Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Janulice78

16. 1. 2010 15:33
no

tak.....Neskutečné hrdinství Hernána Cortése, který s desítkami vojáků rozvrátil několikamilionovou říši chápeme jako akt barbarství.....hrdinstvi? Ne, nejsem rasista. Nepochybne nejake rozdily mezi rasami existuji, ale je mi to lhostejne. Clovek jako clovek....a kdyz vidim ty debily, co si ukajeji ego na barevnych, tak zvracim.

0 0
možnosti
K

kaktusak

16. 1. 2010 2:07
V Číně nebylo otroctví rozšířeno

a v Africe taky ne.

Řeči o afrických vládcích prodávajících své lidi, to je stejné jako vinit z šíření drog afghánské rolníky.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

16. 1. 2010 10:01
Re: V Číně nebylo otroctví rozšířeno

V Číně otroctví rozšířeno bylo, dokonce se do Číny (přinejmenším v 7. a 9. století n.l.) dováželi černí otroci z východní Afriky.

Řeči o afrických vládcích prodávajících své lidi jsou na místě - i tak se dá zjednodušit popis ekonomického procesu, během něhož africké říše přišly o možnost exportu jiného zboží (pokud přečtete první tři části http://sadio.blog.idnes.cz/r/21673/Dejiny-Konga.html , myslím, že najdete ilustraci).

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

15. 1. 2010 17:17
Pár připomínek dějinných:

Hernán Cortés byl hrdina... otázka pohledu. Byl hrdinou i Čingischán? Mohli jsme dnes patřit Mongolsku... A co hrdinný sultán Mustafa na Moravě? Skvělá vize příslušnosti k Osmanské říši? Oceňovaly  indiánské děti zavřené v internátech, kde se většinou nenaučily číst, psát ani mluvit anglicky,  že z USA jednou bude světová velmoc?

Nevím, co myslíte "vším, co v Africe připomíná kulturu," ale vězte, že menhiry ani pyramidy (nemám na mysli ty egyptské) tam skutečně nestavěli Arabové nebo kolonialisté, a že zmínění neměli prsty ani v, řekněme, sídelních městech, řemeslech a umění Staré Ghany, Beninu atd.

Africká historická království byla závislá na otrocích až od 16. - 18. století, do té doby se - tam, kde vůbec! - otroctví pod Saharou vyskytovalo jen v patriarchální formě (otroci, a nebylo jich mnoho, žili s rodinami pánů a postupně splývali se svobodnými lidmi). O Egyptě jsem nedávno viděla dokument: egyptologové našli důkazy, že pyramidy nestavěli otroci, ale námezdní dělníci.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

15. 1. 2010 20:09
Re: Pár připomínek dějinných:

Zase ty absurdity. Autor přece popsal, že se jedná o úhel pohledu té které civilizace. Takže jestli Vám to uniklo - připomínám - Cortez byl Španěl a skutečně přemohl několikasettisícovou armádu. Čingischán byl Mongol. Tedy jiná rasa. To právě autor popisuje. Vy už v té zaujatosti multikulturních svazků ztrácíte rozum!

Pokud se týká Afriky, tak v době, kdy probíhala kolonizace, kultura menhirů, pyramid, okultních symbolik byla dávno překonána. Tedy zaostalost Afriky byla již značná.

A pokud byste např. alespoň trochu věděla o historii, věděla byste, že otroci pracovali např. na galerách v antice, jestli víte co to je. A hádejte, kdo je Řekům a Peršanům prodával? A to není zdaleka ani počátek otroctví!!! Kam Vy na ty bludy chodíte? Já vůbec nechápu, proč se musíte tak vůči Evropě vyhraňovat a používat takové nesmysly?

 

0 0
možnosti
PN

burden

15. 1. 2010 16:45
technická

Jedna technická připomínka. Představa či teorie o tom, že lidé jsou si rovni pochází od osvícenců konce 18tého století, Francouzské revoluce a Amerického boje za nezávislost. I když je pravdou, že onehdá se jednalo o zrušení nerovnosti mezi šlechtou a plebsem a nikoho by ani nenapadlo, že rovnost má být i s černochy a ženami. Určitě se tedy nejedná o periodu po druhé světové válce, i když ta to dorazila a trvá i na nejhorších logických nehoráznostech. 

