Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kochleární implantát - životu prospěšno

Dnes tomu již budou 2 roky, 5 měsíců a 14 dní, co zase slyším! Pravda, zdaleka ne všechno, zdaleka ne všemu rozumím, některé zvuky jsou mi vysloveně nepříjemné, ale rozhodně poslech s kochlíkem (mé důvěrné označení pro kochleární implantát) předčil veškerá očekávání. Ještě před operací jsem byla totiž několikrát upozorňována, že nácvik opětovného slyšení bude dlouhodobým procesem, zvuky budou jiné, než jak jsem je měla naposlouchané se sluchadly a že: „Budete muset pracovat se sluchovými vjemy a učit se znovu poslouchat,“ pravil pan doktor v Motole. Doufala jsem tedy, že uslyším ALESPOŇ NĚCO a nebudu již v takovým zvukotěsným vakuu!

Zanedlouho po operaci došlo k nastavení řečového procesoru (vnější části kochlíku) a rehabilitace mohla začít. Probíhala nějak takto:   

Prvních pár dní po nastavení ve znamení zvukové smršti.

Jedním slovem: SÍLA.  Ze všech stran na mne útočí doposud neznámé zvuky. Po téměř celoživotní redukci sluchu a pár měsících absolutní hluchoty bylo třeba se v té změti naučit orientovat a snažit se rozeznávat co k čemu a kam.

„Slyšíš to?“ tázala jsem se třeba manžela na procházce klidným městečkem. „Jako co?“ položil mi tolik charakteristickou otázku pro toto období. Ladila jsem svůj poslech s jeho, abych následně zjistila, že s největší pravděpodobností slyším posunování vlaků na nádraží. (Nemohla jsem si ten zvuk spojit s viděným, nádraží bylo od nás vzdálené 0,3 (!!!) km.)

V noci, když byl klid a já se uvelebila s knížkou v ruce na sedačce, pátrala jsem po dalším rušivém zvuku, který mne svojí pravidelností poněkud znervózňoval. Trvalo mi pár večerů, než jsem odhalila původce: tikot nástěnných hodin ve vedlejší místnosti. (Taky zvuk, který jsem do té doby neznala.)

Doma fascinovaně poslouchám ťapkání psa, křik andulky, synkův dech při spaní, snažím se porozumět lidské řeči. Ta je pořád hodně zastřená a málo srozumitelná. Neházím však flintu do žita, ono to přijde!

Půl roku po zapojení:  

Již rozeznávám, když na mne někdo zavolá jménem. Rozumím jednoslovným odpovědím svého syna, aniž bych mu přitom musela nutně vidět na pusinku. Zkouším telefonovat: „Ahoj, kde se sejdeme?“ „Kde že?“  „Prosím Tě, fakt Ti špatně rozumím, napiš mi smsku, jo?“  No jo, zkouším to vesele dál.

Naprosto však nerozumím hudbě. Pokud jsem ji neměla naposlouchanou z dob se sluchadly, nejsem s to rozeznat rytmus, melodii, slyším pouze nepříjemný neidentifikovatelný hluk. Ach jo!

Rok po nastavení:

Z poloviny rozumím nádražnímu hlášení odjezdů a příjezdů vlakových spojů. Dostatečně se orientuji v okolních zvucích. V televizním a rozhlasovém vysílání rozeznávám základní fráze typu: „Přejete si, pane?“ „Uvidíme se zítra,“ atpod.

Zaznamenávám pokrok v poslechu hudby: poprvé po letech si užívám poslech skladby skupiny ABBA. Jasně, slovům nerozumím, ale na melodii se rozpomínám a nemohu se odtrhnout. Vedle hudby si také mnohem intenzivněji uvědomuji ševelení, šustění, šumění a švitoření listí v korunách stromů (vím, že je to trochu klišé, ale kdy jste se naposledy zaposlouchali do zvuku, který dokáže vytvořit vítr, prohánějící se mezi stromy? To vám je taková nádhera!! Pro člověka, který nikdy nic podobného neslyšel, naprosto nepředstavitelná.)

2 roky po nastavení:

Poslech je již stabilizovaný, pokroky přicházejí pomaleji. Televizi sleduji pouze se zapnutými skrytými titulky (navolením čísla 888 na teletextu), při hovoru jsem stále závislá na odezírání, telefonovat si troufnu pouze s rodinnými příslušníky a za použití holých vět. Sice to tak možná nevypadá, ale kochlík mi neskonale usnadňuje žití a já jsem za něj maximálně vděčná.

Ale podělím se s vámi ještě o jednu čerstvou novinku: nedávno jsem byla na akci, kde součástí doprovodného programu bylo sólové vystoupení operní pěvkyně.

„Ježiškotku, to mi bude zase rvát uši,“ říkala jsem si a přemýšlela, zda mám kochlík vypnout teď nebo až potom. Operní a operetní zpěv pro mne představoval do té doby tabu. Když jsem ještě využívala sluchadla, nedal se tento styl hudby vůbec poslouchat. Pro mne moc ječivé, moc vysoké, zážitek nulový. A protože kochlík zpracovává melodie snad ještě hůř (alespoň já to tak subjektivně vnímám), byla jsem rozhodnutá těch pár minut prostě nějak přetrpět. Jenomže pak nastoupila mladá operní pěvkyně a.......... ... a svět se zastavil. Nikdy, opravdu NIKDY bych si nepomyslela, že vážná hudba dokáže tolik chytit za srdce. Jak jinak vysvětlit husí kůži a slanou vodu, stékající mi po tvářích? Jak jinak vysvětlit, že nevnímám okolí a téměř se bojím dýchat? Jak jinak vysvětlit, že až hmatatelně cítím svěží závan nefalšovaného ŠTĚSTÍ?

Vážená paní Pavlíno, moc Vám tímto děkuji za neuvěřitelně krásný zážitek! :-)

A vám ostatním přeji krásný poslech života! Zaposlouchejte se, ono to vážně stojí za to!

PS: přemýšlím, zda a kam zajít na operu. Trochu se obávám, aby mi kochlík nezpracovával spíše hudbu živého orchestru a nepotlačoval přímé pěvecké vystoupení. Budu muset asi pro začátek zvolit spíše komornější pojetí. Nemáte nějaké tipy na „zlatá hrdla,“ prosím? Děkuji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Romana Procházková | čtvrtek 12.7.2012 10:15 | karma článku: 18,66 | přečteno: 1543x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás přistoupil na návrh dohody o příměří předložený Egyptem a Katarem

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:02

Aktualizujeme Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří předložený...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno 

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)