vykořisťovat a ždímat. Protože právě tento přístup vede k tomu, že lidi dají přednost pohodlnějšímu a ekonomicky snazšímu životu s méně dětmi nebo bez dětí. Je to prostě socioekonomická zákonitost, na kterou politici z vysoka kašlou.

A malá útěcha pro vás, ten vyšší příjem v minulosti bude mít váhu pro stanovení vašeho důchodu (pokud se do té doby nezmění pravidla). Jen ta část nad základní příjem se nebude počítat 90 %, ale 26 %.

RK

Bavte se s odborářem o důchodech . Odborář je už z principu člověk, který čeká, že se o něj někdo musí postarat.

PR

P27a81v65e92l 40R63u39s92ý

31. 5. 2024 15:02

A to je přesně důvod, proč se "staráme" o ty, kteří nemají sílu se bránit.

EK

E89v17a 38K73y67s15e27l94á

1. 6. 2024 23:33

A fialový demoliční hnus budoucnost nacpal svým sponzorům a loutkovodičům...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 32,43
  • Průměrná čtenost 2634x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik