Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hluchý řidič. Taky řidič.

Jak již mnozí z vás, čtenářů, ví: mám vadu sluchu. Jak ještě někteří možná neví: mám také řidičský průkaz. Ptáte se, jak to spolu souvisí? Podle ministerstva dopravy poměrně hodně.

Tento týden mě totiž jednou takhle po ránu informoval článek v MF Dnes, že si na nás ministerstvo dopravy připravilo novelu zákona, podle které jsou lékaři povinni podávat od nového roku informace o závažném zdravotním stavu pacienta, jež se uchází o získání řidičského oprávnění, do registru řidičů. Pokud tak neučiní, hrozí dotyčnému lékaři postih v případě, způsobí-li takový řidič vážnou dopravní nehodu.

Ve výčtu diagnóz, jež omezují nebo vylučují způsobilost k řízení motorových vozidel, je také uvedena – a teď se podržte – vada sluchu! Když jsem dočetla až k této poznámce, be-be sušenka Dobré ráno mi uvízla v krku a ráno přestalo být dobré.

„To si snad dělají srandu, ne?“ obořila jsem se na papírový plátek novin. Vzápětí jsem se však uklidnila. Jak je všeobecně známo, v našem Kocourkově se nic nejí tak horké, jak to vypadá, a posouzení způsobilosti k řízení motorových vozidel, které spadá do kompetence praktického lékaře, bude primárně závislé na jeho zdravém úsudku. Nemusíte se mnou sice souhlasit, ale domnívám se, že je u nás stále poměrně dost praktických lékařů se zdravým úsudkem. Fakt si to myslím. Je třeba jinak nahlížet na profesionální řidiče, piloty letadel atd. a jinak na běžné, každodenní řidiče.

Na článek jsem poté pozapomněla. Jenomže mrška červík pochybník nedal pokoj, pořád dorážel odkudsi ze zapadlého koutku mozkového kmene, a nutil mě nad danou problematikou zapřemýšlet. Porozhlédla jsem se po sluchově postižených řidičích kolem a poptávala se, co oni na to.

„Kdes vzala tuhle jobovku?“ tázali se mě z počátku mí stejně zdravotně postižení kamarádi, držitelé různých typů řidičských oprávnění s dlouholetou praxí za volantem vozů různých značek.

„To bude zase nějaká novinářská kachna,“ odpovídali, když jsem jim zmíněný článek přidržela před nosem.

„Nemyslím si,“ čeřila jsem vody dál. „Zmíněnou novelu zákona jsem sice na vlastní oči neviděla, na webovkách ministerstva jsem ji nedohledala, ale umíte si představit, že byste nemohli řídit?“ Argumentovala jsem pak názory některých slyšících lidiček, jež o sluchově postižených nemají ani šlajnu a podivují se skutečnosti, že i bez tohoto smyslu se dá vcelku obstojně ovládat automobil. Co to povídám, ovládat! Přímo řídit!

„No, je pravdou, že mě nechtěla lékařka potvrdit přihlášku do autoškoly,“ ozvala se nedoslýchavá kamarádka. „Musela jsem jí říci, že můj neslyšící táta je aktivním řidičem už 40 let! A bez nehod!“ Jak se posléze ukázalo, nešlo o ojedinělou zkušenost.

Takže abychom si to ujasnili: jsme lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, jsme neslyšící, ale kognitivní a jiné vlastnosti máme povětšinou v pořádku! Pro případné pochybovače jsem sestavila všechna pro a proti:

Mínusové body pro sluchově postiženého řidiče:

Možné pozdní zaregistrování houkajícího sanitního vozu a policejního automobilu.

Negativum, na kterém jsme se s ostatními shodli a s kterým mám bohužel i já osobní zkušenost. (podotýkám: jedinou za celých deset let, co vlastním řidičské oprávnění!) Musím přiznat, že tedy není nic příjemného, když najednou – v plném provozu – hledíte řidiči sanitního vozu zpříma do očí, ale mě konkrétně to naučilo rozhlížet se i tam, kde bych se rozhlížet vůbec nemusela. A co si budeme nalhávat, ono by v některých situacích pomohlo, kdyby i řidiči zmíněných vozů občas dokázali předvídat a byli trochu ohleduplní. Ne vždy jde o život.

 

Plusové body pro sluchově postiženého řidiče:

Maximální soustředění na jízdu.

Neslyšící řidiči netelefonují za jízdy a nerozptylují se hovorem spolujezdců. Někteří nedoslýchaví řidiči kvůli tomu i vypínají svá sluchadla, lépe se jim řídí v úplném tichu! Přiznám se, že já mám raději, když slyším motor, provoz, bubnování kapiček deště na střechu. Sice se mi v prvních týdnech po operaci a následném zapojení řečového procesoru zdály podezřelé skoro všechny zvuky související s autem a občas, když jsem jela sama, jsem na silnici druhé třídy zastavila u krajnice a dlouze zkoumala motor. Nevyzkoumala jsem samozřejmě nic. Zvykla jsem si. :-)

 

Větší obezřetnost a předvídavost.

Vlastnosti, bez kterých se neobejde žádný řidič, ale troufám si říci, že sluchově postižení jsou v tomto směru machři. Jak už nás život naučil být podvědomě stále ve střehu, v autě jsme ve střehu ještě větším a občas to vypadá, že máme své vlastní radary a oči i vzadu.

Samozřejmě nemůžu dát ruku do ohně za všechny sluchově postižené řidiče, s některými bych do auta nesedla, některým bych přímo doporučila vyměnit motorové vozidlo za vozidlo šlapací, ale to jde napříč celým širokým spektrem řidičů, to není pouze naší výsadou.

 

Souhrnem: Chtělo by to nějaký průzkum. Sečíst neslyšící viníky automobilových nehod a viníky slyšící a hodit do poměru k počtu nehod celkem. (Nebo tak nějak. Přiznám se, matematika nikdy nebyla moje hobby). Výstupní data by mě samotnou zajímala. Už teď bych se však vsadila, že vada sluchu bude hrát minimální roli. Co myslíte vy?

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Romana Procházková | čtvrtek 5.1.2012 18:45 | karma článku: 25,00 | přečteno: 3448x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)