Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ?  – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

Systém spojování tematicky nesouvisejících legislativních návrhů, všelijakých přílepků k něčemu zcela jinému, spojování prosazení zákonů, u kterých by bylo jasné, že neprojdou, s hlasováním o důvěře a podobné praktiky umožňovaly poslanecké sněmovně propašovávat k uzákonění všelijaké špatnosti vyhovující především různým lobby.

Poslední podobnou šmejdovskou akcí, která by mohla sloužit jako vzorový příklad ve školách, je kombinace doprovodných zákonů k novému občanskému zákoníku svázaná s daňovými zákony. Každý normální člověk si položí asi otázku, jak tyto dvě věci spolu souvisí. Odpověď je jasná - tematicky rozhodně ne, ale je to způsob podrazu či nátlaku, jak propasírovat senátem ty daňové zákony. A když senát tento nesourodý slepenec odmítl přijmout jako celek, tak se senátor za ODS nechal slyšet, že ČSSD odmítá nový občanský zákoník – ačkoliv ČSSD jasně několikrát deklarovala, že se zákony k občanskému zákoníku souhlasí, ale daňové změny přes senát nepropustí.

Dobrou fintu zkusila současná vláda v demisi, prý ať senát schválí nejprve ten slepenec jako celek a oni „POTOM“ opraví ty daně. Na to by mohl přistoupit opravdu jen hlupák. To „potom“ by se už samozřejmě konalo až nikdy, nebo pozdě, kdy už by se (samozřejmě bohužel) vlastně nedalo nic dělat.

Co je mi trochu záhadou, proč je takový problém tyto dvě témata oddělit z praktického hlediska. Proč je potřeba vypracovávat nové návrhy zákonů (jak to presentují někteří politici) – tedy pokud to pochopitelně není zase politikum a oblbování občánků. Vždyť přece by mělo stačit „vzít nůžky“ (obrazně řečeno) a v příslušném místě papír (zprávu) se slepencem rozdělit na dvě části, jednu s doprovodnými zákony k občanskému zákoníku (ke které nemá senát výhrady) a druhou s daňovými zákony. Technicky z počítače vytisknout za několik minut, politicky průchodné zřejmě za pár měsíců. Pochopitelně tohle nemůže udělat senát o své vůli, určitá pravidla hry je nutné zachovávat.

Zaráží mne, kolik je mezi seniory naivních, neinformovaných, hloupých atd. (zatím ještě k nim nepatřím), kteří se přes všechny informace o praktikách šmejdů, stále dají nachytat na předváděcí akce a sliby prodejců.

Stejně tak mne zaráží, kolik je mezi voliči naivních, neinformovaných, hloupých, zblbnutých atd., kteří se stále znovu a znovu nechávají nachytat na sliby stranami, které je neplní a používají všelijaké nemorální praktiky vládnutí, nebo profláklými, několikrát zkompromitovanými politiky, kteří jen zamění politický kabát. (Ani do této kategorie občanů, taktně řečeno věrných skalních voličských fandů, nepatřím.)

Blíží se volby a tak by bylo vhodné přemýšlet i o těchto praktikách a vystavit stopku těm dvěma hlavním stranám, které v minulém parlamentu tyto praktiky uplatňovaly (ODS a TOP09).

A na závěr moje osobní výzva stranám před volbami – můj hlas dostane strana, která prohlásí, že s těmito praktikami šmejdů skončí a bude proti jakýmkoliv přílepkům a spojování nesouvisejících zákonů v parlamentu (pochopitelně netýká se těch dvou výše jmenovaných, těm to totiž neuvěřím). Pokud se žádná strana k průhlednosti v přijímání zákonů nepřihlásí……. tak bohužel, máme na další 4 roky (případně méně) zase smůlu a bude to i nadále stát za (no za to co doposud).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Slouka | úterý 1.10.2013 14:22 | karma článku: 38,80 | přečteno: 5595x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

4.9.2013 v 9:57 | Karma: 11,96 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

PRDUCH - nejodíranější pracující v této zemi.

PRDUCH = pracující důchodce je bezesporu občanem, kterého stát nejvíce obírá a nejméně mu za to dává. Pracující důchodce platí procenticky nejvyšší daně v této zemi a za to nedostává prakticky nic. Použít v této situaci pojem vykořisťování asi není tak zcela mimo realitu. Je to školní ukázka pravicového přístupu – okrádat chudé ve prospěch bohatých – a nebo „jenom“ trest za to, že ještě pracují a zabírají tak místo někomu z mladších nezaměstnaných?

20.8.2013 v 9:11 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1534x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik