Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát bude určovat, co se může nosit?

Vláda zafinancovala akci Českého helsinského výboru, která má varovat před nošením svršků, oblíbených mezi pravicovými extrémisty. „Víš, co nosíš?“  „Víš, koho propaguješ?“, to jsou hesla, objevující se po celé republice. Zvykl jsem si na ledacos, tohle patrně nevydýchám.

Vzpomínám si na dobu svého poměrně útlého mládí, kdy jsem patřil k té části mládeže, která, coby výraz protestu proti všem a všemu, nosila džíny, dlouhé vlasy, vytahaný svetr a americkou bundu z druhé světové. Protože to bylo obecně odsuzované. Byly to skvostné časy. Za každou cenu protestovat totiž patří k mládí, je jeho výrazem a nespokojenost je (patrně) i nezbytným předpokladem dalšího vývoje. Štval jsem tehdy nejen starší lidi v hromadných dopravních prostředcích, ale především své pedagogy a vychovatele. Byly mi kladeny duchaplné otázky typu „Co tím sleduješ?“, „Koho tím propaguješ?“. Dnes jsem si na tu dobu znovu vzpomněl. Ta neuvěřitelná podobnost totiž není čistě náhodná. Všechno se opakuje a především se opakují stejné chyby. Máme sice výkonné a zázračné počítače, chytré mobily, materiály, o kterých se nesnilo ani fantazií vybaveným spisovatelům sci-fi, máme internet, onen zázrak všech zázraků, ale člověk zůstal stejný. A v podstatě stejní jsou i ti, kteří si v různých dobách usurpují právo určovat, co je „slušný člověk a občan“, co má mít na sobě, co má číst a na jaké filmy se má dívat. 

Pokud dnes vláda dospěla k závěru, že jedinou účinnou formou boje proti extremismu jsou zákazy a příkazy co se smí, či nesmí nosit (to vše v době krize a za peníze z daní), pak buďto neví, co dělá, nebo naopak ví, ale ve prospěch společnosti to rozhodně není. Extremismus jakéhokoli ražení je asi přece jen nutné eliminovat spíše pádnějšími, jasnějšími a srozumitelnějšími argumenty, nikoli kriminalizací triček, písniček a bundiček od určitých autorů a značkových výrobců. Jestliže tento stát, jeho výchovné a propagační instituce, nedokážou argumentovat lépe, než extrémisté, pak je (možná) na čase začít uvažovat o tom, zda na argumentech extrémistů přece jen něco není, zda ona „jednoduchá řešení“, o kterých kriticky hovořil 28. října pan Klaus, nejsou přece jen pro lidi bližší, než všeobsáhlé žvanění o ničem a mlácení prázdné slámy. Pak je totiž na místě začít vážně uvažovat o tom, jaké to vlastně bude, až se extrémní myšlenky, chtě nechtě, prosadí v celé společnosti.

Nebo to je snad všechno jinak? Nejedná se, čistě náhodou, o nějakou velmi zdařilou marketingovou akci oněch inkriminovaných značek, jako je Thor Steinar, Lonsdale, Umbro, Everlast, Eighty Eight, Grassel a další, kterou, ve své naivitě, nebo naopak komerční kreativitě, financoval český stát? Vždyť kolik lidí by si někde v pražském, či libereckém  autobuse všimlo, že někdo má na sobě tričko Eighty Eight a že to určitě znamená číslo 88, tedy (podle pořadí písmen v abecedě) výkřik „heil Hitler“? Dnes si toho zcela jistě všimnou všichni ti, kteří ony články v Lidovkách, či jinde, četli. Lidé, kteří dosud ani nevěděli, že tyto značky existují a že jsou něčím atraktivní a výjimečné, to teď vědět budou. A možná si takové tričko natruc koupí. Kšeft je totiž věčný. Navíc tak dobrou, kvalitní a plošně organizovanou reklamu a ještě navíc zcela zdarma, si různá extrémistická hnutí a nacionalistické partaje nemohly přát ani v nejbujnějších snech. Zkrátka buďto je naše vláda tak hloupá, nebo tak navedená. Obojí je ale špatně.

A jestliže nakonec z celé euforie listopadových událostí zůstane po dvaceti letech jen sociální nejistota, všeobecný úpadek morálky, korupce, drogy a banánová politická scéna, pokud se z české společnosti postupně vytratí základní atributy demokracie, jakým je mimo jiné i osobní svoboda projevu, tedy nejen slovního, ale i (jakkoli se to zdá méně významné) volby oblečení a formování osobního výrazu, pak je na místě otázka, k čemu to tehdy vlastně bylo. Pak se také nikdo nemůže divit tomu, když jednoduchá řešení zvítězí a stanou se ideologií. Tento, v historii se opakující problém, nevyřeší zákazy, ani silná slova. Zákazy vedou zase jen k dalším zákazům.

Staré čínské přísloví říká, že každá cesta začíná prvním krokem. Lze to parafrázovat i tak, že každá totalita (a ta nemusí být vždy nutně rudá) začíná prvním, drobným zákazem. Až si to veřejnost dostatečně uvědomí, bude zase na všechno pozdě.

Autor: Petr Litoš | pondělí 2.11.2009 9:00 | karma článku: 28,75 | přečteno: 1777x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik