Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej?

Přiznám se vám k úsměvu. Kdy? Kdykoliv, když čtu v novinách a časopisech rozhovory s herci, zpěváky či jinakými lidmi ze šoubyznysu. Ne, že by snad tyto rozhovory byly k smíchu. Určitě ne.Úsměvná je ovšem snaha jednotlivých dotazovaných, jak mnohdy neadekvátně k položené otázce protlačují do odpovědi informace o své aktuální činnosti (o filmu, divadelním kusu, o nové skladbě..). A to přesně podle hesla – hlavně nenápadně!

Jak zrovna ta konkrétní aktivita (film, hra, píseň,,,) je ta nejlepší, spolupracovníci báječní, všichni si bezvadně rozumí a na výsledku práce (která je v některých případech teprve v počátcích, tudíž ji posluchači/diváci ještě ani neměli možnost posoudit) je to znát.

Říkám si – normální reklama. Tak proč to nepřiznat a dělat z lidí, hrubě řečeno, blbce? Jenomže když se nad tím tak trochu zamyslím, zjistím, že je to naprosto přirozený lidský projev. Když do něčeho investujete energii, čas, finance, kolikrát i zdraví, tak logicky chcete, aby to mělo nějakou návratnost, ne? A návratnost lze zajistit mnohými způsoby. Jedním z nich je právě ta „nenápadná“ prezentace samotných aktérů.

Přiznám se vám k druhému úsměvu – chovám se tak poslední dobou také! Po téměř 15ti letech podnikání jsem se totiž nechala zaměstnat! A se stejným zapálením pro věc informuji o své aktuální činnosti, potažmo právě o činnosti mého zaměstnavatele. Snažím se tuto organizaci co nejvíce protlačovat do světa, informovat o jejich četných akcích, a to nejen v rámci ústního podání, ale i písemně ve formě článků na blogu či tiskových zpráv z pořádaných akcí.

Jedno mají ty mé aktivity společné – chrlím superlativy: organizace je vysoce profesionální, aktivity maximálně prospěšné, spolupracovníci báječní. Že bych svého zaměstnavatele takto rozhodně nechválila, aniž bych nebyla přesvědčená o pravdivosti svých tvrzení, to mi můžete, ale i nemusíte věřit. Ano, svým způsobem také poskytuji reklamu. No a? Jde o organizaci, která je primárně zaměřená na podporu a pomoc rodinám, kde se vyskytuje sluchové postižení. Jde o organizaci, která jako jediná v celé republice tuto podporu zajišťuje, a to již 20 let, konkrétně od roku 1990. O potřebnosti nebudu diskutovat, ta je jasná. (Není tedy bohužel jasná mnohým zákonodárcům, ale to je samo o sobě na jiný typ článku). A že jsem na to přišla až teď? I kdepak! Činnost tohoto sdružení sleduji od počátku vzniku, jen jsem nebyla - tak říkajíc - jejich cílovou skupinou. V průběhu studia na vyšší škole jsem využívala pouze služby specializované knihovny a vzhledem ke značné vzdálenosti od mého bydliště mě ani nenapadlo poptat se zde třeba po práci.

Až teprve nedávno. Protože se paní ředitelka snaží psaním různých projektů reagovat na celospolečenskou situaci, byl vypsán a následně i schválen a financován projekt, který měl napomoci plnohodnotnému začlenění sluchově postižených do profesního života. Ten projekt se jmenoval „Redakční centra“ a byl natolik odvážný a zajímavý, že jsem se okamžitě přihlásila! Dopadlo to jak to dopadlo, jsem zaměstnanec a regionální redaktor!

Usmívám se potřetí. Rozhodně se nedá říci, že bych se cítila (i přes vysoce profesionální proškolení, které se nám dostalo) jako redaktor. Nebo dokonce jako novinář! Fíha, to určitě ne! (Omlouvám se tímto všem poctivě vystudovaným novinářům!) Stojím teprve někde v suterénu a před sebou mám nespočet schodů někam do vyšších pater, kam se musím dostat, abych mohla říci, že jsem tomu novinářskému řemeslu alespoň trochu porozuměla. Dlouhá a náročná cesta….Ale zatím mě to baví! Jsem nucena přemýšlet nad slovíčky, hrát si s pojmy, zlepšovat si češtinu a vyjadřování. A víte, co je největší sranda? Zjištění, že to mé sluchové postižení není nepřekonatelnou překážkou. Uznávám sice – je handicapem. Stejně jako v mnoha jiných oblastech života máte ztížené podmínky, omezenější prostředky komunikace, více narážíte na nepochopení okolí. Ale s trochou dobré vůle a šikovnosti to jde! Mohlo by to jít!

Když vám dá vedení organizace takovou důvěru ve váš počin, tak je to sice značný závazek, ale také značné povzbuzení. Proto se nedivte, že si za touto organizací stojím! Není jich u nás mnoho,,,,

(pokud by někoho z vás zajímaly podrobnosti – jde o organizaci Federace rodičů a přátel sluchově postižených. Ale pssssst, aby to nebyla neplacená reklama,,,,on jeden nikdy neví,,,:-) )

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Romana Procházková | pondělí 13.6.2011 0:00 | karma článku: 11,15 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)