Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko stupňuje své požadavky. Je to cena za naivitu.

Stalo se to, co se dalo očekávat. Místo ocenění svého submisivního postoje dostávají Spojené státy od Putina facku na obě tváře. Rusko chce další ústupky. Oni zkrátka jiní nebudou a Barack Obama by se měl konečně poradit s lidmi, kteří ruskou mentalitu opravdu znají.

Současný překotný ústup pana Obamy před požadavky Kremlu je již druhý zásadní americký lapsus, který opět může mít pro středovýchodní Evropu dalekosáhlé důsledky. První bylo rozhodnutí amerického velení vyhovět na konci války v roce 1945 přání Stalina a zastavit třetí armádu generála Pattona na čáře Karlovy Vary – Plzeň – Český Krumlov. Čím byl tento ústupek skutečně motivován, o tom lze jen spekulovat. Každopádně to prakticky předznamenalo osud velké části Evropy na desítky dalších let. Zkušenost z reakce Ruska na tento velký ústupek se ale nestal součástí americké historické zkušenosti. Bohužel. Právě zopakovali stejnou chybu, která nebude mít dopad jen na nás a naše sousedy, ale i na ně samotné. 

Ohlas na můj poslední článek, týkající se této problematiky, byl velmi rozporuplný. Z došlých mailů jsem se mimo jiné dozvěděl, že jsem zarytý antirusista a známý katastrofista, že bez Rusů by náš národ vlastně neexistoval, že lezu amíkům do jistého otvoru. Myslím, že nelezu. Pokud bych ale byl nucen si někdy v budoucnu vybrat nějaký podobný speleologický cíl, dá bůh, že to nebude směrem na východ. V reakci na tento čtenářský ohlas mne v této souvislosti napadá snad jen jeden jediný výkřik. Lidé, probůh, nevěřte Putinovi. 

Jisté ale nyní je, že se postupně opět dostaneme do sféry přímého vlivu Ruska. Nemám tady na mysli pouze vliv ekonomický. Pokud si bude pan Prochorov, Abramovič, Lisin, Oleg Děripaska nebo některý jiný ruský dolarový miliardář chtít koupit Karlštejn, tak si ho za současného stavu bdělosti naší státní správy zkrátka koupí. Bude mne to mrzet, on ho neodveze a onen hrad mi stejně nepatří. Co mi ale (zatím) beze zbytku patří, je můj názor na formu životního stylu, na obsah a kvalitu kulturní úrovně, na geopolitickou orientaci, na podobu prostředí, ve kterém budou žít v české kotlině i moji potomci. Jsou národy, které jsou mi sympatické, národy, které snesu a národy, které nemusím ani náhodou. Mezi ty poslední bezesporu Rusové patří. Pokud to je xenofobie, pak jsem xenofobem. A možná je to i tím, že (na rozdíl od značné části naší veřejnosti), jsem měl v minulosti tu čest se s těmito lidmi setkávat. Jejich profesní zařazení bylo více než různorodé. Rekrutovali se z oblasti kultury, vědeckých pracovišť, byli mezi nimi poslanci různých stupňů, lidé zabývající se obchodem. Registroval jsem (až na skutečně zářné výjimky) pouze dva druhy lidí. Záludná, nevyzpytatelná, všehoschopná a naprosto nespolehlivá individua, nebo usměvavé a dobrosrdečné opilce. Nic mezi tím. Nevidím důvod, proč by se tyto atributy národní mentality měly nějak výrazně měnit. Koketovat s nimi a doufat v jejich dobré úmysly je skutečně hloupé, naivní a neodpustitelné.

Naivní je i pan Obama a naivní jsou všichni ti, kteří snad v jeho kroku vidí nějakou naději na konečné vyřešení problémů současného světa. Na této relativně velmi malé planetě mohou nastat pouze dvě varianty multilaterárního uspořádání. Buďto bude vládnout jedna jediná mocnost a jedna jediná ideologie (tady mám na mysli jako jednu z variant také islám), nebo bude přetrvávat období klasické studené války v celosvětovém měřítku na základě vyrovnání hladin, daných přibližně stejnou úrovní apokalyptických možností hlavních protagonistů. V tom druhém případě (který, ať chceme či nechceme, zatím nikdy neskončil) ale není myslitelné dávat druhé straně najevo vlastní slabost, vlastní nemohoucnost, insolvenci a neschopnost. Pokud se tak pan Obama skutečně cítí, měl by si to nechat pro sebe. 

Rusové jsou přesvědčeni, že vyhráli na celé čáře a jistě právem. Výrazně se posílí pozice zastánců starého dobrého Sovětského svazu a tvrdého postupu v naplňování imperiálních ambicí. Vliv Ruska ve střední a východní Evropě bude dál a dál stoupat. Až budou jedinými dodavateli paliva pro naše jaderné elektrárny, až budou jedinými dodavateli plynu pro řadu evropských zemí, až budou u nás a v dalších zemích vlastnit celá průmyslová odvětví, infrastrukturu a celá města, pak se budeme muset přizpůsobovat i jejich životnímu stylu, přejímat jejich hodnoty a jejich životní filozofii. Někdy jsem přece jen docela rád, že už nejsem mladý.

Autor: Petr Litoš | sobota 19.9.2009 9:20 | karma článku: 43,92 | přečteno: 4225x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik