Odzvonilo už avokádu a quinoe?
Lokálnost potravin se řeší ve společnosti čím dál víc. Někteří zkrátka odmítají přispívat k postupné destrukci planety Země a díky jejich nezlomné píli ovlivňují pozitivně i další lidi.
Létat na krátké vzdálenosti nemusíme. Stejně tak není třeba kupovat každé dva roky nový gauč od Švédů. Když si chceme koupit něco neotřelého na sebe, omrkneme po cestě z práce second-handy.
Oproti tomu jíst je základní potřeba, a to, jak se k tématu postavíme, může radikálně hnout nabídkou obchodů a restaurací.
Že k nám lokální potraviny necestují přes celý svět a jejich přeprava tedy není tak energeticky náročná, je bez pochyby nejdůležitější aspekt touhy lidí po změně - existuje ale i několik dalších výhod.
Tak například, chuť místních surovin bude vždycky výraznější díky jejich čerstvosti.
Ovoce a zelenina budou skoro jistě obsahovat více prospěšných živin, protože dozrají na stromě/rostlině.
Stejně tak důležitá je i podpora drobných českých farmářů, kteří svou práci dělají od srdce, poctivě, a nejde jim jen o zisk.
Pokud chceme jíst lokálně, musíme ale počítat i s trochou nepohodlí. Protože, pojďme si nelhat do kapsy, takové avokádo je opravdová pochoutka, v Česku se pěstovat nedá, a jeho náhrada je téměř nemožná. Z nutričního hlediska samozřejmě alternativu najdeme, např. dýňová semínka. Textura a chuť však bude úplně jiná.
Quinou, kterou najdeme například ve vegetariánských burgerech a v salátech, lze však krásně nahradit pohankou. Jen pozor, protože ač se pohanka pěstuje i v Česku, hodně firem ji nechává přivážet ze zemí celého světa. Je tedy na nás, jakožto na zákaznících, vždy číst původ výrobku.
Chia semínka můžeme zcela bez problému nahradit lněnými, a mohli bychom pokračovat.
Nabízí se ale i otázka: proč vůbec exotické potraviny nahrazovat? Vždyť máme v Česku spousty skvělých potravin, ze kterých lze vyrobit fantastické pokrmy. Gnocchi se špenátem a vejci z volného chovu, závin s jablky a mákem, palačinky na slano s hříbky a sýrem, krůtí steak v řepné marinádě, pohankový salát s pečenou dýní a kozím sýrem, těstoviny s pestem z medvědího česneku...
Vše je jen o správné motivaci a o ochotě nad věcmi přemýšlet. Půjdu do restaurace, kde prodávají syrové ryby s rýží a sójovými boby, nebo někam, kde vaří převážně z českých surovin? Koupím si dnes jahody, ač ještě není jejich sezóna a nejsou z Česka, nebo si vystačím s nějakým obyčejnějším ovocem?
To jsou otázky, které bychom si měli pravidelně klást, abychom trochu pomohli té naší planetě. Jsem moc ráda, že i některé restaurace a kavárny začíná zajímat, z čeho se skládá jejich menu a jak pomoci lokálnosti jídel.
Cítím, že jsme na dobré cestě!
Martina Mikulášová
Není sýr jako sýr: umění versus tovární produkce
Neznám snad nikoho, kdo by nemiloval sýr. Každý z nás má své oblíbence, na které nedá dopustit. Víte ale, co všechno se musí udát, než se sýr dostane na váš talíř? A proč jsou některé sýry tak lahodné, a některé jako kus plastu?
Martina Mikulášová
Jak moje sociální bublina utrpěla drobné zranění
Každé páteční odpoledne mám jenom sama pro sebe. Syna si vezme muž, abych se mohla věnovat něčemu, co mi dělá radost.
Martina Mikulášová
Je monogamie stále nejvýhodnější model vztahu?
Monogamie - koncept, který většina z nás ze západní společnosti považuje za jediný správný. Jeden partner na celý život, žili spolu šťastně až do smrti... Pro někoho romantika, pro dalšího, ač to třeba nepřizná, hotová noční můra.
Martina Mikulášová
Nečekejme až bude pozdě: preventivní prohlídky zachraňují životy
Ve spěchu běžných dní často zapomínáme na to nejdůležitější - naše zdraví. Přitom hodně preventivních vyšetření je hrazených zdravotní pojišťovnou.
Martina Mikulášová
Proč “prostě se tolik necpi” nefunguje: co doposud víme o obezitě
Každý, kdo se někdy trápil kily navíc, to určitě zažil: dobře míněné rady, které ale často působí opačně a dokážou člověka pěkně otrávit.
| Další články autora |
Na prodej je vila po Petru Kellnerovi od slavného architekta. Nahlédněte dovnitř
Realitní kancelář WIN & WIN reality inzeruje na svém webu vilu, která se dostala do učebnic...
Jak se nakupuje v nizozemské „matce“ českého Alberta. Ceny někdy překvapí
Řetězci Albert Heijn patří zhruba třetina nizozemského maloobchodního trhu s potravinami. V Česku...
Česko má po 13 letech světovou Miss Earth. Korunku získala Natálie Puškinová
Česko má další světovou královnu krásy. Mezinárodní soutěž Miss Earth 2025 vyhrála ve filipínské...
Tři roky odříkání. Vágner se pochlubil úlovkem největší ryby vltavské kaskády
V nedělním dešti se z orlické přehrady přihlásil rybář Jakub Vágner s dalším významným úlovkem. Ve...
Moderátoři Efler a Lecká do toho praštili. Svatba po čtrnácti letech
Spisovatelka a moderátorka Rádia Blaník Iva Lecká (46) a o rok mladší moderátor Rádia Frekvence 1...
Originalita, tuny kerosinu a hra na udržitelnost. Jak cestují čeští superboháči
Průměrná denní útrata přes 35 tisíc korun, ale i cesty soukromým tryskáčem za milionové částky. V...
Ukážu nový styl. Okamura o svém zvolení i slibované proměně v čele Sněmovny
Premium Lídr SPD Tomio Okamura se ve středu stal novým šéfem Sněmovny. Po zvolení slíbil, že bude...
Jsou tlustší a dražší. Plastové příbory přežily i svůj zákaz
Premium Zákaz plastových příborů se u českých stánků minul účinkem. Objevily se sice například dřevěné...
Narážíme u vás na vstřícné lidi. Asi to souvisí se slivovicí, přemýšlí Helloween
Premium Ještě než kapela Helloween odehrála koncert před našlapanou pražskou O2 arenou, byli kytaristé...
- Počet článků 24
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 499x




















