Ne jedno jablko, ale jeden jogurt denně. Proč jíst kysané výrobky?
Jak se dostal jogurt na pulty našich obchodů
Příběh jogurtu sahá tisíce let do minulosti a je úzce propojen s počátky domestikace mléčného dobytka. Přesný původ jogurtu neznáme, ale historické prameny naznačují, že ho lidé vyráběli už ve starověkých civilizacích na Blízkém východě.
Nejstarší zaznamenaná konzumace jogurtu se datuje do 5000 př. n. l. v mezopotamské oblasti, kde místní lidé zřejmě jako úplně první domestikovali dobytek chovaný na mléko.
Historikové mají za to, že jogurt byl objeven úplnou náhodou. Tím, že bylo mléko skladováno v teple uvnitř orgánů zvířat, přirozeně se v něm množily bakterie, jako jsou lactobacillus bulgaricus a streptococcus thermophilus. Ty způsobily kvašení mléka, díky kterému vznikla hustá tekutina, kterou známe jako jogurt.
Jogurt se stal populární nejen kvůli své chuti, ale také proto, že kyselé prostředí, které v jogurtu najdeme, zabraňuje růstu patogenních mikroorganismů, což značně prodlužuje trvanlivost mléka. To bylo cenné hlavně v teplejších oblastech, kde nebylo snadné uchovávat potraviny čerstvé.
Jogurt si získal oblibu v mnoha různých kulturách a rozšířil se do Indie, Evropy a nakonec i do Severní Ameriky.
Proč jsou jogurty a další kysané výrobky tak zdraví prospěšné?
Kysané potraviny jsou bohaté na živé probiotické kultury, které nám pomáhají udržovat zdravou mikroflóru v zažívacím traktu. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které bydlí u nás ve střevech. Ale nebojte, jedná se o výhodnou spolupráci. :) Například studie publikovaná v časopise „Nutrition Research“ uvádí, že konzumace jogurtů, a tedy probiotik, zlepšuje hybnost trávící trubice a pomáhá v boji proti střevním infekcím.
I v rámci chřipek a nachlazení kvituje náš imunitní systém pravidelnou konzumaci kysaných výrobků. Výzkum publikovaný v „Journal of Science and Medicine in Sport“ potvrdil, že u sportovců, kteří pravidelně konzumovali probiotické nápoje, se vyskytovalo méně respiračních onemocnění.
Navíc konzumace jogurtů, kefírů, kimchi, nebo kysaného zelí snížuje riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako je obezita a onemocnění srdce. Výzkum zveřejněný v „British Journal of Nutrition“ ukazuje, že probiotika formují zdravou střevní mikroflóru a snižují biomarkery zánětu u pacientů s metabolickým syndromem.
Jak zařadit kysané produkty do našeho jídelníčku?
Snídaně: Jogurt nebo kefír lze přidat do kaše, anebo si je můžeme dát samotné s nakrájeným ovocem.
Obědy a večeře: Kysané zelí nebo kimchi lze přidat jako přílohu k různým jídlům.
Svačiny či drobné pohoštění: Zakysanou smetanu smícháme s bylinkami a solí a podáváme s krekry nebo nakrájenou zeleninou, jako je mrkev, celer a okurka.
Určitě i vy máte nějaký oblíbený recept, který obsahuje blahodárné kysané výrobky. Budu ráda, když se o něj podělíte.
Nakonec mě napadá snad jen: „Dej si jeden jogurt denně, nemocí hned bude méně.“ :)
Martina Mikulášová
„Co by za to daly děti v Africe?“
Tuhle větu jste již určitě nejednou slyšeli. Otázkou je, zda s vámi nějakým způsobem pohnula, nebo jste ji přešli bez většího zamyšlení. Je totiž přirozené umět procítit jen to, co sami zažíváme.
Martina Mikulášová
Lenost? Kdepak, dobíjím baterky
Kde je hranice mezi nicneděláním a vědomém odpočinku? Ptám se sama sebe, když už hodinu ležím na gauči s nohama nahoru a poslouchám audioknížku, mezitím co syn spí.
Martina Mikulášová
Čelíme příliš rychlému dopaminu
Kdy jste naposledy cítili opravdovou radost, která trvala déle než pár minut? Pokud si nemůžete vzpomenout, nezoufejte - nejste sami. Žijeme v době, kdy je extrémně snadné podlehnout touze po okamžitém uspokojení.
Martina Mikulášová
Na pocity po porodu se připravit nedá
Jeden z nejintenzivnějších zážitků v životě ženy je bezesporu porod. Připravit se na něj lze teoreticky, ale praxe je pak často jiná. Snad ještě více novopečenou maminku umí překvapit její pocity po porodu, tedy v šestinedělí.
Martina Mikulášová
Jste introvert? Svět vás potřebuje
Kdo je hlasitější, ten je více vidět a slyšet. Neznamená to však, že má patent na rozum. Spíše naopak - lidé, kteří nejsou středem pozornosti, často oplývají těmi nejlepšími nápady.
Další články autora |
Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil
Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život
Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...
Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla
Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...
Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali
Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...
Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků
Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...
Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník
Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...
Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity
Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...
Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se
U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...
- Počet článků 17
- Celková karma 14,83
- Průměrná čtenost 537x