Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ekonomická recese bude dlouhá

Ekonomové (a bývalá vláda) stále předpovídají, že ekonomická recese u nás je přechodný jev a servírují nám optimistické předpovědi o růstu již příští rok. A to již několik let za sebou. A ono pořád nic. Domnívám se, že v těchto prohlášeních je přání otcem myšlenky. U vládnoucích politiků je to jasné, chtějí-li se udržet u moci. Na rozdíl od ekonomů se domnívám, že recese bude dlouhá, možná „dočasná“. Vycházím z použití elementárního logického myšlení technika, znalosti malé násobilky a počítání s procenty, pár údajů, které uvedu dále a Klausova „Dopočítávání do jedné“.

Na webu vlády bylo 24. 4. 2013 uvedeno že Petr Nečas …(cituji). „Připomněl dále, že v české ekonomice tvoří hrubý domácí produkt zhruba z jedné poloviny spotřeba domácností, která je utlumena spíše z psychologických, než z ekonomických důvodů.“ No podle mně spotřeba domácností půjde dále dolů, ale ne z psychologických, ale z ryze tvrdě ekonomických důvodů, jak dále dokazuji. Proč?. V klausově dopočítávání je uvedeno „ Když si někdo z celku vezme víc, na ostatní zbude o to méně“. A to je přesně případ, ve kterém se nachází většina obyvatel naší země. Jestliže je jim z jejich celku (příjmu) odebráno někým více, o to méně zbude na to ostatní (spotřebu). Pokud ovšem jim příjem není navýšen o tolik, aby jim vyrovnal ztrátu způsobenou „odebráním“, což u naprosté většiny chybí.  Než rozeberu to „odebrání“, tak ještě jedna citace a to z http://www.kurzy.cz/makroekonomika/hdp/ „Na poklesu domácí poptávky se podílely především výdaje domácností, které se v ročním úhrnu meziročně snížily ve stálých cenách o 3,5 %. Domácnosti však vydaly méně než před rokem dokonce i v běžných cenách (o 1,3 %). Nižšímu zájmu spotřebitelů nezabránil ani relativně příznivý vývoj deflátoru, který v meziročním srovnání postupně klesal z 2,7 % v prvním na 1,7 % v posledním čtvrtletí. Značně loni poklesl zájem zejména o předměty dlouhodobé spotřeby (osobní automobily, nábytek), snížily se však i výdaje za potraviny, nealkoholické a alkoholické nápoje, prostředky na údržbu a opravu bytů, pojištění a další zboží a služby.“

A nyní tedy co znamená ono „odebrání“? Je to několik zásadních vlivů, které sníží koupěschopnost spotřebitele, aniž by mu cokoliv daly jako kompenzaci. Prvním je zvýšení DPH. I při nulové inflaci si za částku před zvýšením výrobek po zvýšení DPH nekoupíte. Tímto spotřebiteli stát odebere část jeho koupěschopnosti, aniž mu za to něco dá (čistě z pozice síly odvedený desátek). Další významný faktor pak je růst nákladů na bydlení. Jste ve stejném bytě, stejně koukáte na televizi, stejně (či méně) se myjete, sedíte ve svetru atd., ale náklady rostou výrazně rychleji, než je průměrná míra inflace. Asi nejvýraznější je to u energií a vody. Tak u tepla se v průměru ČR od 2007 do 2012 (tj. za 6 let)zvýšila cena o 32 % za jednotku. Elektřina pro domácnosti rostla cca o 8 % ročně a plyn přes 10 % ročně. A vodné + stočné v Praze se za poslední 4 roky zvýšilo téměř o 32 %. Další pak je zdravotnictví, kdy náklady také rostou rychleji, než příjmy a průměrná inflace – markantní je to pak u starších obyvatel, kde je to zdraví již o něco horší, než u mladších osob.

No a na druhé straně posuďme příjmy. Vzhledem k recesi se platy moc nezvyšují, málo kde alespoň o tu průměrnou inflaci. (Pomíjím manažery, vládu a parlament, ti tu spotřebu nevytrhnou). A dále je zde cca čtvrtina obyvatel už důchodci a těm příjem numericky téměř stagnuje (to nepatrné zvýšení je daleko za růstem inflace). Takže z toho „celku“, který má každý spotřebitel k dispozici, si velký kus „ukousnou“ DPH + energie + voda + zdravotnictví (+ další?) a to nad rámec ostatních. I kdyby příjem spotřebitele se zvedl o tu průměrnou inflaci, tak položky zdražené výrazně nad inflaci i při zachování či mírném poklesu jejich spotřeby (voda, energie atd.) odeberou více (větší podíl) – takže na ostatní spotřebu (potraviny, nápoje, zboží, služby atd.) zbude nižší podíl ve skladbě „spotřebitelské koupěschopnosti“. Musí tedy osobní spotřeba klesat; a tvoří-li polovinu HDP, pak jen výrazné zvýšení vývozu by mohlo tento pokles přebít. A když si ještě vezmeme, že čtvrtina populace (důchodci) je postupně vyřazována z potravního řetězce (formulace dle přírodních zákonů), pardon - odstavována od spotřebního koše (totéž politicky snesitelněji?), vzhledem k téměř stagnaci jejich příjmů. A k tomu od letošního roku po tři roky budou pracující důchodci obráni ještě o slevu na dani, takže obchod, tedy spotřeba, přijde dále ještě o 2-2,5 mld. Kč ročně. (citace z internetu „Tím, že pracující senioři přijdou o základní slevu, by státní rozpočet měl získat ročně 2 až 2,5 miliardy korun.“) Takže růst osobní spotřeby tedy rozhodně nepředpokládám, naopak další pokles. A vůbec to nemá co do činění s nějakou psychologií, ale s obyčejnými kupeckými počty.

Čísla jsem čerpal z podkladů na internetu, omlouvám se, pokud nesedí některé přesně s oficiálními statistickými údaji, ale takové rozdíly, aby ovlivnily výše uvedené závěry, nepředpokládám.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Slouka | pondělí 22.7.2013 12:00 | karma článku: 19,64 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ? – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80 | Přečteno: 5595x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

4.9.2013 v 9:57 | Karma: 11,96 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Fica převezli z Banské Bystrice, premiér chtěl do svého bytu v Bratislavě

30. května 2024  19:56,  aktualizováno  20:57

Zdravotníci ve čtvrtek převezli slovenského premiéra Roberta Fica z nemocnice v Banské Bystrici do...

Zelenskyj má pravdu, míní Nerudová k podpoře Izraele před íránským útokem

30. května 2024  20:51

Kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (STAN) v pořadu České zájmy v Evropě CNN Prima...

Švédské kladivo na ruské „zázračné“ bomby. Létající radar otevře F-16 oči

30. května 2024

Premium Není kolem toho tak velký povyk jako kolem stíhaček F-16, ale pro ukrajinské letectvo je to...

Panama má první klimatické migranty, z potápějícího se ostrova šli do satelitu

30. května 2024  19:44

Panama už má oficiálně první klimatické vysídlence. Tamní vláda tento týden zahájila plán, jehož...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik