Ne jedno jablko, ale jeden jogurt denně. Proč jíst kysané výrobky?
Jak se dostal jogurt na pulty našich obchodů
Příběh jogurtu sahá tisíce let do minulosti a je úzce propojen s počátky domestikace mléčného dobytka. Přesný původ jogurtu neznáme, ale historické prameny naznačují, že ho lidé vyráběli už ve starověkých civilizacích na Blízkém východě.
Nejstarší zaznamenaná konzumace jogurtu se datuje do 5000 př. n. l. v mezopotamské oblasti, kde místní lidé zřejmě jako úplně první domestikovali dobytek chovaný na mléko.
Historikové mají za to, že jogurt byl objeven úplnou náhodou. Tím, že bylo mléko skladováno v teple uvnitř orgánů zvířat, přirozeně se v něm množily bakterie, jako jsou lactobacillus bulgaricus a streptococcus thermophilus. Ty způsobily kvašení mléka, díky kterému vznikla hustá tekutina, kterou známe jako jogurt.
Jogurt se stal populární nejen kvůli své chuti, ale také proto, že kyselé prostředí, které v jogurtu najdeme, zabraňuje růstu patogenních mikroorganismů, což značně prodlužuje trvanlivost mléka. To bylo cenné hlavně v teplejších oblastech, kde nebylo snadné uchovávat potraviny čerstvé.
Jogurt si získal oblibu v mnoha různých kulturách a rozšířil se do Indie, Evropy a nakonec i do Severní Ameriky.
Proč jsou jogurty a další kysané výrobky tak zdraví prospěšné?
Kysané potraviny jsou bohaté na živé probiotické kultury, které nám pomáhají udržovat zdravou mikroflóru v zažívacím traktu. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které bydlí u nás ve střevech. Ale nebojte, jedná se o výhodnou spolupráci. :) Například studie publikovaná v časopise „Nutrition Research“ uvádí, že konzumace jogurtů, a tedy probiotik, zlepšuje hybnost trávící trubice a pomáhá v boji proti střevním infekcím.
I v rámci chřipek a nachlazení kvituje náš imunitní systém pravidelnou konzumaci kysaných výrobků. Výzkum publikovaný v „Journal of Science and Medicine in Sport“ potvrdil, že u sportovců, kteří pravidelně konzumovali probiotické nápoje, se vyskytovalo méně respiračních onemocnění.
Navíc konzumace jogurtů, kefírů, kimchi, nebo kysaného zelí snížuje riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako je obezita a onemocnění srdce. Výzkum zveřejněný v „British Journal of Nutrition“ ukazuje, že probiotika formují zdravou střevní mikroflóru a snižují biomarkery zánětu u pacientů s metabolickým syndromem.
Jak zařadit kysané produkty do našeho jídelníčku?
Snídaně: Jogurt nebo kefír lze přidat do kaše, anebo si je můžeme dát samotné s nakrájeným ovocem.
Obědy a večeře: Kysané zelí nebo kimchi lze přidat jako přílohu k různým jídlům.
Svačiny či drobné pohoštění: Zakysanou smetanu smícháme s bylinkami a solí a podáváme s krekry nebo nakrájenou zeleninou, jako je mrkev, celer a okurka.
Určitě i vy máte nějaký oblíbený recept, který obsahuje blahodárné kysané výrobky. Budu ráda, když se o něj podělíte.
Nakonec mě napadá snad jen: „Dej si jeden jogurt denně, nemocí hned bude méně.“ :)
Martina Mikulášová
Není sýr jako sýr: umění versus tovární produkce
Neznám snad nikoho, kdo by nemiloval sýr. Každý z nás má své oblíbence, na které nedá dopustit. Víte ale, co všechno se musí udát, než se sýr dostane na váš talíř? A proč jsou některé sýry tak lahodné, a některé jako kus plastu?
Martina Mikulášová
Jak moje sociální bublina utrpěla drobné zranění
Každé páteční odpoledne mám jenom sama pro sebe. Syna si vezme muž, abych se mohla věnovat něčemu, co mi dělá radost.
Martina Mikulášová
Je monogamie stále nejvýhodnější model vztahu?
Monogamie - koncept, který většina z nás ze západní společnosti považuje za jediný správný. Jeden partner na celý život, žili spolu šťastně až do smrti... Pro někoho romantika, pro dalšího, ač to třeba nepřizná, hotová noční můra.
Martina Mikulášová
Nečekejme až bude pozdě: preventivní prohlídky zachraňují životy
Ve spěchu běžných dní často zapomínáme na to nejdůležitější - naše zdraví. Přitom hodně preventivních vyšetření je hrazených zdravotní pojišťovnou.
Martina Mikulášová
Proč “prostě se tolik necpi” nefunguje: co doposud víme o obezitě
Každý, kdo se někdy trápil kily navíc, to určitě zažil: dobře míněné rady, které ale často působí opačně a dokážou člověka pěkně otrávit.
| Další články autora |
Obluda smrdící sírou drtila vše, co jí stálo v cestě. Zemřelo přes 20 tisíc lidí
Sopka Nevado del Ruíz, jež leží v Andách asi 130 kilometrů západně od kolumbijské metropole Bogoty,...
Duku na pohřbu uctili prezidenti i herci. Na Hradě zněl zvon Zikmund, proletěla letadla
V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se veřejnost, církev i představitelé státu rozloučili s...
OBRAZEM: Prezidenti, Turek i Kalousek s Babišem. Kdo nechyběl na Dukově pohřbu
S kardinálem Dominikem Dukou se v sobotu v katedrále sv. Víta na Pražském hradě rozloučily stovky...
OBRAZEM: Labská bouda slaví půl století, nahlédněte do kuchyně i wellness
Labská bouda v nadmořské výšce 1340 metrů severozápadně od Špindlerova Mlýna je i po padesáti...
Má Putin Trumpovy explicitní fotky? Bílým domem zatřásly Epsteinovy e-maily
Nové e-maily z kauzy okolo zemřelého odsouzeného sexuálního predátora Jeffrey Epsteina obsahují...
Obhajoba mandátu? Ještě je čas, vyhýbá se stále Pavel jednoznačné odpovědi
Prezident Petr Pavel se vyhnul odpovědi na otázku, zda bude podruhé kandidovat do prezidentské...
Až tři hodiny elektřiny denně zdarma. Austrálie testuje přelomový projekt
Už příští rok by některé domácnosti v Austrálii mohly až tři hodiny denně spotřebovávat elektrickou...
Na plot u domu Tomia Okamury někdo pověsil ukrajinské vlajky, čin řeší policie
Na plot domu předsedy Poslanecké sněmovny Tomia Okamury (SPD) někdo rozvěsil ukrajinské vlajky....
To nebylo ani za Zemana. Pavel si přisuzuje roli, která mu nepřísluší, říká politolog
Premium Prezident Petr Pavel v pondělí uvedl, že pokud by Andrej Babiš nebyl schopen vyřešit svůj střet...

Výživný balíček GERBER Grain&grow: Lahodné kaše pro malé objevitele
GERBER přináší chutné a výživné kaše Grain&grow, vyrobené z pečlivě vybraných obilovin. Zapojte se do naší soutěže a vyhrajte balíček plný...
- Počet článků 24
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 499x



















