Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už i Jaromír Jágr má špatný „kádrový profil“

Na Pražském hradě se minulý týden konala oslava 100. výročí českého sportu. Pozvání na ni přijala řada bývalých českých i československých sportovců, mezi nimi i hokejista Jaromír Jágr.

Jméno hokejisty Jaromíra Jágra je nejspíš dobře známé i těm, kteří jinak sledují sport jen okrajově. Během své mimořádně dlouhé sportovní kariéry totiž pomohl české hokejové reprezentaci ke zlatu na olympijských hrách v Naganu a ke dvěma titulům mistrů světa (v letech 2005 a 2010), velmi úspěšné bylo i jeho působení v kanadsko-americké NHL. Získal během něho dvakrát Stanleyův pohár, individuální cenu Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče této soutěže a v historické tabulce NHL je kladenský rodák na druhém místě v kanadském bodování a na třetím místě v počtu vstřelených branek.

I když je dnes ve svých 46 letech Jágr limitován především svými zdravotními potížemi, pro velkou řadu českých sportovních fanoušků je stále takřka nedotknutelnou ikonou. A donedávna tak tomu bylo i v případě českých sportovních novinářů, přičemž v minulosti mi ta „Jágrománie“ v českých médiích občas přicházela až trochu přehnaná. V posledních zhruba dvou letech však Jaromír Jágr miláčkem některých novinářů být přestal, a hlavním důvodem nejspíš není to, že už nezáří v NHL a nedává góly v české reprezentaci.

V loňském roce se Jágr dočkal od některých novinářů hlasité kritiky za to, že na pozvání Andreje Babiše navštívil spolu se svou přítelkyní Čapí hnízdo. Majitele Agrofertu a současného českého premiéra přitom Jágr veřejně podpořil již v roce 2013, když natočil reklamu na Vodňanské kuře. Ani mně se příliš nelíbí, když je slavný sportovec využit či zneužit k podpoře některého politika nebo politické strany. Ovšem na druhou stranu je to jeho právo a především je v této souvislosti zajímavé, že když Jágr dříve podporoval ODS (ještě v roce 2012 byl jejím největším sponzorem), tak to novinářům nevadilo.

Jak jsem uvedl již v perexu, minulý týden se Jágr zúčastnil oslav stého výročí českého sportu, kterou na Pražském hradě uspořádal prezident Miloš Zeman. Kromě něho dorazila na Hrad i řada dalších bývalých i současných českých či československých reprezentantů – namátkou fotbalista Antonín Panenka, hokejisté Jozef Golonka, Jiří Holeček či Vladimír Martinec, kanoisté Martin Doktor a Josef Dostál, tenisté Helena Suková či Miloš Mečíř, lyžařka Kateřina Neumannová a mnozí další (viz odkaz zde).  

Nezaznamenal jsem žádnou informaci o tom, že by někdo ze sportovců kvůli osobě Miloše Zemana pozvání na Pražský hrad odmítl, tak jak se to někdy stává při předávání státních vyznamenání zejména u osobností z řad české kultury. Novináři tudíž tentokrát neměli koho „oslavovat“, maximálně mohli napsat, že kdyby byla pozvána biatlonistka Gabriela Koukalová, tak by byla bývala určitě nepřišla… Redaktorka Johana Hovorková z internetového deníku Forum24 (který by s mírnou nadsázkou šlo označit za „antizemanovský“ deník) si proto našla z řad sportovců jednu oběť, které za její „neuvědomělý“ postoj vyčinila – a tou byl právě hokejista Jaromír Jágr.

V článku s výmluvným titulkem Jágr s ruskou spojkou Nejedlým za zády: Jak se mu nosí číslo 68? se Hovorková chytila toho, že na některých fotografiích z akce, které zveřejnil deník Blesk, stojí poblíž Jágra a jeho přítelkyně Veroniky Kopřivové kontroverzní prezidentův poradce Martin Nejedlý. A ve svém komentáři naráží na to, že Jágr, který na svém hokejovém dresu nosil prakticky celou kariéru číslo 68 jako symbol pražského jara a následné sovětské okupace, nyní tyto postoje popírá. A následně dodává: „Sportovci jsou reprezentanti své země. Zvláště lidé jako Jágr, celosvětové celebrity s dlouholetou, úspěšnou kariérou, jednoznačně ovlivňují veřejné mínění. A měli by si to uvědomovat.“

Tak nevím – já jsem přesvědčen, že žijeme již téměř tři desetiletí v demokracii, a proto by ani sportovci či jakékoliv jiné celebrity neměli být v médiích „kádrováni“ ohledně toho, s kterými politiky se setkávají a jaké politické postoje zastávají. A zvlášť nesmyslné mi pak přijde kvůli jedné fotografii s Nejedlým obviňovat Jaromíra Jágra z napomáhání ruským zájmům. Ostatně, ani výše zmíněný bývalý československý hokejový reprezentant z šedesátých let Jozef Golonka, který byl známý tím, že při soubojích se sovětskou „sbornou“ obzvlášť hecoval ostatní spoluhráče a své sovětské soupeře naopak často provokoval, neměl problém pozvání na Pražský hrad přijmout…  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | úterý 2.10.2018 11:20 | karma článku: 47,82 | přečteno: 13684x
  • Další články autora

Josef Nožička

Když nefunguje integrace, nefunguje to ani v matematice

Pokud učitelé v zemi našeho západního souseda musí často místo koncentrování se na výuku řešit fyzické násilí ve třídách, na vysvětlování látky jim pak nezbývá čas.

23.5.2024 v 10:40 | Karma: 32,97 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Dominik Hašek prý nevěděl o tom, koho československý předlistopadový režim podporoval...

Když dnes Dominik Hašek žádá ruské sportovce, aby odsoudili invazi Ruska na Ukrajině, neměl tedy i on sám v 80. letech odsoudit totalitní praktiky u nás?

21.5.2024 v 8:35 | Karma: 38,49 | Přečteno: 1145x | Společnost

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 43,30 | Přečteno: 4488x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 29,45 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 39,04 | Přečteno: 1913x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 1591
  • Celková karma 39,69
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik