Jste introvert? Svět vás potřebuje

Kdo je hlasitější, ten je více vidět a slyšet. Neznamená to však, že má patent na rozum. Spíše naopak - lidé, kteří nejsou středem pozornosti, často oplývají těmi nejlepšími nápady.

O tom, že extroverti to mají ve společnosti snažší, jste už zcela jistě slyšeli. Možná jste i sem tam narazili na názor, že introverti, kterých je v populaci zhruba 25 - 40 %, by se měli snažit o změnu sebe samých. Měli by se více hlásit o slovo a trénovat na svém sebevědomí. Já se však ptám, proč? Introverty potřebujeme přesně takové, jací jsou.

Tichá voda břehy mele

Představte si, že by se společnost skládala jen z lidí, kteří dřív mluví, než myslí a navzájem by se překřikovali. Ano, hádáte správně, mám na mysli plně extrovertní společnost. Zcela jistě by panoval jeden velký chaos a lidé ve skupinách by se nikam nedobrali. Díky introvertům a jejich tichému pozorování vznikají dobré, promyšlené nápady, které nejsou emočně zabarvené a nejsou impulzivní. Introverti raději prvně myslí, a až pak mluví. Velkou šanci na úspěch má tedy skupina, která se skládá z extrovertů, kteří přináší energii a dynamiku a z introvertů, kteří vše analyzují do detailu.

Pečlivost a soustředěnost

Schopnost introvertů ponořit se do práce a nenechat se u toho vyrušit, je skvělým přínosem pro profese vyžadující analytické myšlení a strategické plánování. Navíc většina introvertů tíhne k prohlubování svých znalostí, namísto dlouhosáhlých diskuzí s kolegy/kamarády.

Nejlepší vrby pod sluncem

Introverti, kteří rádi poslouchají, si často vybírají partnera či kamaráda extroverta, který zase naopak rád mluví. Jedná se o krásnou symbiózu, kdy extrovert sdílí hromadu pocitů a myšlenek, může s introvertem sdílet jeho bohaté zkušenosti ze společenského života, a naopak introvert to vše zpracuje a dost přesně se k tématu vyjádří. Ruku na srdce, extroverti. Jací kamarádi jsou vám blíže? Ti, kteří jsou ukecaní, nebo ti, co raději poslouchají? :)

Detailnější reflexe

Zatímco extrovert mávne nad většinou jeho zkušeností rukou a touží si hnedka vytvořit zkušenosti další, introvert zpracovává emoce a zkušenosti důkladněji. Je to proto, že introverti mají aktivnější frontální laloky, díky kterým jsme jako lidé schopni plánovat a řešit problémy. Dalo by se tedy říct, že jakožto introvert spíše nevstoupíte do téže řeky dvakrát a budete se chovat rozumněji.

Humor, který umí překvapit

Introverti většinou nevykládají dlouhé srandovní historky ve společnosti dalších lidí, ale jejich často suchý a strohý humor umí uhodit hřebíček na hlavičku. Je proto třeba být vnímavý, abychom nepřišli o nějaký osvěžující vtípek.

Velké díky introvertům

Bez vás by to opravdu nešlo. Mluvím jakožto zástupce extrovertů, kterému jede pusa na plné obrátky... Díky za vaše promyšlené úvahy, ukotvující přístup, ale i za váš občasný, nečekaný sarkasmus. :) Hlavně se prosím neměňte, nebo to špatně dopadne!

Autor: Martina Mikulášová | pondělí 22.4.2024 11:05 | karma článku: 18,10 | přečteno: 372x