Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

Například mírová organizace evropských křesťanských panovníků. Tu propagoval již Jiří z Poděbrad. Byl to nápad humanisty Antonia Marini z Grenoblu, Jiří z Poděbrad tuto myšlenku přijal za svou a snažil se pro ni získat i další panovníky. Princip je jednoduchý: Velká většina lidí si přeje mír. Když se všichni evropští panovníci spojí a utvoří organizaci pracující na principu národní svrchovanosti, zásady nevměšování a řešení sporů před mezinárodním tribunálem, musí to fungovat.

I když většině lidí tato myšlenka byla sympatická, trvalo to 400 let, než se věc podařilo uskutečnit. Až po Prvé světové válce byla vytvořena Společnost národů. Jelikož v té době už začínala globalizace, šlo nikoliv o evropskou ale o světovou organizaci. Byla dílem mnoha moudrých lidí. Bohužel během dvaceti let se Společnost národů ukázala jako zcela nemohoucí, vypukla další válka, horší než ta prvá.

Po Druhé světové válce byla proto vytvořena podstatně vylepšená Organizace spojených národů. Bohužel, dnes po téměř osmdesáti létech musíme konstatovat, že ani ta nesplnila svůj cíl. Snad bychom mohli říct, že tato organizace sehrála jistou roli v Korejské válce (1950-53) a při řešení nějakých drobných lokálních konfliktů. To je bohužel všechno, v ostatních válečných konfliktech – a bylo jich nepočítaně – byla, a hlavně je OSN zcela bezzubá.

Jak je to možné? Vždyť většina lidí si přeci přeje mír! Kde je ten zakopaný pes?

Je to jednoduché: Válce je nutné zabránit v počátku, než se plně rozvine. Většina lidí není schopná podívat se na situaci objektivně. Každý vychází ze svých zkušeností a ty jsou rozdílné, pro většinu lidí je těžké se oprostit od individuálního pohledu a dívat se na situaci objektivně.

Za začátek 2SV lze považovat Mnichovskou dohodu a rozbití ČSR. Francouzští, Britští a další politici měli v paměti hrůzy 1SV, nechtěli, aby se něco podobného opakovalo. Mysleli si, že když ustoupí Hitlerovi, že bude Hitler spokojený a bude mír. Ostatně to sliboval. Ale pak Hitler přepadl Polsko a už to jelo.

Slováci vidí Mnichovskou dohodu jinak: umožnila jim získat samostatnost. Oni to necítí jako ústupek agresorovi. Podobně Maďaři po skončení 1SV viděli jako velikou nespravedlnost (a to docela oprávněně), že polovina Maďarů, jak tvrdili, žije v zahraničí – na Slovensku, v Rumunskou a Jugoslávii. Dali se celkem logicky na stranu Německa v přesvědčení, že se jim podaří obnovit velké Maďarsko. Touha po obnovení velkého Maďarska je vlastní i mnohým dnešním maďarským politikům. Proto mnozí maďarští politici vidí Putinovu vojenskou intervenci jinýma očima.

Je však třeba říci, že Ruskou agresi proti Ukrajině odsuzuje většina evropských států. V Latinské Americe či v Africe to však většina vidí jinak: Tam jsou totiž lidé přesvědčeni, že je Amerika vykořisťuje, proto sympatizují s Ruskem. Nemůžeme tedy čekat, že by OSN bylo schopné nějaké akce.

Stejně tak probíhající vojenské akce Izraele v pásmu Gazy není OSN schopna jakkoliv ovlivnit nebo dokonce vzít do vlastních rukou. Zástupci jednotlivých států nejsou schopni situaci hodnotit objektivně. Tam by se o to měli alespoň pokusit, protože stát Izrael vznikl v roce 1947 na základě rozhodnutí OSN. Bylo by proto logická, kdyby OSN dozírala na vývoj v oblasti. Není to možné, představitelé většiny zemí nejsou schopni nezatíženého pohledu. OSN je skutečně zcela bezzubá. Kdo z nás ví, že generálním tajemníkem je dnes portugalský zástupce António Gutarres?

Vraťme se k situaci na Ukrajině. Tam nikdo válku neplánoval, nikdo ji nechtěl a nikdo s ní nepočítal. Rusko si zkusilo v roce 2014 vzít Krym. Vyšlo jim to podle plánů: obsadit, udělat referendu a ticho po pěšině. No demokratické státy se zmohly na nějaké neúčinné sankce, které nestály za řeč. Proto Rusové naplánovali trochu větší akci: Nazvali to vojenská operace. Počítali, že během 2 až 3 dnů obsadí Kyjev a získají Ukrajinu. Jistě budou nějaké protesty, ale z toho si Rusové nic nedělali. Naplánovaná akce však překvapivě nevyšla. Jednak mnoho techniky nedojelo do cíle, chyběla jim rozkradená nafta. Jednak je v Kyjevě nevítali vítači, na jejichž naverbování dalo Rusko velkou sumu peněz, z nichž však mnoho skončilo neznámo kde. A většina rusky mluvících Ukrajinců nepovstala, ačkoliv se s tím počítalo. A hlavně Zelenskyj se zachoval nečekaně. Američané mu řekli, že mají pro něho místo v letadle, kterým odlétají američtí diplomaté – a on to k jejich velkému překvapení odmítl a začal organizovat vojenský odpor. S tím Rusové nepočítali. Nebyli připraveni na delší válku. Honem sháněli po světě náboje, nakoupili je např. v Jižní Koreji. A brzy se k překvapení všech rozjela válka se vším všudy. Teď se zdá, že Rusové, poté co dobyli několik měst a úspěšně ničí hlavně elektrárny, spějí k vítězství. Svoje území zvětší o kus rozstřílené země, ze které část obyvatelstva uprchla a zbytek bude k smrti nenávidět Rusy. V roce 1941 po přepadení SSSR Německem Ukrajinci hleděli na německé vojáky s velkou nadějí. Ukrajinci nenáviděli Rusi kvůli hladomoru, který nechal Stalin uměle vyvolat na Ukrajině. Mnozí sudetští Němci, kteří byli ve Wehrmachtu, uměli česky a s Ukrajinci se domluvili. Ti po návratu říkali, že to Ukrajincům nějakou dobu trvalo, než většině došlo, že Němci jsou horší než Rusové.

Někteří politici již nějakou dobu mluví o našem podílu na poválečné rekonstrukci Ukrajiny. Podle mne by bylo třeba řešit otázku, jakou taktiku zvolit, aby se dosáhlo konce války. Většina je toho názoru, dodat Ukrajině zbraně, aby se mohla bránit. Kdyby se jí však podařilo převzít iniciativu, což je málo pravděpodobné, je tady nebezpečí, že Rusové použijí jaderné zbraně. Kdyby Rusové hladce zvítězili, je nebezpečí, že budou postupovat dále v obnově někdejšího impéria. Nevím, jaká strategie by mohla vést k míru. Vy to víte?

Autor: Ladislav Jílek | úterý 16.4.2024 17:36 | karma článku: 15,30 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,58 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Je 0,03% zanedbatelné množství?

Mnozí lidé popírají, že růst průměrné teploty způsobuje vypouštění CO2 do ovzduší a jsou alergičtí, když uslyší Green Deal.

1.3.2024 v 16:30 | Karma: 12,30 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,38
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.