0 0
možnosti
G

Gmur

15. 1. 2010 15:43
je mi lito , ale

jsou to zvasty.

Drzeite se prislovi, ze co neznam neexistuje. A proitoze to neexistuje a neexistovalo , tak jsem ja beloch lepsi. Zvasty.

0 0
možnosti
KM

kalifkaca

15. 1. 2010 14:30
Já to vidím trochu jinak

Souhlasím s Vámi plně v tom, že jsme každý jiný. Je to ale hlavně dáno prostředím a kulturou ve které jsme vyrůstali.  Je ohromný rozdíl mezi bílým Evropanem a bílým Američanem.  Méně si toho všímáme, protože to není na první pohled tak vidět.  IQ plyne ze vzdělání, nikoliv z rasy. Samozřejmě tak jsou národy, kde průměrné IQ je vyšší a my k nim ale nepatříme.

Nesouhlasím však s Vámi ohledně kolonialismu. To, co nazýváte kulturou je kultura naše, civilizace naše a nikde není psáno, že je to ta správná. Je to jen ta, na kterou jsme zvyklí. Já se domnívám, že mnoho koloniálních aktivit zničilo původní kultury, vneslo tam svou představu a na konci z toho vypadnul totální paskvil. Evropané měli vždy pocit (a asi ne jen Evropané), že je potřeba, aby každý žil tak, jako my. A když je to jinak, tak je to špatně. Viděl jste někdy film Misie? To byla velmi hezká ukázka toho, jak se dá zničit jiný národ tím, že jim "pomůžeme".

0 0
možnosti
KK

CarolusIV

15. 1. 2010 15:15
Re: Já to vidím trochu jinak

Naše kultura a naše civilizace...  a která jiná by měla být správná (pro nás)  když ne ta naše ? 

0 0
možnosti
M

MORAK

15. 1. 2010 13:28
Průměrné IQ národů a z toho vyplývající nerovnost

http://cs.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

Kdo má všech pět pohromadě, tak  je mu to jasné.     U Číny a Severní Korei  je samozřejmě  jasný vliv komunistického systému.[>-]

0 0
možnosti
KK

CarolusIV

15. 1. 2010 15:13
Díky za link

bide se hodit !   ;-)

0 0
možnosti
M

MORAK

15. 1. 2010 10:46
Máte naprostou pravdu.

R^

0 0
možnosti
BH

BoboHml

15. 1. 2010 10:32
ale jo

R^

0 0
možnosti
JM

Hucul

15. 1. 2010 10:30
Ale jo.

S tim, co pisete, se da souhlasit. Je to jako kdyz politicky korektne tvrdime, ze nejsou rozdily mezi muzi a zenami. Jsou zeny, ktere jsou silnejsi nez vetsina muzu, jsou zeny, ktere jsou lepsimi ridickami nez vetsina muzu, jsou muzi, kteri rozumi mode lepe nez vetsina zen a jsou muzi, kteri jsou lepsimi rodici nez vetsina zen. Ale jinak je proste fakt, ze vetsinou je muz silnejsi nez zena, umi lepe ridit, ale nerozumi tolik mode a nema tak vyvinuty rodicovsky pud. Zeny dokazou lepe zvladat paralelni reseni ukolu, muzi se lepe orientuji v mapach, proste jsou tu rozdily a delat, ze nejsou, je smesne. Stejne tak jsou cernosi zpravidla lepsimi bezci, belosi lepsimi planovaci, cikani lepsimi zpevaky a asiate maji vetsi smysl pro kolektiv. Otec finskeho prezidenta, emeritni profesor, dokonce smele tvrdi, ze mezi etniky a rasami jsou znatelne rozdily v prumernem IQ. Bili Evropane jsou nekolik bodu za zlutou rasou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2296x
Jsem celkem mladý student, který při studiu pracuje, původem z Prahy. Rád myslím nestádovitě a nebojím se svůj názor říct. A hlavně rád provokuji.

Seznam rubrik