Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

nefi

29. 3. 2010 18:00
Základní omyl

spočívá v tom, že si lidé, kteří navrhují výuku romštiny na školách myslí, že existuje  jazyk romština a tím hovoří všichni Romové. Ve skutečnosti, si jednotliví Romové mezi sebou nerozumí, protože patří k různým kmenům, kde se hovoří různou romštinou. Jazyk romština, je tak stejná chiméra jako slovanština nebo germánština. Nápad vyučovat romštinu na školách ztroskotá na praktické realizaci, až se zjistí, že někteří romsky hovořící Romové romštině na školách vůbec nerozumí.

0 0
možnosti
FP

forhend

29. 3. 2010 17:22
Co to je zas za nesmysl...

8-o

0 0
možnosti
L

Livrak

29. 3. 2010 14:07
.-(

At táhnou !!!

0 0
možnosti
N

nottingham

29. 3. 2010 14:04
Drobny detail

K Romske narodnosti se dle scitani lidu v roce 2001 hlasilo pouze 13000 lidi, coz je asi 0.1%. Takze kolik penez jde na Romy na jednoho je nehorazne vyhazovani penez.

0 0
možnosti
MB

Mychal.B

29. 3. 2010 13:54
Obávám se, že jste to zcela nepochopil

Výuka cikánštiny je určena pro bílé děti, aby aspoň trochu porozuměly, když už se cikáňata nechtějí pořádně naučit česky :-/

0 0
možnosti
B

BlueSmile

29. 3. 2010 14:23
Re: Obávám se, že jste to zcela nepochopil

Tak na to by stačil malý "turistický" průvodce v knižní podobě. Aby naše "bílé" děti věděli co Ti jejich "romští" spolužáci po nich chtějí. Jestli dnes jen mobil nebo i peněženku....

0 0
možnosti
MB

buxus

29. 3. 2010 11:59
Jen dotaz - bude nutné také zavádět výuku

... vietnamštiny, ukrajinštiny a čínštiny pro žáky z ostatních minorit s cílem zlepšit jejich prospěch? Nebo to není třeba?

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

29. 3. 2010 12:01
Re: Jen dotaz - bude nutné také zavádět výuku

probůh...ještě by tam vážně chodili...

0 0
možnosti
PH

petrph

29. 3. 2010 11:48
tak možná odpověd je

že vyučovat se bude tam, kde se přihlásí dostatek žáků. Že to bude třeba jedna škola v kraji?? Vždyť je obdobné jako když rodiče vozí děti na trénink hokeje, krasobruslení, tenisu. Nepovinné vyučování má být pro ty co o něj mají zájem, tak ať je tam rodiče vozí, nebo dojíždějí... Taky by to mohla vzít nějaká soukromá škola a pěkně by si to platili..;-D

0 0
možnosti
M

MORAK

29. 3. 2010 11:43
Jde o naše miliony-daňových poplatníků

O výuku cikánštiny je minimální zájem.  Možná stejný, jako o výuku svahilštiny.  Proto nápad, zajistit - pro všechny ? - děti možnost se přihlásit na výuku cikánsštiny, je při nezájmu bláznivé vyhazování peněz.  Kolik vyučujících by bylo potřeba zajistit ?  Tři tisíce, pět tisíc ? Rozmístit je do všech  škol v ČR ?  Vždyť nejsme u nás schopni zajistit ani  bezplatnou výuku  skutečně   žádaných kulturních jazyků  - francouzštiny, němčiny, čínštiny - u angličtiny možná ano.....   Proto bych  doporučoval výuku cikánštiny pro policejní experty.   Přece víme, že cikánsky mluví především deklasované a kriminální živly, ne ?[>-]

0 0
možnosti
B

bijec_vsech_tupcu

29. 3. 2010 11:45
Re: Jde o naše miliony-daňových poplatníků

tady vidte pane autore zarny priklad toho, jak matete ctenare.... Podavat problem naprosto jinak, nez ve skutecnosti stoji.... Ale to jsme si my dva v diskusi snad vyjasnili. Ale reakce ctenaru hovori jasnou reci.  

" Proto nápad, zajistit - pro všechny ?" ???

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

29. 3. 2010 11:25
mně osobně výuka romštiny

připadá jako úžasný nápad. Pro dost velkou část Romů je vzdělání  dosti nízko na žebříčku hodnot, velká část romských dětí má v 1. třídě naprosto zásadní problémy...Tak jim ještě napaříme další předmět.  Originálnější řešení už si nedovedu představit.

0 0
možnosti

lost

29. 3. 2010 11:18
romsky neuměj často Romové

takže je vskutku otázka kdo, a koho by romštinu učil .ovšem je třeba nějak akceptovat, že Romové jsou tu DOMA. .... domorodé jazyky se obvykle ve školách učí !!!

problém je jinde, romské gangy již nečekají na to, že budou touto společností akceptovány . prostě již na to nejsou zvědaví .

učení romštiny je pokus o navrácení Romů do středoevropské civilisace, osobně nevím jak na to, ale opakuji - v civilizovaných zemích se učí domorodé jazyky a podporuje se domorodá kultura, což v našem případě, při tak hluboké devastaci jedné z domorodých kultur u nás, bude extrémě obtížné .

0 0
možnosti
B

bijec_vsech_tupcu

29. 3. 2010 11:25
Re: romsky neuměj často Romové

podlehate mateni autora. Ktery sam nevi, co to ve skutecnosti je volitelny predmet. Pokud tento zakladni termin neni vysvetlen, je diskuse o celem clanku zbytecna. Ale aby mne autor neobvinoval, ze ho tu zkousim jako mladickeho studentika. Exustuji dve kategorie. Povinne volitelne predmety jsou takove predmety, z jejichz nabidky si zak musi urcite mnozstvi vybrat. Volitelny predmet je jajkousi nadstavbou vzdelani, je nepovinnym, tudiz pro vsechny eventualni ucastniky dobrovolnym. Typickym prikladem volitelneho prredmetu  v soucasne dobe je treba nabozenstvi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2296x
Jsem celkem mladý student, který při studiu pracuje, původem z Prahy. Rád myslím nestádovitě a nebojím se svůj názor říct. A hlavně rád provokuji.

Seznam rubrik