Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodová reforma II. - současný stav - průběžný systém I. pilíř

Největší prostor mediální prezentace důchodové reformy je kromě DPH věnován vzniku II. pilíře. Pod rouškou této změny se odehrávají možná ještě zásadnější změny v I. pilíři. V této části seriálu zrekapituluji základní vlastnosti této složky důchodového systému.

I. pilíř je principielně nejpřirozenějším a nejlepším způsobem zajištění na stáří. Dokonce to přiznává i ministr financí pan Kalousek. Vychází totiž z myšlenky solidarizování odvěkého principu pomoci mladých starým, kteří už nejsou schopni práce a vlastního zajištění.

Díky postupnému "zespolečenšťování" tohoto principu se na národní úrovni všichni ekonomicky aktivní skládají na zajištění seniorů. Z tohoto důvodu je celkem opodstatněný výrazně solidární rozměr, tj. pouze dílčí závislost výše důchodu na dříve odvedených prostředcích. V době ekonomické aktivity se lidé na zajištění svých důchodců podílejí úměrně svým výdělečným možnostem a rozdělují to, co si "utrhli od huby" relativně rovnoměrně mezi důchodce (více charakter daně než pojištění).

S rostoucím kultem individuálního bohatství se zvyšovalo vnímání sociálních odvodů jako něčeho, čím si člověk předplácí svůj vlastní důchod. Ačkoliv veškeré vybrané prostředky byly obratem vyplaceny (rozděleny) důchodcům.

Pro zajištění správné funkce průběžného systému jsou nezbytné dva neoddělitelné předpoklady: odvody ekonomicky aktivní generace na zajištění života generace předchozí a vychování nové, dostatečně silné generace, která bude ze svých příjmů oddělovat ve prospěch svých starých rodičů. Nejsou-li odvody ekonomicky aktivní generace důchodcům, systém se zhroutí. Nejsou-li děti, systém se zhroutí. Oba tyto základní předpoklady průběžného systému jsou naprosto rovnocenné. Ovšem do výměry důchodů se rovnocenně nepromítají.

Pro ilustraci:

Člověk, který přispěje odvody do systému čtvrtinu průměru, dostane přibližně zpět cca dvojnásobek toho, co vložil.

Člověk, který přispěje odvody do systému 2x více než je průměr, dostane přibližně polovinu toho, co vložil.

Člověk, který přispěje do systému výchovou nové generace čtvrtinou průměru (tj. bezdětný díky daňovým transferům), obdrží ze systému 4x více, než do nové generace vložil

Člověk, který přispěje do systému výchovou nové generace dvojnásobkem průměru, dostane jednu třetinu toho, co do systému dětmi vložil (je-li žena, muž čtvrtinu).

 

Podstatné u I. pilíře jsou následující parametry:

1) Průběžnost - vybrané prostředky jsou ihned vyplaceny důchodcům

2) Systém je solidární ve dvou směrech - lidé s většími příjmy přispívají více než zpět obdrží a lidé, kteří se na výchově dětí podíleli méně a nepřímo pouze přes daňové transfery, obdrží stejný důchod jako ti, kteří novou generaci přímo vychovávali.

3) Důchod se vyměřuje na základě úrovně mezd v době vyměření důchodu. Předchozí příjmy jsou přepočteny tak, aby v reálné hodnotě odpovídaly dnešním mzdám. To má poměrně významný vliv na vazbu důchodu a životní úrovně populace. U fondového systému se ve výši důchodu ve skutečnosti projevuje celá historie po dobu spoření. U průběžného systému je důchod odvozen od aktuální životní úrovně populace.

4) Výplaty se provádějí výhradně doživotní valorizovanou anuitou.

5) Výše důchodu je regulována řadou tzv. parametrů, mezi něž patří např. věk odchodu do důchodu, výpočtový vzorec výměry důchodu, rozhodné období, ze kterého se důchod vypočítává, minimální doba pojištění, zastropení pojištění, tzv, náhradní doby pojištění a vyloučené doby pro stanovení vyměřovacího základu.

6) Náš průběžný systém obsahuje řadu prvků, které snižují vazbu mezi odvedenými penězi a vyměřeným důchodem. K hlavním patří tzv. náhradní doby pojištění, které jsou započítávány do doby, po kterou je šlověk pojiště, ačkoliv pojistné neplatí. Tato doba pak vstupuje do výpočtu důchodu. Jedná se zejména o dobu studia, péče o malé dítě, dobu nezaměstnanosti apod. Např. na ženu pečující o dítě se pohlíží, jako by v době péče odváděla do systému prostředky odpovídající jejímu průměrnému platu v době ekonomické aktivity. Tento prvek je posledním, který v systému zůstal jako zohlednění výchovy nové generace, nicméně jeho efekt je ve srovnání s důležitostí a nepostradatelností výchovy nové generace velmi malý.

Z hlediska dnešního důchodového systému je tedy nejvhodnější strategie nemít děti a ušetřené peníze si dávat stranou na vlastní důchod, protože o státní důchod bezdětného se postarají děti jiných rodičů.

Vážené čtenářky a čtenáře vyzývám, aby využili diskusi jak na otázky, ale i na zpřesnění uvedených informací, vlastní pohled na problematiku. Zkusme se držet té části důchodového systému, který je v článku, na další dojde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Rusý | pondělí 11.4.2011 22:14 | karma článku: 9,68 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 32,49 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 35,09 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,98 | Přečteno: 2313x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,91 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:11

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 104
  • Celková karma 33,79
  • Průměrná čtenost 2598x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik