Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

No a teď něco k vlastnímu Krymu. Krym patřil k Ruské (carské) říši od roku 1783, kdy ho získala carevna Kateřina Veliká jako výsledek rusko-turecké války. Celkem logicky se stal pak součástí SSSR. V roce 1954 pak Ukrajinec Nikita Sergejevič Chruščov prosadil jeho správní připojení k Ukrajině. Nevím, zda v tom hrál nějakou roli ten "Ukrajinec" (do dnešní informační války by se to docela hodilo), ale já se přikláním spíše k pragmatickým důvodům, které jsem někde četl, že to bylo především z praktického důvodu - celkem zemědělský Krym byl energií i vodou zásobován přes Ukrajinu, takže to mělo jednoznačně organizační význam. A v jednotné říši "na věčné časy" s centrálním řízením to bylo takříkajíc zcela jedno kam patří organizačně.

Problém začal vlastně až s rozpadem SSSR, kdy Gorbačov (a následně asi i Jelcin) "oloupil"* Rusko o jeho historické území (*záměrně jsem použil termín používaný některými našimi novináři pro návrat Krymu k Rusku). Opět by se dalo spekulovat, zda v tom hrálo nějakou roli, že je po matce Ukrajinec, ale - říkalo se (a možná i psalo), že Krym byl ponechán Ukrajině za příslib bezjaderného statutu a trvalé neutrality. A součástí dohody Gorbačova s USA o uspořádání Evropy po zrušení Varšavské smlouvy prý bylo i zrušení druhého vojenského paktu tj. NATO.

No představa svobodné svéprávné samostatné sjednocené Evropy 50 let po skončení II. sv. války, bez nadvlády dvou vítězných mocností (východní protektor SSSR, západní protektor USA) byla tehdy velice přitažlivá! No jak to skončilo vidíme. Škoda, že to byl jen nesplněný slib, nebo zbožné přání, fáma či utopie, ale tak to v dějinách chodí téměř pravidelně, že naděje jdou do kytek. Jediný, kdo by předchozí mohl uvést na pravou míru je asi Gorbačov. Pro webovou generaci - tohle na netu nehledejte, tehdy internet neexistoval, "oficiální" bylo tištěno na papíře v novinách (dnes by se dalo najít v archivu knihoven), ostatní kolovalo jen v ústním podání.

Návrat Krymu k Rusku.

Tady je zajímavé si všimnout reakcí našich masmédií podřízených vládnoucí (v současnosti proamerické) ideologii a jejich poslušných publicistů. Tak jeden k připojení Krymu napsal "Připojení k jinému státu je možné jen za podmínky výslovného souhlasu státu, ze kterého území vystupuje"; druhý to zase formuloval "O připojení svého území k jinému státu musí rozhodnout obyvatelé tohoto státu v celostátním referendu" apod.. No a pak už jedou decentněji či útočněji proti Rusku a proti lidem na Krymu. Společným znakem všem těmto autorům je, že žádný se:

za prvé - neobtěžoval se zamyšlením nad tím, zda jejich podmínka byla splněna i v roce 1954,

za druhé -  je jim zcela ukradené, jaký názor mají ti, kterých se to především týká - tedy obyvatelé Krymu, ti nejsou podstatní (a nemají zřejmě co do svého osudu mluvit).

Titíž autoři jistě dovedou i báječně psát o lidských právech.

No a teď trošku hra s matematickou logikou.
Vezměme za výchozí definici-postulát současné rozšířené tvrzení, že "komunistický režim byl špatný". Pak snadno odvodíme, že odebrání majetku šlechtě, továrníkům, církvím atd. bylo špatné a je tedy správné jim majetek restituovat. Systém nám sem implementoval správce (vítězná mocnost, protektor) podle svého systému - tudíž je logické, že systém v SSSR panující byl špatný. Bylo by přece krajně nelogické tvrdit, že měli dobrý systém a nám podle jejich vzoru vznikl špatný. No a jestliže špatný systém odebral jednomu státu kus území a převedl ho jinam, pak to bylo špatné (třeba u nás církevní nemovitosti pod svou působnost, potažmo pod obce). A tam měli ještě míň možnosti se proti rozhodnutí nejvyššího vládce bránit, než to bylo u nás (alespoň takovou mám představu o tehdejším režimu v SSSR). Takže toto špatné rozhodnutí mělo být napraveno podobným procesem, jako u nás restituce - své by o tom mohl kamarádům na západě vykládat třeba Karel (volte Karla!, kdyby někomu nebylo jasné který). Samozřejmě je tu rozdíl - obyvatelé Krymu s touto "restitucí" souhlasili, dokonce po ní toužili, zatím co u nás leckde obce protestují (a je jim to houby platné); u Krymu to bylo na základě referenda - u nás se žádné referendum k církevním restitucím nekonalo atd.

No a pro ty co se zrovna nebratří s matematikou a s logikou. Představte si, že v době ČSSR by první tajemník nařídil vytvořit organizačně vinařskou oblast zahrnující kus Jižní Moravy a Jižního Slovenska a po rozdělení by tato oblast připadla jednomu státu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Slouka | pondělí 30.3.2015 9:26 | karma článku: 32,58 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ? – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80 | Přečteno: 5595x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

4.9.2013 v 9:57 | Karma: 11,96 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

PRDUCH - nejodíranější pracující v této zemi.

PRDUCH = pracující důchodce je bezesporu občanem, kterého stát nejvíce obírá a nejméně mu za to dává. Pracující důchodce platí procenticky nejvyšší daně v této zemi a za to nedostává prakticky nic. Použít v této situaci pojem vykořisťování asi není tak zcela mimo realitu. Je to školní ukázka pravicového přístupu – okrádat chudé ve prospěch bohatých – a nebo „jenom“ trest za to, že ještě pracují a zabírají tak místo někomu z mladších nezaměstnaných?

20.8.2013 v 9:11 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1534x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik