Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopují Norové, Rakušané či Estonci, ale nejhorší jsou vždy Rusové

Policejní akce na mistrovství světa v klasickém lyžování v Rakousku, při které bylo zajištěno několik dopingových hříšníků, opět oživila diskuse na téma odhalování dopingu a spravedlivosti při jeho trestání.

Jak asi řada sportovních příznivců zaregistrovala, během mistrovství světa v klasickém lyžování, konaného v rakouském Seefeldu, podnikla tamní policie rozsáhlou akci, díky níž bylo přistiženo při činu pět dopingových hříšníků: dva z nich byli Rakušané, další dva Estonci, nejznámějším z celé pětice pak byl kazašský běžec na lyžích Poltoranin. Při souběžné akci v německém Erfurtu pak byli zadrženi další dva lidé, kteří dle všeho patřili k hlavám nadnárodní dopingové sítě.

Tento příklad bohužel ukazuje, že byť je doping v současné době přísně trestán, zcela ho vymýtit ze světa sportu se jen těžko někdy podaří. Také se opět ukazuje, že organizovaný doping (byť ne na státní úrovni) není jen záležitostí Ruska a některých dalších postsovětských států, neboť ve zmiňovaném případě figurují i přistižení rakouští sportovci či německý sportovní lékař. Přesto však sportovní redaktor iDNES Tomáš Macek ani tentokrát neodolal a napsal komentář ve stylu: dopují i jiní, ale nejhorší je to zaručeně v Rusku. Komentář má příznačný titulek: Špinavá krev. Jeden stát ji kryje, jiný ji při raziích odhaluje.

Ne, že by pan redaktor Macek neměl v některých věcech pravdu – například v tom, že je asi těžko představitelné, aby při vrcholné sportovní akci v Rusku provedla ruská policie zátah, který by poškodil renomé takové akce a zároveň prokázal podvody domácím sportovcům. Dopingové skandály některých ruských sportovců v nedávných letech, zejména pak atletů a biatlonistů, se skutečně mnozí ruští činitelé, včetně ruského ministra sportu Vitalije Mutka, pokoušeli ututlat.

Jenže znovu mně to nedá položit otázku, zda i přes tyto skutečnosti je správné, když byl na ruské sportovce ze strany některých mezinárodních asociací uplatňován princip kolektivní viny. Například na posledních letních olympijských hrách v Riu v roce 2016 nesměl startovat žádný ruský atlet vyjma v USA žijící dálkařky Klišinové, na loňských zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu zase potkal zákaz startu kromě několika dříve usvědčených hříšníků i některé ruské sportovce, kterým doping nikdy prokázán nebyl.

O uplynulém víkendu probíhalo shodou okolností ve skotském Glasgowě halové mistrovství Evropy v atletice. Zlatou medaili pro Rusko zde vybojovaly výškařka Lasickienová a skokanka o tyči Sidorovová. Obě tyto atletky přitom měly reálnou šanci získat zlatou medaili již před 3 lety na olympiádě v Riu, kvůli kolektivnímu trestu tam však startovat nemohly, přestože nikdy během své kariéry neměly pozitivní dopingový nález.

Když se naopak vrátíme k lyžařskému šampionátu v Seefeldu: jeho hlavní hvězdou byla norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová, která zvítězila ve všech třech individuálních závodech, přičemž své soupeřky téměř vždy deklasovala rozdílem třídy. Johaugová se přitom vrátila v letošní sezóně na závodní scénu po dvouletém dopingovém trestu. Na podzim roku 2016 totiž měla pozitivní dopingový nález na clostebol (Johaugová se tehdy vymlouvala, že se jí zakázaný prostředek dostal do těla z opalovacího krému).

V mužském běžeckém závodě na 15 kilometrů se pak stal mistrem světa Nor Johnsrud Sundby (zvítězil o necelé 3 sekundy před Rusem Bessměrtnychem).  I Sundbyho kariéra byla poznamenána dopingovým nálezem: v roce 2015 přišel o celkové vítězství ve Světovém poháru kvůli použití nadměrného množství léku, který tento běžec používal na astma. Bylo to však ze strany WADA a CAS vyhodnoceno jako neúmyslné použití dopingu, a tak Sundby tehdy dostal pouze dvouměsíční zákaz činnosti. Problém sportovců – astmatiků přitom není v případě norských běžců na lyžích ojedinělý, léky na astma měla před závody povoleno brát i lyžařka Marit Bjőrgenová, která loni ukončila závodní kariéru poté, co se stala vůbec nejúspěšnější sportovkyní v historii zimních olympijských her. Bjőrgenová často čelila obviněním, že právě léky na astma její výkonnost zvyšují a má tak proti svým soupeřkám výhodu.

Co tedy říci na závěr? Boj za čistotu sportu je nepochybně správný a je-li někdo usvědčen z dopingu, měl by být co nejpřísněji trestán. Ovšem dle mého názoru není správné aplikovat zde princip kolektivní viny – bez ohledu na to, zda jde o sportovce norské, rakouské či ruské.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | úterý 5.3.2019 14:11 | karma článku: 39,36 | přečteno: 1527x
  • Další články autora

Josef Nožička

Když nefunguje integrace, nefunguje to ani v matematice

Pokud učitelé v zemi našeho západního souseda musí často místo koncentrování se na výuku řešit fyzické násilí ve třídách, na vysvětlování látky jim pak nezbývá čas.

23.5.2024 v 10:40 | Karma: 32,90 | Přečteno: 909x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Dominik Hašek prý nevěděl o tom, koho československý předlistopadový režim podporoval...

Když dnes Dominik Hašek žádá ruské sportovce, aby odsoudili invazi Ruska na Ukrajině, neměl tedy i on sám v 80. letech odsoudit totalitní praktiky u nás?

21.5.2024 v 8:35 | Karma: 38,43 | Přečteno: 1134x | Společnost

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 43,30 | Přečteno: 4483x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 29,45 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 39,04 | Přečteno: 1913x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Policie odvolala pátrání po chlapci z Chomutovska, podařilo se ho najít

25. května 2024  12:10,  aktualizováno  12:43

Policie odvolala pátrání po pohřešovaném dvanáctiletém chlapci z Chomutovska. Díky poznatkům od...

V JAR ve velkém přepadávají sanitky. Bez policie už pro pacienta nedojedou

25. května 2024  12:41

Gangsteři v Jihoafrické republice našli šokující terč: sanitky. Jejich řidiči čelí přepadením, při...

Za mávání nacistickou vlajkou na oslavách v Plzni žádá žalobce podmínku a pokutu

25. května 2024  12:16

Státní zástupce chce podmínku a pokutu v řádu desítek tisíc korun pro muže a ženu, kteří při...

Televize nabízí divákům spoustu výhod a obrazovka má stále své kouzlo

25. května 2024

Královnou domácí zábavy zůstává televize. Nabízí totiž výhody, které jiná média nabídnout nemohou,...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 1591
  • Celková karma 39,56
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik