Diskuse

Ruský Krym.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když už děláte delší rozbor, musíte tam zahrnout vše. Při rozpadu SSSR se nevědělo co s Krymem. Tuším, že v r. 1992 (?) tamy bylo vyhlášeno referendum, v němž 56% obyvatel souhlasilo s tím, že Krym zůstane ukrajinský, ale jako autonomní republika. Vzhledem k možnosti zásobování to mělo logiku. Údajně to referendum někdo neuznal, nicméně Krym statut autonomní republiky dostal. Až do konce r. 2013 není známa nějaká větší snaha o změnu tohoto stavu.

Obyvatelstvo: ještě vloni bylo na Krymu asi 58% etnických Rusů, zbytek Ukrajinci, Tataři a další etnika. Ale původní složení bylo jiné, teprve za Stalinovy hrůzovlády byl krymští Tataři "přesídleni" a na jejich místo "dosídleni" Rusové.

Samozřejmě nikdo nezpochybňuje právo současného obyvatelstva na sebeurčení. Ovšem způsob, jakým bylo odtržení provedeno, značně odporuje mezinárodnímu právu a i normální slušnosti a logice. Ještě si račte najít, jaké otázky byly lidu položeny - a ještě pod dozorem zakuklených mužíků.

Obávám se, že dnes by si na Krymu hodně lidí raději usekli ruku, kterou dobrovolně hlasovali pro připojení k RF. Nějak mi to připomíná naše volby v r. 1946.

2 0
možnosti
VV

Tak my se ve skole ucili o vzorovem pionyrskem tabore Arteku, kam za odmenu jezdili ti nejvzornejsi a nejuvedomelesi pionyri, i z Ceskoslovenska.

Zajimave je ze v ceskoslovensku se prodavalo sovetskoje sampanskoje a stalo snad 32 Kcs. U revansistu to byl Krymsekt a staval kolem 20 DM.

1 0
možnosti
Foto

Já vždy tušil, že koruny na marky musím přepočítávat v kursu 1:1. Děkuji.

0 1
možnosti
JV

Autor trochu zapomněl zmínit, že onomu "připojení" předcházelo vyslání ruských speciálních jednotek bez označení (tehdy popírané, dnes hlásané do světa), organizování tzv. domobrany, napadání ukrajinských jednotek a "hlasování o nezávislosti" organizované pod dohledem vojska -tehdy ještě - cizího státu.

Proč jste neuvedl, jak se stalo, že na historicky tatarském Krymu najednou začalo převažovat ruské obyvatelstvo? Že by útlak tatarů v Rusku a jejich násilné deportace za války nebyly podstatné?

Nezapomínejte ve své snaze o "objektivní" hodnocení, že náš stát vznikl jako nedílná součást Římské říše (národa německého!). Považujete proto okupaci z r.1939 za správnou?

7 0
možnosti
ZH

Tak jako jste ve škole dával zřejmě pozor při výkladu o SSSR, nějak jste nepochopil o co jde dneska. Nejde totiž o to, že se Krym připojil k Rusku, právo národů na sebeurčení nikdo nezrušil. Jde o to, jakým spůsobem se to stalo. A když někdo jako Putler jedná z pozice monarchy trouchnivějící říše, bude s jeho říší patřičně jednáno. Onen příměr k Horní Voltě s raketama, vyjadřuje stav ruské společnosti dost přesně.:-/

9 2
možnosti
Foto

A hlasování nic? Asi nic. Tak zdravím: "Šíf, ahoj".

0 0
možnosti
VS

Zapomněl jste na ty pravý občany, kteří by měli rozhodnout o Krymu: původní obyvatele Krymský tatary, Protože to byla ruská kolonie.[>-]

5 1
možnosti
Foto

Nechci Vás obviňovat z plagiátorství. Spíš mě těší, že nad skutečnostmi uvažujeme oba stejně logicky.

1. Především v tom, že zatímco ve všem byl komunistický režim špatný, diktátorský a vlastně vše, co udělal bylo špatné, tak přičlenění Krymu k Ukrajině je jakoby chráněno. Je to nějaký "Svatý grál komunismu"?

2. Také úvaha o tom, že Krym byl ukrajinský za příslib neutrality, která Majdanem samozřejmě padla, je správná. Tím povstáním totiž neutrality Ukrajiny padla. To byl jeho účet a smysl.

3. A myšlenka, co by bylo, kdyby kdysi byly některé české vinařské částí ČSSR přičleněny ke Slovensku (v rámci jednotného státu) mě taky již napadla.

2 8
možnosti
Foto

Tedy snad nikdo neříká, že vrácení Krymu Ukrajině bylo snad nevím jak to mám říci v pořádku. Je ale nutné říci, že podle všeho bylo provedeno v souladu s tehdejší sovětskou ústavou a zákony. Stejně tak jako bylo uzavřeno asi mnoho sňatků a provedeno mnoho rozvodů. A pokud tedy tyto sňatky a rozvody považujeme dnes za legálně uzavřené, tak musíme za legální považovat i přičlenění Krymu k Ukrajině.

Samozřejmě ad 2 + 3 platí.

2 2
možnosti
JS

A teď by měl následovat druhý krok, vrácení krymu Turecku.

6 1
možnosti
Foto

To jsou absolutně bláznivé nápady, protože výsledky 2. světové války a potažmo i té 1. světové nelze revidovat (viz. třeba Maďarsko).

Takže, v tom případě, co říkáte, by nám Švédsko mělo vrátit všechny uloupené poklady, že?

1 2
možnosti
Foto

Základní chybou bylo, že po r. 1991 neuskutečnila Ukrajina příslíbené referendum o nezávislosti Krymu. Prostě se z toho vykroutila. Asi jí ke štěstí stačilo to Memorandum.

Stejně tak to, co říkáte ve vztahu ke Krymu, tak platí ve vztahu k Zakarpatské Ukrajině, Haliči (tedy k té oblasti, která byla připojena k Ukrajině v r. 1940).

3 1
možnosti
JV

"Trefil jste hřebík na hlavičku". Chování v žádném případě nelze nijak omlouvat, ale politici na Ukrajině jsou přímo zodpovědní za dnešní situaci. Mohli mít přátele za hranicemi a mají nepřátele ve vlastním domě.

2 0
možnosti
MP

Ode mě Karma, pane Slouko. A těch médii zmanipulovaných zoufalců si nevšímejte. Oni se s vlastním rozumem a logickou úvahou moc nepotkávají. Umějí jen takové hloupé výkřiky, jaké tu teď předvedl pan Šrejbr. A bude jich tu víc.

1 5
možnosti

děkuji, že jste si mě všiml, pane Pecka. Btw nechápu, co je špatného na tom, že autora pochválím a jeho dílo ohodnotím slovy, že nyní bude moci konečně jet do Artěku, nyní je přeci konečně zase v Rusku, i papírově. Pokud netrollujete, tak mi vysvětlete, co je na to mém komentáři hloupé. Děkuji.

6 0
možnosti
Foto

Proč zůstáváte jen u Krymu? I za SSSR se spíše říkalo Rusko a Rusáci a ne Sověťáci. Z toho bych u Krymu nic nedovozoval.

8 0
možnosti
Foto

A závěr? Jako obvykle chybí.

1 3
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik