Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruští sportovci v Riu uspěli. Ruské paraolympioniky pro jistotu vyloučili úplně…

Ačkoliv ruským sportovcům reálně hrozilo, že na olympijských hrách v Riu de Janeiro nebudou vůbec moci startovat, skončila nakonec ruská výprava v medailovém pořadí národů na čtvrtém místě.

Přitom to s účastí ruských sportovců vypadalo opravdu černě. Nejprve světová atletická federace IAAF kvůli dopingovému skandálu plošně potrestala zákazem startu všechny ruské atlety (s výjimkou skokanky do dálky Klišinové, žijící dlouhou dobu mimo Rusko). Toto rozhodnutí nezvrátila ani mezinárodní sportovní arbitráž CAS, ke které se Rusové odvolali s poukazem na nesmyslnost kolektivního trestu.

Jelikož se psalo a mluvilo o státem řízeném dopingu v Rusku (důkazy o něm však de facto vycházely z výpovědí jednoho bývalého ruského činovníka, žijícího nyní v USA) a navíc se objevily i zprávy o tom, že ruské orgány kryly doping některých svých sportovců na posledních zimních olympijských hrách v Soči, očekávalo se, že Mezinárodní olympijský výbor plošně zakáže účast v Riu úplně všem ruským sportovcům. MOV však na svém zasedání 24. 7. tento krok neučinil a ponechal rozhodnutí o účasti ruských olympioniků na jednotlivých sportovních federacích.

Většina z nich ruské sportovce ke startu připustila, i tak však nakonec v Brazílii startovalo přibližně o 100 ruských olympioniků méně, než kolik jich bylo v původní nominaci. Některým z nich (několika plavcům a cyklistům) byl navíc start povolen až den či dva před startem jejich závodu. Přes všechny tyhle problémy získali Rusové na olympiádě v Riu 58 medailí (19 zlatých, 20 stříbrných a 19 bronzových), čímž skončili v celkovém pořadí národů na čtvrtém místě za USA, Velkou Británií a Čínou. Obhájili tak svou pozici z předchozí olympiády v Londýně, kde rovněž byli v pořadí národů čtvrtí. V Londýně sice získali ruští sportovci medailí více (82, z toho 26 zlatých), ovšem když vezmeme v úvahu, že například atleti, kteří nemohli v Riu startovat, měli v Londýně 7 zlatých, jsou to výsledky prakticky srovnatelné.

Jistě se najdou tací, kteří budou tvrdit, že řada ruských medailí byla nepochybně získána zásluhou dopingu. Ovšem fakta jsou taková, že ruští sportovci byli těsně před zahájením olympiády i v jejím průběhu testováni nejvíce ze všech účastníků a žádný jejich test nebyl pozitivní. Samozřejmě, že na některý doping se může dodatečně přijít až za několik let, tak jak tomu bylo v případě některých medailistů z olympiád v Pekingu i Londýně – mezi těmito hříšníky byli i někteří Rusové, ovšem zdaleka nejenom oni. Také je pravdou, že některý sportovec, který byl v Riu „čistý“, mohl brát zakázané prostředky v průběhu přípravy a u některých Rusů to vzhledem k podvodům jejich činovníků zjistit nešlo. Ovšem je otázkou, nakolik účinně Světová antidopingová organizace WADA tyto kontroly provádí, když například moldavský kanoista Tarnovski letos startoval na mistrovství Evropy  či na světovém poháru v Račicích, a doping mu byl odhalen až poté, co v Riu získal na kilometrové trati bronz.

Proti dopingu je třeba účinně bojovat, ovšem kolektivní trest, který byl uplatněn například u ruských atletů, dle mého názoru přijatelný není. Je dobře, že k němu nesáhl i MOV – dnes už víme, že v opačném případě by minimálně v 19 disciplínách nevyhráli na letošní olympiádě ti nejlepší. A i když mnozí Češi tvrdí, že Rusům by ve sportu v životě nefandili, troufnu si říct, že letos při finále ženské tenisové čtyřhry většina českých fanoušků ruskému páru Makarovová-Vesninová v souboji proti švýcarské dvojici Hingisová-Bazsczynská fandila. I já jsem byl rád, když Hingisová s ohledem na velmi nesportovní chování, které předvedla při semifinálovém zápase proti českým tenistkám, zlatou olympijskou medaili nezískala.

Je proto škoda a pro mě trochu nepochopitelná věc, když Mezinárodní paralympijský výbor na rozdíl od MOV plošně všem ruským paraolympionikům účast v Riu zakázal. Je samozřejmě velmi špatné, když se v dnešní době už dopuje i u paraolympioniků. Ale ještě horší je, když je i u těchto lidí, pro které je sport často jedinou věcí, která je drží při životě, uplatňován princip kolektivní viny.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | středa 24.8.2016 13:30 | karma článku: 44,32 | přečteno: 4884x
  • Další články autora

Josef Nožička

Když nefunguje integrace, nefunguje to ani v matematice

Pokud učitelé v zemi našeho západního souseda musí často místo koncentrování se na výuku řešit fyzické násilí ve třídách, na vysvětlování látky jim pak nezbývá čas.

23.5.2024 v 10:40 | Karma: 33,09 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Dominik Hašek prý nevěděl o tom, koho československý předlistopadový režim podporoval...

Když dnes Dominik Hašek žádá ruské sportovce, aby odsoudili invazi Ruska na Ukrajině, neměl tedy i on sám v 80. letech odsoudit totalitní praktiky u nás?

21.5.2024 v 8:35 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1175x | Společnost

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 43,30 | Přečteno: 4491x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 29,46 | Přečteno: 594x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 39,04 | Přečteno: 1914x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1591
  • Celková karma 39,70
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik