Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

 

Na marinádu (rozpis na 2 porce): 4 kuřecí paličky, 1/2 střední cibule pokrájené najemno, velký kelímek bílého hutného jogurtu, vrchovatá lžička strouhaného zázvoru, 3 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžč mletého koření garam masala, 1 lžč mleté kurkumy, sůl, 1/2 lžč mletého chilli (množství chilli uzpůsobte svým možnostem a chuti - případně vynechte a nahraďte sladkou mletou paprikou).

Maso můžete použít s kůží nebo bez, záleží jak máte rádi. Stejně tak kuřecí paličky můžete nahradit kuřecími řízky, které ale nakrájíte na větší kousky. Kvůli chuti ale určitě doporučuji maso s kostí.

Postup:

V mase udělejte hluboké zářezy, případně řízky nakrájejte na větší kousky. K cibuli přidejte koření, sůl a jogurt. Vše dobře promíchejte. Maso vložte do marinády na několik hodin, ideálně přes noc. Kuřecí maso marinované v jogurtu je pak křehké a šťavnaté.

Na kari : 4 menší brambory, 1 cibuli nakrájenou na tenké proužky, 1cm strouhaného zázvoru, 3 podrcené stroužky česneku, 2-4 chilli papričky (množství upravte dle chuti), 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (předem lehce rozevřete), čerstvý mletý pepř, 1 cm celé skořice, čerstvý koriandr na závěr.

Postup:

1) Brambory oloupejte a na větším množství tuku opečte ze všech stran dozlatova. Brambory se zatáhnou, udělají zlatavou slupku ale uvnitř jsou ještě syrové. Děrovanou naběračkou je vyjměte z tuku a prozatím odložte na savý papír. 

2) Do stejného tuku hoďte celé koření (bobkový list, kardamom, hřebíček a skořice). Koření krátce orestujte a přisypte cibuli. Jakmile cibule zesklovatí přidejte česnek, zázvor a celé chilli. Opékejte dokud cibule není zlatohnědá.

Poznámka: Než kardamom a chilli hodíte do tuku, vždy je trochu rozevřete (stačí trochu naříznout). Mohli by vám v hrnci "explodovat" a tuk vás popálit.

3) Přidejte maso včetně marinády. Na vyšší teplotu vyduste na tuk (trvá to cca 10 - 15 minut). Někdy v polovině maso otočte. Osolte dle chuti, přidejte čerstvý pepř.

4) Zastříkněte vodou, přiklopte a duste na nižší stupeň cca 1 hodinu.

5) Po hodině přidejte trochu vody, abyste měli dostatek šťávy a přisypte opečené brambory.

6) Vařte další půl hodinu nebo dokud maso i brambory nejsou zcela měkké. Vyzkoušejte, zda jde maso dobře od kosti. Hotové jídlo posypte čerstvým koriandrem.

V indické kuchyni se brambory jako klasická příloha tak, jak to známe my, nepoužívají. Kombinují se s luštěninami, masem i rýží, ale pouze jako ingredience - nikoli příloha. Tomuto pokrmu dodávají úžasnou chuť opečených brambor. Jako přílohu doporučuji čistou dušenou rýži. Pokud nemáte čas a náladu připravovat samostatnou přílohu, i tak ji nevynechávejte, tento pokrm by bez ní nebyl dokonalý. Rýži nahraďte jakýmkoli pečivem nebo "placatým" chlebem, kterými zároveň můžete nabírat maso a namáčet je do kořeněné šťávy.

Pro nejlepší výsledek:

Tuk: použijte ghí, sádlo nebo kombinaci klasického másla a rostlinného oleje. Chuťově se naopak vůbec nehodí olivový nebo kokosový olej.  

Brambory: Nejlepší jsou malé brambůrky, které jen oloupete a necháte vcelku. Ne vždy se ale dají sehnat, takže můžete použít střední brambory a pokrájet je na čtvrtiny. 

Doba varu a výsledná chuť: V receptu uvádím celkovou dobu varu á 1,5 hodiny. Pokud už se maso odděluje od kosti, brambory jsou měkké, ale omáčka má stále nakyslou vůni, je třeba omáčku dusit o něco déle. Vyjměte maso i brambory, uchovejte je v teple a omáčku duste dokud cibule nezesládne a z omáčky nezačne zřetelně vystupovat vůně koření. V omáčce nesmí být žádné nakyslé chutě. Musí vonět sladkou cibulkou, opečenými brambory, chilli a hřejivou směsí koření. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 1.2.2022 7:00 | karma článku: 17,86 | přečteno: 1316x