Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rasisti – já a ty

Včera jsem byl v souvislosti s mým článkem Zbytečné slzy nad Haiti osočen z toho,že jsem cynik, píši rádobychytře v bezpečí vlastního křesla a co mne nejvíce rozzuřilo, že jsem rasista. Vzhledem k neobyčejnému karmickému úspěchu, který moje mrzké ego vyloženě pohladil, rozhodl jsem se dnes napsat něco ještě méně líbivého. Kontroverze musí být. Zkusil jsem si něco o rasismu přečíst a po dlouhém filtrování zdrojů jsem zjistil, že rasista jsem. Rasista jsem já a drtivá většina z Vás.Ano, i Vy! Ať chceme nebo nechceme. A teď Vám to dokážu

Rasismus jako vědecká /někteří pseudohumanisté by řekli, že jde o pseudovědu/ teorie vznikl v 19. století. Tvrdí, že jednotlivé rasy (a pro české podmínky bych dodal etnika) jsou ve svém vývoji determinovány geografickohistorickými podmínkami. Proto se jejich Gaussovy vlastnostní křivky různí, jejich adaptace musela být různá.

Druhou definicí je rasismus jako nenávist vůči jinému člověku či jejich skupině jen vzhledem k jejich rase. Tato záležitost už je ve většině civilizovaných zemí trestným činem. Tento druh rasismus a nenávisti před 70 lety vedl k snad nejhorší válce lidských dějin. Po jejím konci se projevy rasismu v zemích, které byly touto válkou zasažené dostaly mimo zákon. Bludná teorie o potřebě očištit svět od nižších ras vedle k tomu, že posledního půl století neprobíhal oficiálně skoro žádný rasový výzkum. Naopak to vedlo k ještě bludnější teorii, že jsme všichni stejní, nelze podle rasy člověka ani odhadnout, neexistují pro jednotlivá etnika specifické fyzické či mentální vlastnosti, rasové predispozice se dostaly mimo učebnice.

Už dokonce nemůžeme ani podle ras rozlišovat. V rámci politické korektnosti se už dnes neříká, že zločin spáchal bílý muž, cikánská žena nebo ufonské dítě.

Rasa by pro nás měla přestat existovat. Dobře, zkusme přijmout tuto teorii. Všichni jsme stejní. Bílý, hnědý, černý, žlutý, rudý nebo i jinak barevný. Všichni jsme si rovni ve svých právech a povinnostech. Proč tedy v USA mohou "indiáni" provozovat nezdaněná kasina? Proč musíme být chápaví vůči jejich zvykům, když pár cikánů nikdy do práce chodit nebude? Proč v rámci pozitivní diskriminace je na univerzitu přijat černoch s horšími výsledky, ale doplňuje kvótu? Proč Asiaté a Indové, kam přijdou, tam se jim daří? Proč jedna z nejvelkolepějších částí evropských dějin (kolonialismus) je chápána jako naše historická vina, ze kterou se musíme omlouvat, kterou splácíme ještě dnes?

Kolonialismus je typickým příkladem, kdy pliveme na svou vlastní minulost. Mocné i méně mocné národy Evropy se od 15. století až do druhé poloviny 20. díky svojí vojenské, kulturní a civilizační síle rozšířily po nově objevených částech světa. Neskutečné hrdinství Hernána Cortése, který s desítkami vojáků rozvrátil několikamilionovou říši chápeme jako akt barbarství. USA jako současná velmoc by bez hrdinných otců zakladatelů nikdy nevznikly. Rusko nebo chceme-li dnešní SNS je výsledkem tvrdé carské koloniální praxe. Vše, co v Africe trochu připomíná kulturu padá na vrub koloniálním mocnostem nebo arabům.

 

Dobrovolně jsme se vzdali zásadní části naší historie. Řekneme si ale, to máme být hrdí na otroctví? Neskutečné utrpení milionů? Opět se ale musíme podívat na otroctví očima histoie. Lidé se stávali otroky po tisíce let, od biblických časů, přes antiku až hluboko do novověku. Kde brali Britové a Španělé otroky? Představujeme si snad, že jezdili po Africe a chytali lidi do sítí? Nenene... Byli to právě černoši a arabové, kdo prodával svoje druhy do otroctví.

Kam až paměť sahá byly v Africe národy pánů a národy otroků. Všechna africká historická království byla závislá na otrocích.

Egypt, Řím, Čína... Vznikly by tyto velkolepé říše bez práce a smrti milionů otroků? Nikdy! Zeptáme se tedy, z historie vývoje lidské civilizace, nebylo tedy snad otroctví nevyhnutelým?

