Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pandemie špatných zpráv

Prošel jsem si české deníky z hlediska charakteru uveřejněných informací. Drtivá většina má přímo katastrofický charakter. Dospěla snad naše společnost do stadia, kdy se nic pozitivního neděje? Pokud ano, je to jízda do tunelu.  

Jen pro ilustraci. Na první straně pátečních Lidových novin je jedna jediná „pozitivní“ zpráva a to ještě coby inzerce (Mountfield oznamuje, že 32.Volvo na Kole štěstí vyhrál Václav Novotný z Ostravy). Celá druhá strana je věnována motolské aférce, celá třetí strana pozičním bojům českých ministrů, čtvrtá a pátá strana pochmurným událostem z domova, šestá strana tragickým událostem v Egyptě, sedmá strana Tunisku atd. Večerní zprávy na Primě ten den obsahovaly 16 informací různého druhu, z toho pouze dvě více méně pozitivní. Jedna pojednávala o šedesátinách pana Donutila, druhá o úspěchu šikovných českých ortopédů v Brně při operaci skoliózy páteře u mladého děvčete. Toť vše. Výběr z tisku na serveru pravednes.cz obhospodařil v pátek na stránce "Z domova" celkem 31 periodik, od každého upozornil na 10-15 zpráv, jednalo se tedy v dané chvíli celkem o téměř 400 zpráv. Z toho jsem napočítal celých 6 více méně pozitivních, typu „Klaus lyžuje na milovaném Moninci“, nebo „Obchodní válka končí, banány zlevní“, nebo „Stát ví, jak ušetřit 15 miliard na dálnicích, srny a medvědi nebudou mít mosty“. Ostatní jsou přímo úderně negativní.

Společenská rizika, vyplývající z negativistických postojů k hodnocení společenských jevů a událostí jsou velká. Určitá absolutizace , či generalizace negativních jevů, musí nutně způsobit dříve či později i zdeformování všeobecného názoru na celou společnost, potažmo na vlastní národ. A ono se to již bezpochyby projevuje. Čím dál tím víc našich lidí je ochotno připustit, že Češi ublížili Němcům a nikoli naopak, že demokracie není to pravé ořechové, že kdokoli ve vrcholové politice nebude o nic lepší, než ti současní lídři a k volbám je tedy zbytečné chodit, že politika je především svinstvo a jiná být ani nemůže, že stát nedokáže ochránit obyčejného člověka před násilníky, zloději a podvodníky, že svěřit vlastní peníze nějaké finanční instituci je příšerné riziko, nebo že je nejlepší půjčit si dnes co nejvíce peněz na cokoliv, protože stejně nikdo neví, co bude zítra. Zkrátka „blbá nálada“ se vším všudy.

Uvědomuji si, že se i sám spíše zaměřuji na nepříliš pozitivní události a jevy. Rozdíl je ale v tom, že já za svoji blogerskou činnost nejsem placen a sděluji pouze a výlučně svůj názor (a to ještě v oblastech, které často zajímají pouze mne osobně) a nejedná se tedy o názorové zaměření toho kterého média a můj názor těžko někdo bere jako všeobecný a oficiální. A navíc, s ohledem na počet potenciálních čtenářů, patrně neutvářím veřejné mínění a nálady. Masová média ano.

Hodně se toho v poslední době řeklo a napsalo kupříkladu kolem „lékařské“ kampaně „Děkujeme, odcházíme“. Doktorům, kteří se zúčastnili, nefandím ani v nejmenším. Ale znovu. V době, kdy tato bohulibá akce probíhá, jsem nezachytil (kromě zmíněného televizního šotu o práci brněnských ortopédů) jediný článek o tom, co se kde českému lékařskému týmu podařilo, jaké nové postupy a technologie byly českými lékaři použity, či který český lékař byl pozván přednášet na nějaké mezinárodní sympozium. On by to asi stejně nikdo nečetl. Oproti tomu článek pod názvem „ Protekce a korupce v nemocnici Motol“, nebo „Kdo byl jedním z kulichů Motola? Paroubková“ si přečtou mnozí. Takže ty naše dobré a ještě lepší lékaře, srovnatelné se světem, zná spíše ona cizina, než český pacient. A o tom to je.

Nechci tím vším říci, že by se charakter zpráv měl změnit ve smyslu zpravodajství z předlistopadového režimu, ve kterém se neustále plnil plán, prosazovaly další a další inovace výrobků, úspěšně sklízely družstevní lány, zobecňovaly pozitivní zkušenosti pracovních kolektivů a přijímaly další a další závazky.To zpravodajství tehdy i to dnešní mi připadají jako dva extrémy. Jeden z nich je ale pro tolik zranitelnou a televizními krváky namáhanou českou duši možná poněkud přijatelnější. Který asi?

Ono by z toho totiž nakonec mohlo vyplynout, že socialismus sedmdesátých a osmdesátých let bylo poklidné, téměř idylické období, s levným a zajištěným bydlením, levnými potravinami a dopravou, s pohodovými seriály, s bezpečnou ulicí, zajištěnou prací a dalšími sociálními jistotami a s usměvavými lidmi, nakládajícími tašky s jídlem do svých aut a odjíždějícími v pátek ve čtrnáct hodin spokojeně na své chaty a chalupy. A kapitalismus že je antihumánní systém, plný stresu, násilí a nejistoty, zlodějů a podvodníků, korupce, nesnášenlivosti a lidských tragédií.

Nebo to tak opravdu je?

Autor: Petr Litoš | sobota 5.2.2011 8:00 | karma článku: 15,81 | přečteno: 1297x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik