Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ghetta pro neslyšící. Fikce nebo skutečnost?

Schválně, co vás napadne, když se řekne GHETTO? Určitě si mnozí z vás vybaví ghetta vytvářená Nacisty, směřující k vyhlazení Židů a nepohodlných osob. Někomu možná vytanou na mysli černošská ghetta v Americe. Jiný zůstane v Česku a pomyslí na sídliště či okrajové lokality s ghety romskými. Všechny tyto asociace jsou správné. Mně však navíc pojem ghetto evokuje ještě NENÁSILNÝ a DOBROVOLNÝ odsun neslyšících lidí.

No, nedivte se. Ve světě skutečně existují určitá ghetta jen pro osoby se sluchovým postižením. V okrajových čtvrtích měst tam mají neslyšící svůj obchod, bydlení, práci, kulturní zázemí. S ohledem na českou sociální politiku, pracovní a jiné možnosti pro zdravotně postižené, které jsou prostě stěžejní pro uplatnění minorit ve společnosti, se pak nabízí otázka, kdy se podobná ghetta začnou zřizovat i u nás.

Pro představu: počet osob se sluchovým postižením se v ČR odhaduje na 0,5 milionu. Velkou část z celkového počtu sice tvoří osoby se stařeckou nedoslýchavostí, ale zhruba 15000 osob je neslyšících od narození, z nich necelá polovina jsou pak uživatelé znakového jazyka. A předpokládám, že právě znakujících neslyšících by se to především týkalo.

Proč?

Protože společenství znakujících neslyšících je strašně soudržné a - pokud se budu držet zahraničního vzoru - první náznaky směřující k možnému vzniku těchto čtvrtí můžeme pozorovat již u nás. Například v Praze a v Brně se sdružují silné komunity neslyšících. V Brně spíše z důvodů velké podpory studentů se specifickými potřebami na tamější Masarykově univerzitě a toto společenství je tvořeno převážně mladými lidmi. Naproti tomu v Praze je struktura zdejší komunity značně bohatší co do věkového složení, tak do sociálního statusu jednotlivých členů.

Hlavní město je dostupné nejen studijními možnostmi, ale především skutečností, že zde funguje hodně spolků a sdružení pro sluchově postižené, které v mnoha případech nabízejí i jedinou možnost profesní realizace neslyšícícm lidem. Některé z těchto organizací mají ve svém vedení přímo neslyšící osoby.

Věřím proto, že k vytváření určitých ghett (fakt se nebojím toho označení) opravdu jednou docházet bude. Vedou mne k tomu nepříliš optimistické vyhlídky, neustále stoupající nároky na výkon a komunikaci, všeobecně se snižující mezilidská tolerance. Tedy, abych nekřivdila: v každodenním žití je již znát určitý pozitivní posun v přístupu k neslyšícím, zapříčiněný větší informovaností veřejnosti o lidech se sluchovým postižením a jejich komunikačních zvláštnostech, ale na trhu práce je stále evidentní propast. A trh práce, jak všichni víme, ovlivňuje naprosto zásadním způsobem celkovou kvalitu života. (Nehledě na pocit seberealizace, naplnění, ke kterému se přidává rčení "Peníze AŽ na prvním místě"...) 

Přemýšlela jsem, zda bych sama měla zájem žít a pracovat ve čtvrtích pro určité skupiny osob, pokud by jejich existence začala dostávat reálné obrysy. Pravda, ve společenství lidí s podobným zdravotním problémem bych byla ušetřena některých nedorozumění, jež mě s permanentní pravidelností pronásledují, vyhnula bych se leckdy unavujícímu vysvětlování a zbytečně zvídavým pohledům, bezpochyby by pro mne žití v takovýchto čtvrtích bylo v mnohém jednodušší a pohodlnější. Ale jak známo: překážkami člověk roste. A já růst přece jenom ještě chci. Separaci nakloněna nejsem. (Ovšem, může se stát, že jednou překážky narostou do takových rozměrů, že už nebudu mít ani chuť, ani sílu je nadále zdolávat. Pak třeba budu uvažovat jinak.)

Proto se ptám vás, milí čtenáři a diskutéři, jaký je váš názor? Ghetta: ano nebo ne?

Děkuji vám za čas, který jste věnovali přečtení mé úvahy, a přeji vám příjemné dny!

Vaše Romana

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Romana Procházková | pátek 16.11.2012 12:10 | karma článku: 12,06 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)