Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Studium a já - studium beze strachu, beze sluchu.

„Napiš něco o škole,“ vybafla na mě kamarádka, když si přečetla některé mé, soukromé i veřejné články. Přesněji řečeno - novinářské pokusy. „No, neříkej mi, že by se nenašel nějaký humorný zážitek s těma tvýma ušima?“  (Aby nedošlo k mýlce - neměla na mysli nějakou viditelnou asymetrii sluchového orgánu, nýbrž na první pohled neviditelnou sluchovou vadu.)

Já se však nad jejím nápadem netvářila zrovna nadšeně. Moje odezva byla stejná, jako kdyby mi položila otázku: „mohla bys nám říci, prosím, nějakou veselou historku z natáčení?“ Zkuste si to sami, mozek vám prostě v tu chvíli nic nevyplivne. (Jestli vyplivne, tak honem k pc a přispívat na blog!)

„Pamatuješ přece na Psychopata?“ napovídala mi. Samozřejmě jsem si na dotyčného profesora s poněkud morbidní přezdívkou a zvláštními metodami výuky vzpomněla. Co měl však společného s mojí sluchovou vadou, to mi nějak nedocvakávalo. (Budiž mi k dobru, že před státnicemi si ve spojitosti se školou nevzpomínám VŮBEC na nic pozitivního, tím spíše humorného.)

„Já když si vzpomenu na jeho reakci, jak jsi ho u písemných zkoušek upozornila, ať trochu lépe artikuluje, abys dobře rozuměla,“ zasmála se kamarádka „směju se prostě ještě teď.“

„Jo, ty myslíš, jak vám všem položil testovou otázku v rozsahu půl stránky A4 a mě vzal papír a napsal 3 slova i s otazníkem?“ začaly se mi vybavovat podrobnosti. „To víš, asi předpokládal, že kromě sluchové vady trpím ještě vadou kombinovanou. Nejlépe zrakovou, mentální a možná i nějakým tím skrytým duševním postižením, co já vím.“

„No, vzhledem k tomu, že ti dvě slova napsal skoro přes celou stránku s náležitým povzdechem a očima v sloup,“ zamyslela se kamarádka „tak bych tomu i věřila.“

„Měla jsem se ho, blbec, optat, co?“ napadlo mě zpětně.

Faktem je, že se tehdy celá třída bavila. Celá třída, kromě mě. Už jsem sice na podobné výstupy byla zvyklá, ale stejně mě některé reakce vyučujících na upozornění o mé sluchové vadě nepřestávaly šokovat. Během let na fakultě jsem například slyšela větu: „Vy vypadáte, že nic neumíte!“ když jsem dostatečně pružně nezareagovala na dotaz, který jsem prostě přeslechla, protože jsem zrovna neměla pohled přišpendlený na lektorovi. To si pak, v klidu a pohodě, sedíte v lavici (nikoliv na vedení!), všechny pohledy spočinou na vás, ve vzduchu visí otázka, kterou tušíte, ale nevíte, nu a teď se čeká na vaši reakci. Ufff! Ať jsem zareagovala, jak jsem zareagovala, zpestřila jsem výuku tak jako tak.

Nebo další výrok: „Já tu vaši vadu znám. Babička taky vždycky slyšela jen to, co chtěla!“ Tahle poznámka mi sice v paměti zůstala, autora jsem však raději vytěsnila. Je stejně zajímavé, jakou má mozek schopnost zapomínání, že? Prostě se soustředíte jen na to pěkné a to, co by vám mohlo jakkoliv ubližovat, zamknete někam hluboko do podvědomí. Přesně tak si proto pamatuji jen ty profesory a profesorky (pravda – ne vždy zrovna oblíbených předmětů), jejichž přednášky jsem milovala. Měli totiž předem připravenou prezentaci v Power Pointu, vizuální podporu pro probíraný předmět a nad to se snažili sami od sebe mluvit přiměřeně hlasitě a s normální artikulací. A to – prosím – i bez mé urgence!

Nejhorší byli:

  •  „Uspávači hadů, “ při jejichž výkladu měli co dělat i mí spolužáci se sluchem jako ostříž. Já se z takových přednášek omlouvala, protože co si budeme povídat - čas je drahý a spánek je lepší doma v posteli!
  • Zakomplexníci,“ kteří nám dávali neustále najevo znalostní, duševní a jakoukoliv jinou převahu pramenící z jejich vlastní nejistoty. S některými z této skupiny byla sice řeč, proto jsem je postupem času vzala na milost.
  • Všechnovědci,“ kteří uznávali jen sami sebe a vesmírnou energii. Přesně v tomto, ve VÝJIMEČNÝCH případech obráceném, pořadí. Zde jsem se – po reálném posouzení situace – ani nepokoušela naznačovat zásady správné artikulace a v tichosti jsem opisovala poznámky od spolužáků. Někdy to stačilo, někdy ne.

Abyste si nemysleli, že jsem snad po lektorech chtěla nějaké úlevy. Probůh, to určitě ne!!! Upozorňovala jsem na sluchový handicap až tehdy, když už opravdu nebylo zbytí. V tomhle ohledu jsou možná ve výhodě neslyšící studenti, kteří ovládají znakový jazyk. Mohou požádat o tlumočníka a vyučující si pak může drmolit pod vousy, jak chce. Pro mě není znakový jazyk jazykem přirozeným. Se svými základy bych na tom byla hůř, než kdybych se snažila obsah jednotlivých předmětů vyčíst z hvězd. Takže mě nezbývalo nic jiného, než zbystřit zrak a inteligenci a nějak se s tím porvat.

Každopádně, jestli ta vysokoškolská studia letos zdárně zakončím, pak mám plán - poprvé v životě se opiju! Sice už jsem párkrát při různých příležitostech opitím/propitím/nalitím vyhrožovala, ale zatím to ještě nějak, ehm, nedopadlo. A jelikož mám takového tucha, že to nedopadne ani tentokrát, připravuji plán č. 2 – něco si v rámci psychické hygieny zakoupím! Ten nahoře musí přece vědět, že si to zasloužím!

(Líbil by se mi třeba 14denní pobyt na Machu Picchu. No, tak ne. Tak týdenní pobyt ve Vysokých Tatrách. Taky ne? Tak aspoň relax víkend někde v lázních. Že bude lahvinka bílého nebo 2 panáky Bechera přece jenom levnější? Pravda, krutá realita mě asi dostihne i tentokrát, nehodlám se totiž zadlužovat. Za to mi, s prominutím, ani ta škola nestojí. Dám pak vědět, jak to nakonec dopadlo. :-) )

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Romana Procházková | pátek 24.6.2011 16:15 | karma článku: 15,08 | přečteno: 1568x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Vy psi, pošlapeme vás. Izraelci zveřejnili záběry únosu pěti vojaček Hamásem

23. května 2024  9:19

Izraelský spolek bojující za osvobození rukojmích z Pásma Gazy zveřejnil záběry pořízené kamerou...

V Krči se střetl autobus MHD s náklaďákem, dvanáct lidí se lehce zranilo

23. května 2024  8:50,  aktualizováno  8:55

Policisté zasahují u dopravní nehody na křižovatce ulic Zálesí a Sulická v Praze 4, v místě se...

Budu volit Trumpa, oznámila Haleyová. Získejte si mé voliče, doporučila mu

23. května 2024  8:53

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových...

Malé děti sprchovala ledovou vodou i bila, soudí vychovatelku za týrání

23. května 2024  6:30,  aktualizováno  8:46

Soud v Českých Budějovicích začal projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let. Dopustila se ho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)