Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ja si myslim, ze by bylo hloupe vyclenovat se a melo by to byt přesně naopak

0 0
možnosti
Foto

Se to odeslalo a ještě jsem nedopsal.

Nikdo preci nebrani tomu, aby si neslysici zakladali spolky/firmy/rodiny/etc. Vznik nejakych "cinskych ctvrti" by byl krok o 150 let zpet. Nehlede na to, ze pri poctu znakijicich by bylo gheto třeba 100 lidi ve městě. Osoby ohluchle totiz netouzi zit/pracovat někde, kde se nekomunikuje v jejich materskem jazyce (u nas cestina), ale ve svych rodinach a mezi svymi prateli.

0 0
možnosti
JJ

J64a94n84a 72J34a36š44o89v76á

30. 11. 2012 11:45

V příspěvku se uvádí, že z 15 tisíc osob sluchově postižených jsou z nich necelá polovina uživatelé znakového jazyka. Já zase vycházím z faktu sčítání obyvatelstva v roce 2011, kde se uvádí, že osob používajích znakový jazyk je pouhých 1 429!!

Tab. 614b Obyvatelstvo podle věku, mateřského jazyka a pohlaví:  

http://vdb.czso.cz/sldbvo/#!stranka=podle-tematu&tu=0&th=&v=&vo=null&vseuzemi=null&void=

Ostatní sluchově postižení buď používají k dorozumívání kompenzační pomůcky - sluchadla, kochleární implantáty nebo musí odezírat ze rtů a používat simultánní přepis mluvené řeči v písemné podobě (viz http://www.eprepis.cz). Jen málo lidí ovládá znakovanou češtinu, které však uživatelé znakového jazyka nerozumí.  Ještě dodám pro čtenáře, že spousta lidí si to pletou a uvádí výraz "znaková řeč" místo správně terminologicky "znakový jazyk". Řeč to přece není, nemá to zvuk, ale znaky ze slov.

0 0
možnosti
Foto

Ja zase vychazim z průzkumu Doc. Ing. Jaroslava Hrubého viz

http://ladislavkratochvil.blog.idnes.cz/c/189522/Vyznejte-se-v-osobach-se-sluchovym-postizenim.html

Ve scitacich arsich totij nebyl matersky jazyk znakovy, ale byla tam "znakova rec", takže to spousta lidi asi ani nezatrhla a zvolili "jiny".. je to podobne, jako kdyby bylo na vyber cinstuna/finstina/morseovka. Take bych v tom pripade zasketnul "jiny", protože komunikuji cesky a ne v morseovce.

Podle me je komunikujicich ve znakovem jazyce okolo 10 000 (Hruby uvadi 7 300 pred deseti lety).

0 0
možnosti
JM

Něco k té snižující se toleranci. Nedávno jsem se vracel ze zaměstnání autobusem domů. Do vozu nastoupila skupina neslyšících. To, že předběhli ostatní cestující, budiž, asi vlastní něco jako průkazku ZTP a je to tak, bez jakékoliv ironie, správně. Co ovšem za správné nepovažuji bylo jejich naprosto bezohledné chování k ostatním cestujícím. Řev, ano, jsou hluší, ale já nejsem, tak co trošku tolerance k mé maličkosti. Znaková řeč, ano, ale nemusím dostat 3x loktem do hlavy a to, prosím, bez jakéhokoliv náznaku omluvy. Zajímavé bylo, že když jsem dostal další ránu, tentokrát do obličeje a chytil pána pod krkem, tak velice rychle pochopil co požaduji a omluvy se mi dostalo. Co tím chci říci. Tolerance jistě, jen musí být oboustraná a hendikep, jakýkoliv, není žádný bianco šek na který na požádání toleranci dostanu. Tu dostanu tehdy, když se budu ke svému okolí chovat jako slušný a ohleduplný člověk.

2 1
možnosti
RP

Samozřejmě máte naprostou pravdu. Musím říci, že sama bych na Vašem místě asi nejednala jinak. Pokud se někdo chová bezohledně na veřejnosti, pak je na místě mu to připomenout. Pouze je smutným faktem, že zatímco se pár jedinců usilovně snaží, aby se v některých aspektech života dokázala absence sluchu kompenzovat (podniknutím určitých legislativních kroků, zavedením titulků, organizováním kulturně-osvětových akcí, atd., atd.), dalších pár jedinců jejich snahy - ať již vědomě něbo nevědomě - bojkotuje svým chováním. Ale to je problém starý jako lidstvo samo, tady nezbývá nic jiného, než se pokud možno zdržet škatulkování a házení všech neslyšících do jednoho pytle. Je mezi námi doposud opravdu hodně slušných, chytrých a obdivu hodných lidí. Kdybych o tom nebyla přesvědčena, můžu  se na tento blog rovnou vyp.....;-)Každopádně díky za příspěvek a pěkný den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)