Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jasně, jsem vlastenec. Ale....

Miluji naši zem, naše hory, srdce mi plesá v Českém ráji. Preferuji české filmy českých režisérů. Čtu české autory. Mám ráda český humor. Bráním se užívání slov typu participace, implementace, predispozice, resocializace, integrace a jim podobné. Vypadám nevzdělaně. A tak participuji, implementuji, integruji a resocializuji. Nechci být za blba.

A víte co? Zvládám i typickou českou náturu se závistivostí a chamtivostí. To jsou takové naše specialitky, abych tak řekla. Beru je na milost už jenom z toho důvodu, že když jde opravdu do tuhého, zapomínáme na hospodské tlachy a vzájemnou řevnivost a dokážeme táhnout za jeden provaz.

Poslední dobou mi však začíná drobet vadit jedno - neustálé lpění českého člověka na konzervatismu a problémy s přijetím jakékoliv lidské odlišnosti. Nedávno jsme si s hrůzou uvědomila, že od roku 1989 uplynulo již více jak dvacet let. Nevím, co mě tolik vyděsilo. Zda vědomí, že jsem o tolik let starší, nebo fakt, že se toho za tu dobu v postojích a myšlení obyvatel našeho národa zase tolik nezměnilo? Čas je relativní. Ale bacha, strašně žene. V některých aspektech s ním dokážeme ještě udržet krok (technika, že ano?), ale v oblasti mezilidské sounáležitosti by to chtělo sakra přidat na tempu. Nechápu například bojkot proti zřízení domečků pro mentálně handicapované klienty v některých městech či vesnicích. Nechápu ani přístup k některým etnickým skupinám, vybičovaný až do krajnosti.

Ale nemusíme jít do extrémů. Jsem se svojí sluchovou vadou také svým způsobem členkou jednoho etnika. A zkušenosti mých soukmenovců, komunikujících znakovým jazykem, dokládají jednu zajímavost. Prý se cítí mnohem svobodněji za hranicemi naší vlasti! Příčinou jsou podstatně menší bariéry v přístupu k jejich osobě a zvolenému komunikačnímu vyjadřování. A to i přesto, že konverzaci v anglickém jazyce zvládají povětšinou v její písemné podobě, pakliže vůbec. Došlo to tak daleko, že již znám případy, kterak mladý neslyšící člověk, po neúspěšném hledání práce na českém trhu, nakonec zakotvil v cizí zemi.

"Neměli jste problém s komunikací?" ptala jsem se například neslyšící cestovatelky, komunikující výhradně znakovým jazykem. Právě se vrátila z Afriky, kam si vyrazili s partou stejně zdravotně handicapovaných kamarádů. Jen tak. Prostě sbalili krosny a vyrazili.

"V pohodě," odvětila způsobem, který jsem jí prostě MUSELA věřit.

"Třeba v Maroku s námi vesele komunikoval i běžný chodec na ulici," rozvyprávěla se. Pravda, z běžného chodce se nakonec vyklubal úředník, který musel (!) ovládat znakový jazyk  na konverzační úrovni pro výkon své práce, ale rozhodně se nejednalo o ojedinělou zkušenost. Komunikovalo se různě. Někdo používal anglický znakový jazyk, jiný mezinárodní, naši cestovatelé český znakový jazyk. Pro laiky - obtížností je to podobné, jako kdyby se Čech se základní znalostí ruštiny domlouval v zapadlé vsi někde na Ukrajině. Říkáte si, jednoduché?

Jak je tedy možné, že u nás se stále ještě lidé vzájemné interakce a komunikace tolik bojí? Vždyť dnes je přece jenom informovanost o problematice daleko větší než včera a předevčírem? Nebo ne?

Ale asi tak: v pojmech jako globalizace, multikulturalita a adaptabilita máme stále co dohánět a je nabíledni, zda vůbec kdy dohoníme.V tomto směru si říkám, že bych snad byla schopná prchnout z naší vlasti a usadit se jinde. Je bohužel smutný fakt, že se svými základy znakového, německého a ruského jazyka bych asi daleko nedoběhla. Sypu si popel na hlavu.

Ale ještě drobnost k tématu: moje životní záležitost - kochleární implantát. Představte si, že zatímco v zahraničí si lidé pořizují barevné krytky na tyto kompenzační pomůcky, čímž docílí, že si tohoto přístroje za uchem dotyčné osoby každý JISTOJISTĚ všimne, u nás se stále snažíme o co největší nenápadnost. Že je to zázrak techniky, který by se měl hřát na výsluní naší pozornosti? Ano, jistě. Ehm. Ale co tomu řeknou lidi, že?

Přeji vám všem krásný jarní den!

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Romana Procházková | pondělí 15.4.2013 13:10 | karma článku: 12,92 | přečteno: 910x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)