Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úder

Jak by to vypadalo, kdyby Spojené státy uskutečnily omezený jaderný úder na Severní Koreu jako preventivní opatření proti útoku Severokorejců na jih Korejského poloostrova? Je vůbec něco takového možné? Co by bylo potom?

Scénář eventuálního jaderného úderu je celkem jednoduchý. Střely s plochou dráhou letu s omezenými jadernými hlavicemi z ponorek na vybrané cíle, zejména na jednotky v blízkosti hranic s Jižní Koreou a pak silný jaderný úder na hlavní město a následné konvenční raketové údery na několik dalších vojenských a administrativních center a Severní Korea jako samostatná entita přestane existovat. Prakticky otázka několika dnů. A pokud se zakládá na pravdě, že Spojené státy v posledních dnech upozornily Čínu a Ruskou federaci na nutnost realizace plánovaných opatření na svých jižních hranicích s KLDR pro případ radiačního zamoření, pak na tom něco být může.  

Tyto a podobné úvahy a zaručené informace, které se objevily v posledních dnech na několika serverech, nejsou obvykle doloženy seriozním zdrojem a nesou určitý charakter konspirativních sentencí různých senzacechtivých publicistů. Zatím. Přece jen to ale navádí k jistému zamyšlení.

Přes všechny náznaky toho, že se (možná) jedná o vykonstruovanou fikci, nepostrádá tato eventualita v několika ohledech vnitřní logiku a jde z ní strach. Především je faktem, že Severní Korea v posledních dnech výrazně eskaluje formy svého vyhrožování (oficiální vypovězení příměří z roku 1953, vyhlášené severokorejským režimem před několika dny, de facto znamená, že na Korejském poloostrově je obnoven stav horké války). Faktem také je, že tato země zkrátka mohla ve svém více než problematickém vývoji právě teď dojít do okamžiku, kdy se jejím představitelům může zdát pokračování války proti Jihu (a následně proti Spojeným státům) jako jediné únosné řešení vnitřních problémů. Má obrovskou stálou armádu (1,2 milionu), na jejíž provoz a udržování docházejí prostředky a musí být buďto použita (a tedy i zničena ve válečném konfliktu), nebo rozpuštěna. Přitom druhá varianta by znamenala totální kolaps dosavadního politického a ekonomického systému (pokud se ovšem dá ještě o nějakém systému mluvit). Když jsem sledoval záběry některého z posledních shromáždění fanatických vojenských a politických špiček Severní Koreje, silně jsem pochyboval, že tito lidé jsou schopni uvažovat v delším časovém horizontu a ve prospěch obyčejných lidí. Tito lidé jsou spíše zralí a připravení na sebezničení, než na jakoukoli změnu vnitřních poměrů.  

Na druhé straně je také faktem, že druhý aktér onoho možného duelu, Spojené státy americké, jsou nyní ve velmi těžké situaci a podle úvah ekonomických analytiků se tato mizerná situace bude ještě dál a dál prohlubovat. Za takových podmínek je dost pravděpodobné, že tato velmoc, dosud se považující za středobod světa, může realizovat i poměrně nestandardní a riskantní opatření, nikoli ale k vyřešení problémů Korejského poloostrova, ale ke zdánlivému  vyřešení vlastních prestižních a velmocenských problémů. Postavení USA ve světě se výrazně oslabuje a nová americká administrativa může, přes rádoby mírotvorné postoje Baracka Obamy, dospět k závěru, že země potřebuje vyhrát významnou válku a současně také předvést své možnosti a sílu.

Současně tady je, jako poměrně nový jev, náhlý a zřetelný odklon Číny i Ruska od severokorejského režimu a jistá možnost, že tyto giganty sjednotí se Spojenými státy svůj názor na účelnost preventivního a demonstrativního úderu za jakoukoli cenu, jako krajního prostředku, který by byl, coby účinná demonstrace síly, schopen s konečnou platností vyřešit současné i potenciální problémy s tzv. zdroji budoucích rizik, tedy se zeměmi, jako je Írán a konec konců i Indie a Pákistán. Kdo může v tuto chvíli říci, zda se to může, či nemůže stát?

Zkrátka zase jedna z mých „oblíbených“ katastrofických vizí (jak mi jeden čtenář napsal v souvislosti s mým posledním článkem). Dovoluji si ale případného čtenáře ujistit, že mne osobně bude velice a hluboce mrzet, když se ukáže, že jsem měl pravdu. Raději ne. Ať to raději zůstane jako námět pro akční sci-fi film, ve kterém Walter Bruce Willis, nebo jiný přestárlý akční hrdina, opět zachrání svět před totální katastrofou. Realita by byla pro nás poněkud fatální. Každý zdánlivě lokální konflikt může přerůst v konflikt globální. Zvláště, když je veden jadernými zbraněmi. Tento globální konflikt bychom totiž, přes svoji národní nezničitelnou náturu, nemuseli přežít.

Autor: Petr Litoš | čtvrtek 4.6.2009 10:01 | karma článku: 13,69 | přečteno: 1522x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik