Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu, čemu, slouží antikomunismus? III – Zakázat či přejmenovat KS

Téma zákazu KSČM bylo velkým politickým hitem části pravice ještě před pár lety. Pokus o zákaz této strany dopadl tak, jak musel dopadnout v situaci, kdy už není uzákoněna vláda jedné strany. Ale pozůstatky snahy senátora Štětiny (a dalších) v hlavách některých občanů stále přežívají. Nedávno jsem zde na blogu četl tu úžasnou pitomost – kdyby se aspoň chtěli přejmenovat a vypustili ten název „komunistická“ ze svého názvu. To mne vyprovokovalo k tomuto článku.

Ačkoliv je zákaz KSČM již dnes pasé, přes to bych se k němu vrátil. Zhruba před deseti lety jsem v diskuzi s kolegou prohlašoval, že je to nesmysl a že je to zbytečné.

1) Někdo chytrý už dávno (středověk čí ještě dál?) napsal, že myšlenku nelze zakázat. Já k tomu dodávám – zejména, pokud trvají podmínky pro její existenci; tak vznikne a bude trvat až do doby, kdy přestane být aktuální a sama zanikne, nebo naopak se stane samozřejmostí, o které už ani neuvažujeme*. (* to je třeba heliocentrický názor na uspořádání naší sluneční soustavy - myšlenka, za kterou kdysi katolická církev upalovala)

2) Dále jsem tvrdil, že „komunisti budou jenom tak silní, jak špatná bude pravice“*. (Byla to dedukce na základě poznatků z historického vývoje v západní Evropě, kde po válce byly komunistické strany v některých státech docela silné, ale politický a asi hlavně hospodářsko-sociální rozvoj je výrazně oslabil). Bylo to z dnešního pohledu tvrzení principiálně sice správné, ale kvantitativně trošku nadnesené; protože jinak po tom, co předvedla bývalá Nečasovsko-Kalouskovská pravicová vláda by museli dnes komunisti mít absolutní většinu. (*poznámka: dobře to formuloval v článku „Když pravice pomáhá komunistům“ http://siemko.blog.idnes.cz/, který mne tak v tomto předběhl) 

Pro pravici existence komunistické strany u nás představuje záchranný kruh, bez kterého by se již před třemi lety (při posledních volbách) potopila. Tehdy sice vyhrála ČSSD, ale ne tak výrazně, aby vytvořila vládu, která projde sněmovnou. Ale - kdyby tehdy neexistovala KSČM, tak by pravice neměla svého „čerta“, kterým strašila občánky, že se s ním ČSSD spojí a pravděpodobně by měla ČSSD tolik hlasů, že jsme nemuseli mít tuhle minulou padlou vládu (no jestli by jiná z ČSSD byla lepší, toť otázka do pranice). To jsou však všechno jen kdyby. Ale není na škodu si to uvědomit. Budou za chvíli volby – přijde další vlna strašení z pravicového spektra; program pro rozvoj země však žádný. 

No a teď k tomu přejmenování. Nabízí se řada úvah. Třeba – změní-li člověk jméno, stává se z něho jiný člověk? Asi ne povahou- většinou. Ale může se tak zbavit dřívějších závazků a odpovědnosti, zahladit minulost (také se od ní odříznout) atd. To by mělo vést k opatrnosti ostatních, k zamyšlení či pátrání po tom, proč se tak rozhodl (pokud se to zjistí). Je pár kladných románových příběhů na toto téma, v praxi si myslím je daleko více negativních případů (řada zločinců si změnila jméno i vizáž).

A v politice? Co znamená změna názvu strany? Změna názvu strany napovídá, že strana si vlastně nestojí za svým programem, za svým ideovým zaměřením (tedy pokud nějaké měla). Že už se strana či její náplň přežila a tak je potřeba vytvořit nějaké jiné nové uskupení pro boj o koryta. To vidíme na naší politické scéně poslední léta, kdy z různých odpadlíků, vyloučených, či těch, co se v původní straně nedostali dostatečně nahoru, se vytváří nová uskupení a strany. Patřím mezi ty, kteří to charakterizují slovy „staré …….. v nových šatech“. Ale bohužel dosti voličů těm stokrát zprofanovaným a zkorumpovaným dá svůj hlas, když vystoupí pod novou fanglí (a pak se občánkové diví a rozčilují, že je to tady pořád čím dál tím horší).

Byl by to geniální tah, kdyby se podařilo vnutit KSČM změnu názvu - z její strany pak nebetyčná hloupost, kdyby na to přistoupila. Stala by se tak stejně nedůvěryhodnou pro své voliče, jako jsou některé jiné strany. Dala by najevo, že se zříká svého programu (dobrý-špatný?) a ideového zaměření a stává se stejně bezbarvou, bezcharakterní stranou jako jsou ostatní „demokratické“ strany u nás. Pak by se už snadno přetahovali její voliči, nebo by aspoň nešli k volbám – zařadili by se mezi ty ostatní otrávené voliče, kteří tvrdí, že nemá smysl chodit k volbám. To by pochopitelně nahrávalo zprofanovaným pravicovým uskupením – aspoň mám dojem, že si to jejich představitelé myslí.

Na závěr k přejmenovávání: Je zajímavé, že nikdo ještě nepřišel s tím, že by se měla přejmenovat katolická církev. Kdyby se to bralo ve stejném duchu, jako u komunistů, pak by to bylo ještě mnohem více na místě. Podíváme-li se na její minulosti, pak toho má na triku daleko více než komunisti – no je ale fakt, že na to vše měla ale také o nějakých pár století více času.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Slouka | středa 4.9.2013 9:57 | karma článku: 11,96 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

Když tak sleduji ten cirkus, který probíhá u nás a v Polsku kolem jízdy Nočních vlků, vnucuje se otázka "Může průjezd cca 30. motorkářů ohrozit demokracii?" Pro mne je odpověď jasná - DEMOKRACII ohrozit nemůže ani v nejmenším. Tedy skutečnou demokracii, aby bylo jasno.

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Ruský Krym.

Pro nás starší generaci byl Krym vždy ruský. Ačkoliv jsem do školy začal chodit až po "administrativním" připojení Krymu k Ukrajině, tak se pořád říkalo Ruský Krym. Ani v hodinách zeměpisu, kde se probíralo územní členění Sovětského svazu (možná trošku odfláknutě) jsme to neměli - nebo jsem to zapomněl. Z mládí si pamatuji hlavně, že na Ruském Krymu byl mezinárodní pionýrský tábor Artěk, který na svou dobu (podle toho co se psalo i ústně kolovalo), musel být opravdu exkluzivní. No protože já nebyl dostatečně aktivní v duchu vládnoucí ideologie (to mi zůstalo dodnes), tak šance se tam podívat byla nulová. Takže pro mne bylo docela překvapením, když po rozpadu SSSR Gorbačov "přiklepnul" (ponechal) Krym Ukrajině. Zajímalo by mne, kolik mých vrstevníků vůbec vědělo před rozpadem SSSR, že Krym je spravován Ukrajinou.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

O problematice šmejdů prodejců byl už natočen film. O tomtéž v politice zatím film chybí. Vraťme se ještě k těm prodejcům. Představte si, že jdete koupit chleba a dostanete ho jedině s kilem zeleného masa. Nebo přijdete do prodejny nábytku a chcete stůl, ale ten je sešroubovaný s teráriem s kobrou. A když odmítnete tuto kombinaci (kvůli té kobře pochopitelně) a prohlásíte, že chcete jenom stůl, tak vás ještě prodavač napadne, že vy vlastně žádný stůl nechcete. Absurdní ? – v obchodě (kromě předváděcích akcí) zatím ano, v parlamentní politice však již léta běžná praxe.

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80 | Přečteno: 5595x | Diskuse| Politika

Pavel Slouka

Vadil či prospěl by nám Evropský velkostát?

Skalní odpůrce Unie Václav Klaus už zase o sobě dal vědět, tentokráte manifestem s názvem Demokraté v Evropě vzbuďte se! (viz Metro 9. září t.r.). Podle něj by to znamenalo likvidaci historických evropských zemí a s nimi i demokracie. Kromě toho, že mi to evokuje heslo Proletáři všech zemí spojte se!, mě to vedlo k pár úvahám, které tady předkládám nikoliv ve stylu klausovského kategorického názoru, ale jako námět k přemýšlení pro ty, kteří rádi přemýšlí.

11.9.2013 v 12:39 | Karma: 12,95 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

Pavel Slouka

PRDUCH - nejodíranější pracující v této zemi.

PRDUCH = pracující důchodce je bezesporu občanem, kterého stát nejvíce obírá a nejméně mu za to dává. Pracující důchodce platí procenticky nejvyšší daně v této zemi a za to nedostává prakticky nic. Použít v této situaci pojem vykořisťování asi není tak zcela mimo realitu. Je to školní ukázka pravicového přístupu – okrádat chudé ve prospěch bohatých – a nebo „jenom“ trest za to, že ještě pracují a zabírají tak místo někomu z mladších nezaměstnaných?

20.8.2013 v 9:11 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1534x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
ateista náboženský i politický se sklonem rozebírat občas věci matematickým pohledem

Seznam rubrik