Faktem zůstává, že dnes je kolonialismus až na výjimky mrtvý. Otroctví překonané a chápané jako nelidské.

Ale zpět k rasismu. Tvrdit, že některá rasa je lepší a jiná horší je nejen trestné ale nesmyslné. Není to tak. Rasy a etnika jsou ale různé. Není snad rasistické, když při závodech v běhu za "bílé" země závodí v 90% černoši? Není, jsou totiž rychlejší. Je rasismus, když Čínané a Indové ekonomicky dobývají Afriku? Není, jsou totiž pracovitější, umí využít zdroje a příležitost. Je rasistické, když se černoch stane prezidentem převážně bílé země? Ne, pokud je demokraticky zvolen.

Nemáme všichni stejné startovní příležiosti. Každý máme jinou dispozici. Lámat o politickou korektností přes koleno nemá význam. Domnívám se, že strach z rasistické nenávisti by neměl bráni vědeckému bádání na poli dispozic a různosti ras. Jsme jednotní v různosti.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Perník | pátek 15.1.2010 9:58 | karma článku: 27,87 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Milan Perník

Sláva a čest státní zástupkyni Lence Bradáčové

Vážená paní státní zástupkyně Lenko Bradáčová, dovolte mi prosím, abych se Vám krátce představil tímto svým dopisem. Jsem studentem vysoké školy v Praze, v daný okamžik na výměnném pobytu v rámci programu Erasmus v Portugalsku. Přestože se nacházím mimo svou vlast, průběžně sleduji domácí zpravodajství po internetu a musím se Vám přiznat, že jeden článek, který jsem si přečetl dnes 17. března 2011 hned na několika portálech, mne velmi příjemně překvapil.

18.3.2011 v 11:59 | Karma: 37,82 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Společnost

Milan Perník

Proč nemáme na kolejích konkurenci?

Už od dětství jsem byl fanoušek do veřejné přepravy osob a tato láska mi vydržela doteď. Díky tomu, že většinu života žiji po roce 1989 a mám slušnou práci, procestoval jsem už velkou část světa a jakýkoliv pohyb vlakem, letadlem (a někdy i autobusem) mi dělá takovéto příjemné blaho v okolí žaludku, co prožívají třeba fotbalisti, když se jim blíží vytoužený zápas. Nejsem žádný šotek – fanatický nadšenec – ale „když ji miluješ, není co řešit.“

7.7.2010 v 10:55 | Karma: 21,15 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Cestování

Milan Perník

Budeme se učit romsky?

Nedávno jsem na facebooku objevil skupinu, do které se začalo hlásit kupodivu hodně mých přátel: Jsem PRO, aby se romština vyučovala na školách jako volitelný předmět. To mi spolu s velmi cenzurovanou diskuzí na daných stránkách trošku vyrazilo dech a přečetl jsem si na internetových portálech některých deníků, že tento projekt je skutečně myšlen vážně a že naněj dokonce už mají vyhrazené peníze.

29.3.2010 v 10:41 | Karma: 28,37 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Společnost

Milan Perník

Náhražky kolem nás

Ačkoliv se to tak může zdát, nemám v úmyslu mluvit o jídle, tedy spíš nemám v úmyslu mluvit JEN o jídle. Chci mluvit o tom, že z opravdovosti našich životů se raději upínáme na levnější, jednodušší a nenáročnější náhražky. Potraviny, kultura, politika, vzdělání, to vše je v čím dál větší míře naplněno náhražkami původních mnohaletých originálů. Ale proč tomu tak je? Proč vzdáváme boj o ideály? Proč jsme čím dál lenivější, demokratičtější, levicovější? Proč raději všem něco špatného než několika to lepší než průměrné?

6.3.2010 v 10:29 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Milan Perník

Bezdomovci a podobná chamraď

Oni ti chudáčci nemají kde hlavu složit! Ono jim je zima! Nebožáčci, pojďme je pozvat k sobě domů! Otevřeme jim dveře a pošleme dál. Dáme jim čajíček, sušenky, staré oblečení, postavíme útulek. Že oni k nám do azyláku nechtějí, protože se tam nesmí kouřit, chlastat, fetovat, dělat bordel a ostatní věci, co je tak baví? Tak změníme pravidla, protože i ožralej bezďák je člověk, přeci!

27.1.2010 v 9:40 | Karma: 37,20 | Přečteno: 2500x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica operují. Robo, pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  19:44

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:34

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  19:31

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2296x
Jsem celkem mladý student, který při studiu pracuje, původem z Prahy. Rád myslím nestádovitě a nebojím se svůj názor říct. A hlavně rád provokuji.

Seznam rubrik