Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Na marinádu (rozpis na 2 porce): 4 kuřecí paličky, 1/2 střední cibule pokrájené najemno, velký kelímek bílého hutného jogurtu, vrchovatá lžička strouhaného zázvoru, 3 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžč mletého koření garam masala, 1 lžč mleté kurkumy, sůl, 1/2 lžč mletého chilli (množství chilli uzpůsobte svým možnostem a chuti - případně vynechte a nahraďte sladkou mletou paprikou).
Maso můžete použít s kůží nebo bez, záleží jak máte rádi. Stejně tak kuřecí paličky můžete nahradit kuřecími řízky, které ale nakrájíte na větší kousky. Kvůli chuti ale určitě doporučuji maso s kostí.
Postup:
V mase udělejte hluboké zářezy, případně řízky nakrájejte na větší kousky. K cibuli přidejte koření, sůl a jogurt. Vše dobře promíchejte. Maso vložte do marinády na několik hodin, ideálně přes noc. Kuřecí maso marinované v jogurtu je pak křehké a šťavnaté.
Na kari : 4 menší brambory, 1 cibuli nakrájenou na tenké proužky, 1cm strouhaného zázvoru, 3 podrcené stroužky česneku, 2-4 chilli papričky (množství upravte dle chuti), 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (předem lehce rozevřete), čerstvý mletý pepř, 1 cm celé skořice, čerstvý koriandr na závěr.
Postup:
1) Brambory oloupejte a na větším množství tuku opečte ze všech stran dozlatova. Brambory se zatáhnou, udělají zlatavou slupku ale uvnitř jsou ještě syrové. Děrovanou naběračkou je vyjměte z tuku a prozatím odložte na savý papír.
2) Do stejného tuku hoďte celé koření (bobkový list, kardamom, hřebíček a skořice). Koření krátce orestujte a přisypte cibuli. Jakmile cibule zesklovatí přidejte česnek, zázvor a celé chilli. Opékejte dokud cibule není zlatohnědá.
Poznámka: Než kardamom a chilli hodíte do tuku, vždy je trochu rozevřete (stačí trochu naříznout). Mohli by vám v hrnci "explodovat" a tuk vás popálit.
3) Přidejte maso včetně marinády. Na vyšší teplotu vyduste na tuk (trvá to cca 10 - 15 minut). Někdy v polovině maso otočte. Osolte dle chuti, přidejte čerstvý pepř.
4) Zastříkněte vodou, přiklopte a duste na nižší stupeň cca 1 hodinu.
5) Po hodině přidejte trochu vody, abyste měli dostatek šťávy a přisypte opečené brambory.
6) Vařte další půl hodinu nebo dokud maso i brambory nejsou zcela měkké. Vyzkoušejte, zda jde maso dobře od kosti. Hotové jídlo posypte čerstvým koriandrem.
V indické kuchyni se brambory jako klasická příloha tak, jak to známe my, nepoužívají. Kombinují se s luštěninami, masem i rýží, ale pouze jako ingredience - nikoli příloha. Tomuto pokrmu dodávají úžasnou chuť opečených brambor. Jako přílohu doporučuji čistou dušenou rýži. Pokud nemáte čas a náladu připravovat samostatnou přílohu, i tak ji nevynechávejte, tento pokrm by bez ní nebyl dokonalý. Rýži nahraďte jakýmkoli pečivem nebo "placatým" chlebem, kterými zároveň můžete nabírat maso a namáčet je do kořeněné šťávy.
Pro nejlepší výsledek:Tuk: použijte ghí, sádlo nebo kombinaci klasického másla a rostlinného oleje. Chuťově se naopak vůbec nehodí olivový nebo kokosový olej. Brambory: Nejlepší jsou malé brambůrky, které jen oloupete a necháte vcelku. Ne vždy se ale dají sehnat, takže můžete použít střední brambory a pokrájet je na čtvrtiny. Doba varu a výsledná chuť: V receptu uvádím celkovou dobu varu á 1,5 hodiny. Pokud už se maso odděluje od kosti, brambory jsou měkké, ale omáčka má stále nakyslou vůni, je třeba omáčku dusit o něco déle. Vyjměte maso i brambory, uchovejte je v teple a omáčku duste dokud cibule nezesládne a z omáčky nezačne zřetelně vystupovat vůně koření. V omáčce nesmí být žádné nakyslé chutě. Musí vonět sladkou cibulkou, opečenými brambory, chilli a hřejivou směsí koření. |
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Valijah Rashidová
Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.
Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Vláda nechce dodržet dohodu s lékaři, bojí se zdravotnické odbory
Přímý přenos Zástupci zdravotnických odborů a lékařů se vloni dohodli s premiérem Petrem Fialou na zvýšení platů...
Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael
Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...
Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu
Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...
Poláci vám rozumí. Duda pobouřil kondolencí Íránu, připomněl smrt Kaczynského
Polský prezident Andrzej Duda se stal terčem kritiky kvůli své kondolenci Íránu v souvislosti s...
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1860x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!