Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bezdomovci a podobná chamraď

Oni ti chudáčci nemají kde hlavu složit! Ono jim je zima! Nebožáčci, pojďme je pozvat k sobě domů! Otevřeme jim dveře a pošleme dál. Dáme jim čajíček, sušenky, staré oblečení, postavíme útulek. Že oni k nám do azyláku nechtějí, protože se tam nesmí kouřit, chlastat, fetovat, dělat bordel a ostatní věci, co je tak baví? Tak změníme pravidla, protože i ožralej bezďák je člověk, přeci!

Lidi, já fakt nechápu, oč tu běží. Nejdřív všichni plakali, jak ty chudáci na Haiti se řežou mačetama kvůli pytlíku rejže. Už se na ně pomalu zapomíná. Nejsou už tolik v kurzu. Teď jsou zase moderní houmlesáci. Média šílí a kvílí, že napadlo půl metru sněhu a je mínus 15. Jsme snad v kontinentální Evropě a je zima. Tohle je normální. Taky může být pod nulou a vrstva sněhu 4 měsíce a nebude to nic extra. Bohužel se ale těch 30 minut televizních novin musí něčím zaplácnout, tak se bude pořád dokola povídat o tom, jak je to divný, že nasněžilo. Teď i mrzne. A co by nás mělo začít dojímat? Asi ty chudáci, co bloudí bezcílně ulicemi, aby neumrzli. Buďmě, proboha, lidi! Kde je ta křesťanská láska, milosrdenství?

Jak to vidím já?

Abych vysvětlil těm, co mi za chvilku vynadají v diskuzi: Ano, jsem z Prahy. Z rozvedené rodiny, sociálně střední třída. Nikdy jsem netrpěl hladem, nedostatkem nebo strachem o svoji bezprostřední budoucnost. Měl jsem se a mám se celkem dobře.

Všichni mi vyčtou, že jsem se o to nezasloužil, že jsem mladej a zdravej pacholek, kterýmu je hej a neví, o čem mluví. Odpověď pro těch pár pseudohumanistů: Já ne, ale rodiče a rodiče mých rodičů a předtím jejich rodiče se o to zasloužili a já od střední školy chodím do práce a snažím se, abych nedělal ostudu. Vím, že člověk musí makat. Při představě, že bych se hodil nezaměstnaným – a že na to mám nárok – nebo bych žádal o nějaké dávky, úlevy, slevy či příspěvky se mi ježí vlasy na hlavě. Že většina pražských vysokoškoláků pobíra ubytovací stipendium? Já raději půjdu v sobotu do práce.

Každý jsme odpovědni především sami za sebe, jedinou výjimku tvoří rodiče, kteří zodpovídají za své děti, dokud ty nejsou schopny se o sebe postarat samy. Ve společnosti svobodných občanů, ve kterou věřím, funguje princip třech odpovědností . Protože veškeré sociální dávky plynou ne od státu, ale od občanů, kteří do systému přispívají. Stát má tedy odpovědnost vůči těm, co ho sponzorují a stejně tak ti, co ze systému čerpají mají odpovědnost vůči státu.

Sociální darwinismus v praxi. Jsem padesátiletý muž, uteče ode mne manželka, vyhodí mne z práce, nemám na nájem. Do toho mám platit alimenty a splácet úvěr na televizi. Mám dvě možnosti, jít na úřad práce, dělat brigády, kterých je kolem hafo a když to nejde jinak, skončit třeba na měsíc na ubytovně nebo v azylovém domě. Nebo mám možnost se na všechno vykašlat, začít chlastat, chodit se vyspat do tramvaje a prostě ten život vzdát. Máme propracovaný naddimenzovaný sociální systém, který má schopnost lidi vracet zpět do života, jen je potřeba ho používat, ne zneužívat.Budu tvrdý, ale říct to musím: evoluce říká, že přežívá silnější. Jsme sice lidé, tvorové společenští, ale to neznamená, že na nás přírodní zákony naplatí.

Má na to místo v tramvaji /a na deset okolo, kam si kvůli smradu nikdo sednout nemůže/ větší nárok bezdomovec bez lístku nebo matka samoživitelka, co jede ráno do práce? Mají feťáci dostávat jehly zadarmo, když si je diabetici musí kupovat?

 

Závěrem: Chci žít ze společnosti? Musím jí i něco dávat. Chci jíst? Musím si na to vydělat, mám-li zdravý ruce. Litováním a omlouváním neschopných a líných si dláždíme cestu do pekel.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Perník | středa 27.1.2010 9:40 | karma článku: 37,20 | přečteno: 2500x
  • Další články autora

Milan Perník

Sláva a čest státní zástupkyni Lence Bradáčové

Vážená paní státní zástupkyně Lenko Bradáčová, dovolte mi prosím, abych se Vám krátce představil tímto svým dopisem. Jsem studentem vysoké školy v Praze, v daný okamžik na výměnném pobytu v rámci programu Erasmus v Portugalsku. Přestože se nacházím mimo svou vlast, průběžně sleduji domácí zpravodajství po internetu a musím se Vám přiznat, že jeden článek, který jsem si přečetl dnes 17. března 2011 hned na několika portálech, mne velmi příjemně překvapil.

18.3.2011 v 11:59 | Karma: 37,82 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Společnost

Milan Perník

Proč nemáme na kolejích konkurenci?

Už od dětství jsem byl fanoušek do veřejné přepravy osob a tato láska mi vydržela doteď. Díky tomu, že většinu života žiji po roce 1989 a mám slušnou práci, procestoval jsem už velkou část světa a jakýkoliv pohyb vlakem, letadlem (a někdy i autobusem) mi dělá takovéto příjemné blaho v okolí žaludku, co prožívají třeba fotbalisti, když se jim blíží vytoužený zápas. Nejsem žádný šotek – fanatický nadšenec – ale „když ji miluješ, není co řešit.“

7.7.2010 v 10:55 | Karma: 21,15 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Cestování

Milan Perník

Budeme se učit romsky?

Nedávno jsem na facebooku objevil skupinu, do které se začalo hlásit kupodivu hodně mých přátel: Jsem PRO, aby se romština vyučovala na školách jako volitelný předmět. To mi spolu s velmi cenzurovanou diskuzí na daných stránkách trošku vyrazilo dech a přečetl jsem si na internetových portálech některých deníků, že tento projekt je skutečně myšlen vážně a že naněj dokonce už mají vyhrazené peníze.

29.3.2010 v 10:41 | Karma: 28,37 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Společnost

Milan Perník

Náhražky kolem nás

Ačkoliv se to tak může zdát, nemám v úmyslu mluvit o jídle, tedy spíš nemám v úmyslu mluvit JEN o jídle. Chci mluvit o tom, že z opravdovosti našich životů se raději upínáme na levnější, jednodušší a nenáročnější náhražky. Potraviny, kultura, politika, vzdělání, to vše je v čím dál větší míře naplněno náhražkami původních mnohaletých originálů. Ale proč tomu tak je? Proč vzdáváme boj o ideály? Proč jsme čím dál lenivější, demokratičtější, levicovější? Proč raději všem něco špatného než několika to lepší než průměrné?

6.3.2010 v 10:29 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Milan Perník

Rasisti – já a ty

Včera jsem byl v souvislosti s mým článkem Zbytečné slzy nad Haiti osočen z toho,že jsem cynik, píši rádobychytře v bezpečí vlastního křesla a co mne nejvíce rozzuřilo, že jsem rasista. Vzhledem k neobyčejnému karmickému úspěchu, který moje mrzké ego vyloženě pohladil, rozhodl jsem se dnes napsat něco ještě méně líbivého. Kontroverze musí být. Zkusil jsem si něco o rasismu přečíst a po dlouhém filtrování zdrojů jsem zjistil, že rasista jsem. Rasista jsem já a drtivá většina z Vás.Ano, i Vy! Ať chceme nebo nechceme. A teď Vám to dokážu

15.1.2010 v 9:58 | Karma: 27,87 | Přečteno: 1665x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2296x
Jsem celkem mladý student, který při studiu pracuje, původem z Prahy. Rád myslím nestádovitě a nebojím se svůj názor říct. A hlavně rád provokuji.

Seznam rubrik