Odzvonilo už avokádu a quinoe?
Lokálnost potravin se řeší ve společnosti čím dál víc. Někteří zkrátka odmítají přispívat k postupné destrukci planety Země a díky jejich nezlomné píli ovlivňují pozitivně i další lidi.
Létat na krátké vzdálenosti nemusíme. Stejně tak není třeba kupovat každé dva roky nový gauč od Švédů. Když si chceme koupit něco neotřelého na sebe, omrkneme po cestě z práce second-handy.
Oproti tomu jíst je základní potřeba, a to, jak se k tématu postavíme, může radikálně hnout nabídkou obchodů a restaurací.
Že k nám lokální potraviny necestují přes celý svět a jejich přeprava tedy není tak energeticky náročná, je bez pochyby nejdůležitější aspekt touhy lidí po změně - existuje ale i několik dalších výhod.
Tak například, chuť místních surovin bude vždycky výraznější díky jejich čerstvosti.
Ovoce a zelenina budou skoro jistě obsahovat více prospěšných živin, protože dozrají na stromě/rostlině.
Stejně tak důležitá je i podpora drobných českých farmářů, kteří svou práci dělají od srdce, poctivě, a nejde jim jen o zisk.
Pokud chceme jíst lokálně, musíme ale počítat i s trochou nepohodlí. Protože, pojďme si nelhat do kapsy, takové avokádo je opravdová pochoutka, v Česku se pěstovat nedá, a jeho náhrada je téměř nemožná. Z nutričního hlediska samozřejmě alternativu najdeme, např. dýňová semínka. Textura a chuť však bude úplně jiná.
Quinou, kterou najdeme například ve vegetariánských burgerech a v salátech, lze však krásně nahradit pohankou. Jen pozor, protože ač se pohanka pěstuje i v Česku, hodně firem ji nechává přivážet ze zemí celého světa. Je tedy na nás, jakožto na zákaznících, vždy číst původ výrobku.
Chia semínka můžeme zcela bez problému nahradit lněnými, a mohli bychom pokračovat.
Nabízí se ale i otázka: proč vůbec exotické potraviny nahrazovat? Vždyť máme v Česku spousty skvělých potravin, ze kterých lze vyrobit fantastické pokrmy. Gnocchi se špenátem a vejci z volného chovu, závin s jablky a mákem, palačinky na slano s hříbky a sýrem, krůtí steak v řepné marinádě, pohankový salát s pečenou dýní a kozím sýrem, těstoviny s pestem z medvědího česneku...
Vše je jen o správné motivaci a o ochotě nad věcmi přemýšlet. Půjdu do restaurace, kde prodávají syrové ryby s rýží a sójovými boby, nebo někam, kde vaří převážně z českých surovin? Koupím si dnes jahody, ač ještě není jejich sezóna a nejsou z Česka, nebo si vystačím s nějakým obyčejnějším ovocem?
To jsou otázky, které bychom si měli pravidelně klást, abychom trochu pomohli té naší planetě. Jsem moc ráda, že i některé restaurace a kavárny začíná zajímat, z čeho se skládá jejich menu a jak pomoci lokálnosti jídel.
Cítím, že jsme na dobré cestě!
Martina Mikulášová
„Menší spotřeba živočišných produktů má mnoho výhod,“ říká výživová poradkyně T. Cagáňová
Tereza Cagáňová je fitness trenérka a výživová poradkyně se specializací na rostlinnou stravu. V následujícím článku nám přiblíží koncept rostlinné stravy a poradí, jak zařadit do jídelníčku více bezmasých jídel.
Martina Mikulášová
„Co by za to daly děti v Africe?“
Tuhle větu jste již určitě nejednou slyšeli. Otázkou je, zda s vámi nějakým způsobem pohnula, nebo jste ji přešli bez většího zamyšlení. Je totiž přirozené umět procítit jen to, co sami zažíváme.
Martina Mikulášová
Lenost? Kdepak, dobíjím baterky
Kde je hranice mezi nicneděláním a vědomém odpočinku? Ptám se sama sebe, když už hodinu ležím na gauči s nohama nahoru a poslouchám audioknížku, mezitím co syn spí.
Martina Mikulášová
Čelíme příliš rychlému dopaminu
Kdy jste naposledy cítili opravdovou radost, která trvala déle než pár minut? Pokud si nemůžete vzpomenout, nezoufejte - nejste sami. Žijeme v době, kdy je extrémně snadné podlehnout touze po okamžitém uspokojení.
Martina Mikulášová
Na pocity po porodu se připravit nedá
Jeden z nejintenzivnějších zážitků v životě ženy je bezesporu porod. Připravit se na něj lze teoreticky, ale praxe je pak často jiná. Snad ještě více novopečenou maminku umí překvapit její pocity po porodu, tedy v šestinedělí.
Další články autora |
Tisíce lidí v Opavě opouští domovy. Voda odřízla i sever Olomouckého kraje
Sledujeme online Velká část Česka čelí kvůli extrémním srážkám záplavám. Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily...
Druhý den povodní: voda řádila v 11 krajích, lidé prchali, katastrofa na Jesenicku
Velká voda v neděli zasáhla většinu Česka. Nejhorší situace byla na Jesenicku, řeka tam smetla domy...
Extrémní deště, silný vítr, na jihu Čech až stoletá voda. Řeky začaly stoupat
Sledujeme online Meteorologové v novém modelu potvrdili vysoké srážkové úhrny na českém území v nejbližších třech...
Zpřesněná výstraha: naprší až 250 mm, v Jeseníkách i víc. Upouštějí se přehrady
Meteorologové upravili výstrahu před extrémními srážkami. Platí od čtvrtka minimálně do neděle....
Česko od čtvrtka zasáhnou extrémní srážky. Záplav se obávají také Němci
Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle mohutné srážky. Na velké části území může napršet přes 100...
Třetí den povodní: Bez elektřiny je 110 tisíc lidí, Litovel je uzavřená
Aktualizujeme Bez elektřiny zůstává v pondělí asi 110 tisíc domácností, nejvíce v Moravskoslezském kraji. Město...
Ve farmaparku uhynul velbloud a klokan, návštěvník jim dal svačinu
Zcela zbytečně uhynula ve farmaparku u Dobřan na Plzeňsku dvě zvířata. Klokanu a velbloudici dal...
Troubky vyhlížely potopu z hospody. Byl stres, tak se šlo na pivo, říká místní
Dvoutisícová vesnice Troubky na Přerovsku zažila noční kulminaci řeky Bečvy. Přes veškeré výzvy...
Dolní toky budou na vzestupu, míní meteorologové. Extrémní stav hlásí čtyři místa
Na 207 místech v Česku platily v pondělí ráno povodňové stavy. Na čtyřech z nich byl extrémní...
Prodej rodinných domů v Kroměříži
Karla Čapka, Kroměříž
od: 9 417 739 CZK
- Počet článků 18
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 525x